pszennej 4 łyżki cukru 20 dag masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany puszka masy kajmakowej (u mnie Helio ) ulubione bakalie do dekoracji Z podanych składników zagniatamy kruche, gładkie ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie rozwałkowujemy cienko ciasto na wymiar blaszki (u mnie 23,5 na 35,5 cm). Przed rozwałkowaniem zostawiłam sobie
Cynamonowe szczęścieDwa tygodnie temu wróciłam z cudownego urlopu w Tatrach. Choć pogoda nie była najlepsza, to przeżyłam tam niezapomniane chwile i przeszłam szmat kilometrów po górskich szlakach
peggiwkuchniAmarantusowa szarlotka z budyniem Składniki na blachę 25 X 35 Na ciasto: 500 g mąki amarantusowej prażonej 250 g margaryny
peggiwkuchniTarta z cebulą i boczkiem Forma o średnicy 28 cm Na ciasto: 250 g mąki pszennej razowej 140 g masła
peggiwkuchniTo danie, które nie dość, że jest pyszne to pięknie się prezentuje na stole. Miła odmiana od kiełbasy dodawanej do żurku czy zwyczajnie gotowanej. Możecie przygotować
Gotowanie i blogowanieNie ma to jak pyszne maślane babeczki wypełnione waniliowym, domowej roboty budyniem :) Dodatkowo udekorowane świeżymi owocami idealnie sprawdzą się na imprezę, urodzinki
Kuchenne WariacjeMoi drodzy... dziś są moje urodziny! Więc koniecznie musi być przepis na ciasto! Bierzcie kawałek i świętujcie ze mną. Ps. Przypominam o trwającym konkursie urodzinowym :)
Gotowanie i blogowanieMoja propozycja na dziś to pyszne, leciutkie i chrupiące paluchy. Nazwałam je do piwa bo smakują z piwem wybornie co nie oznacza że jak nie pijesz
Moje Małe CzarowanieDobrych jabłeczników i szarlotek zimą nigdy dość. Mam ich już na swoim koncie niezły dorobek [ klik ] ale ciągle jeszcze poszukuję i testuję i wszystkie są pyszne
Moje Małe Czarowaniemleka Rozpuścić w garnku masło, a następnie dodać do tego cukier, miód i mleko – wymieszać. Na stolnicy wymieszać mąkę z sodą i jajkiem, zalać to ciepłym roztworem. Wyrobić ciasto jak kruche, podzielić na 4 części i rozwałkować. Każdy placek pieczemy 8-9 min. w tradycyjnej brytfannie o rozmiarze 39,5 cm x 23,5 cm w temperaturze 180 stopni. Jeśli
Calzonella.comMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Z ostatniej wycieczki po USA, przywiozłam sobie kilka różnych, ciekawych dodatków do gotowania i pieczenia. Odłożyłam je i troszkę o …
My Blueberry CornerTa tarta jest wspaniała, nawet ja byłam zachwycona. Nie jestem fanem ciast czekoladowych. Przepis mam od Arlette, byłam zachwycona tym ciastem, niezbyt słodkie a maliny pięknie
Kuchnia PokoleńDzisiaj podaję przepis na domowe napoleonki. Ciastka te są pyszne i ładnie wyglądają. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki jasnego piwa 250 g schłodzonej margaryny
Mama Gotujetarta z mascarpone i czekoladą Kruche, delikatne ciasto wypełnione puszystą masą czekoladowo serową i bitą śmietaną. To idealna propozycja deseru na te mroźne dni. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao ponadto na wierzch tarty 250 g serka mascarpone 350 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany
Miód i pieprzPrzepis na prawdziwą pyszną szarlotkę i wszelkie jej tajemnice aby wyszła ona jak najsmaczniejsza i czego nie należy robić w trakcie przepisu :) Składniki: Ciasto 60 dag
W Moim Magicznym Domu