Ciasto sarni grzbiet Choć nazwa brzmi jak wykwintny mięsny obiad, sarni grzbiet to wilgotne ciasto czekoladowe! Jeśli lubisz "mokre" ciasta na bazie rozpuszczonej czekolady - taki właśnie jest sarni grzbiet. Mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach, z posmakiem migdałów i chrupiącymi migdałami w słupkach na wierzchu. Zobacz również przepisy na inne ciasta czekoladowe ----> Brownie , brownie z kajmakiem i orzechami , brownie(...)wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny , torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej
Moje Qulinariapotrzebujemy: - 2 jabłka - 60 g marcepanu - ok 3-4 łyżki mleka wegańskiego - 200g mąki migdałowej - opakowanie proszku do pieczenia - 3 jajka - 150 g masła - 50
Szybko Tanio Smacznienaprawdę długa lista dań do przygotowania, a samo gotowanie jest umiejętnością, w której możemy się szkolić i osiągać coraz wyższe poziomy. Z obszernego wachlarza potraw z FF wybraliśmy ciasto z melonem – wg receptury z gry potrzebujemy po jednej sztuce thundermelona, cynamonu, jaszczurzego jaja, ciasta (złożonego z mąki, soli i masła) oraz cukru klonowego. Staraliśmy się zbytnio nie wykraczać poza(...)wytyczne, więc dodaliśmy jedynie nieco jogurtu dla polepszenia konsystencji, gałki muszkatołowej do smaku oraz płynnego miodu jako polewy. Z tego połączenia wyszło nam wilgotne, puszyste i aromatyczne ciasto, które jest banalnie proste w przygotowaniu. Zobacz, jak ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 313 kcal | 6 g białka | 54 g węglowodanów | 8 g tłuszczu
Nerds KitchenMoją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, który po nagrzaniu dobrze trzyma ciepło, dzięki temu spód pizzy jest chrupiący. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 550 ok. 250 ml ciepłej wody (ale nie gorącej) 3 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów 3 łyżki suszonej bazylii ząbek czosnku(...)zastąpić kiełbaskę salami) jedna średniej wielkości cebula garść oliwek jakich kto lubi (ja pomieszałam czarne z zielonymi) 150 g pieczarek opakowanie mozzarelli 125 g żółtego sera wędzonego Wykonanie: Ciasto: W połowie szklanki wody rozrabiamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. W dużej misce mieszamy mąkę, oliwę sól. Jak drożdże "ruszą" dodajemy
IMPRESJA SMAKUkuchni, zaglądałam do lodówki, przeglądałam szafki i jest - upiekę tartę. Przygotowałam sobie kartkę i długopis, bo wiedziałam, że będzie to moja improwizacja. I się nie pomyliłam. Do ciasta dodałam, czekoladę i sok z mandarynki. A pomysł na wierzch tarty przyszedł w trakcie jej pieczenia. Powiem szczerze, że sama byłam zaskoczona. Zaraz po upieczeniu ukroiłam sobie kawałek(...)okazało się, że ciasto było niesamowicie kruche, a masa rozpływała się w ustach. Zimna również smakowała wyśmienicie. Smakowała! bo wczoraj ją zrobiłam, a dzisiaj już jej nie ma. Składniki: ciasto na formę (ok. 26 cm) 250 g mąki, 120 g masła, 2 kopiaste łyżki cukry pudru, 1 żółtko, szczypta soli, 20 g startej gorzkiej czekolady
Moniki SmakołykiMam albo mylne wrażenie, albo się starzeję ;) Czy coraz więcej osób pragnie spędzać sylwestrowy wieczór w domowym zaciszu? Gdzie się nie obejrzę, kogo nie zapytam - wszyscy
bistro mamaPierwszy karnawałowy hit w Małej Cukierence to rurki z waniliowym kremem. Delikatne, z chrupkim ciastem przypominjącym ciasto francuskie, które ładnie pachnie podczas pieczenia śmietaną i masłem. Krem waniliowy prawie jak crème pâtissière, dlatego zamiast cukru waniliowego można użyć 2 lasek wanilii. Krem radzę gotować w rondelku z grubym dnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać do 2/3 wysokości(...)Bardzo polecam… (przepis z gazety „Claudia”, ciut zmodyfikowany). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou oraz Royal Old England . Składniki na około 50 sztuk:Ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)250g masła lub margarynyszczypta soli1 szklanka kwaśnej śmietany (12% lub 18%)Krem:900ml mleka1 opakowanie cukru wanilinowego
Mała CukierenkaJeszcze tylko do 3 stycznia przyjmujemy zgłoszenia na konkurs na świąteczne ciacho! Szykujesz się na sylwestra? Pstryknij fotę swoim wypiekom i wyślij ją nam z przepisem
CoolinarniePLUbiegły tydzień spędziłam na wertowaniu"Moich smaków życia" i najnowszego numeru KUCHNI. Wiele znalazłam inspiracji i kilka pomysłów postanowiłam wykorzystać. Pierwszym z tych KUCHENNYCH jest właśnie
Dzieje kuchennej WiewióryLubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem
Dzieje kuchennej WiewióryDawno, dawno temu za górami, za lasami... tak mogłabym zacząć opowieść o mojej przygodzie z tym wypiekiem. Dostałyśmy z mamą słoik zaczynu, karmiłyśmy, pielęgnowałyśmy a potem
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis znalazłam w kalejdoskopie kulinarnym. I gdyby nie on całkiem nie czułabym nadchodzących Świąt. Wczoraj uświadomiwszy sobie, że to już TYLKO dwa tygodnie... przeraziłam się!!! nie
Dzieje kuchennej WiewióryZakwas na chleb, małosolne ogórki i świeże owoce takie jak śliwki czy jabłka przyciągają rzesze małych i wrednych muszek. I jak sobie z nimi poradzić? Jak
Dzieje kuchennej Wiewióryzawiera mak i tak jak już pisałam we wczorajszym poście, makowiec to dla mnie świąteczna tradycja. Żeby był naprawdę dobry, masa makowa musi być słodka i pełna bakalii, a ciasto mięciutkie i mokre od makowego nadzienia. Jednak jako że bardzo lubię eksperymenty, nie byłabym sobą, gdybym i tym razem nie spróbowała zrobić czegoś bardzo tradycyjnego nieco inaczej i po swojemu(...)się ich bałam, a okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty w technikum. Zmodyfikowałam ją tylko
Ratunku obiadpierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera! składnikizaczyn 130 g mąki chlebowej pszennej10 g mąki chlebowej żytniej90 g wody2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe730 g mąki pszennej chlebowej40 g mąki żytniej chlebowej500 g wody20 g soli230 g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym(...)pojemniku w temperaturze pokojowej.ciasto właściweDo misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli i zaczynu. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników na postrzępioną masę. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą, zaczyn podzielić na mniejsze porcje i rozłożyć na cieście. Mieszać na drugim stopniu prędkości przez 1,5 - 2 minuty. Przełożyć
Stare Gary