szybko i ma na pewno jedną cechę wspólną z innymi mazurkami - jest mocno słodki. Z poniższego przepisu otrzymacie mazurek w formie prostokąta o wymiarach około 25x20cm . Mazurek kokosowy Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA KOKOSOWA 160ml śmietanki 30% 80g białej czekolady 60g wiórków kokosowych 200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej) około(...)sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji Wykonanie: CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 30x 23cm - około
Smakołyki BerenikiWitajcie :) Ostatnio kupiłam sobie Wielką księgę ciast Siostry Anastazji.Powiem Wam że przepisy są wspaniałe i godne polecenia. Znalazłam w niej przepis na fajne ciasto o nazwie Pawi ogon. Ja oczywiście dodałam swoje trzy grosze w przepisie i go troszkę zmieniłam :) To ciasto piekłam pierwszy raz jak wyszło oceńcie sami, w smaku pyszne :) Do ciasta użyłam konfitury pomarańczowej(...)wieloowocowej Jamar Zapraszam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki typ 450 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Marmolada Jamar Krem
Sama słodycz i szczypta chilielegancki, trochę nawet dekadencki. Dominuje w nim wyraźny mocny smak czekolady, przełamany nutką pomarańczy i moją modyfikacją — kremem cytrynowym na bazie lemon curd, którym zastąpiłem dwie warstwy ganache'u . Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje(...)SKŁADNIKI na klasyczną formę o średnicy 23 cm lub wysoką formę o średnicy 18 cm Ciasto: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 80 g czekolady, min. 70% kakao 100 g kremowego serka typu Philadelphia 100 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 2 duże jajka 1 łyżeczka
Food Squaresię po kuchni, podkłada drewno do pieca… Odwiedzając ją często można było liczyć na drożdżowe wypieki. Kakaowiec był numerem 1 mojego brata. Ja przepadałam za makowcem. Ale oba te ciasta przypominają mi dzieciństwo. Bardzo je lubię i cieszę się, kiedy znów leżą przede mną na talerzyku :) Ciasto to nadal piecze się na Podkarpaciu i nie tylko, choć pewnie w każdym(...)które robią to tak, jak babcia. Od siebie jednak dodałam smarowanie białkiem pod kakao, bo wiem z doświadczenia, że dzięki temu drożdżowe zawijańce pozostają zwarte i nie rozwarstwiają się. Ciasto ma lekką konsystencję i nie jest zbyt słodkie. To bardziej śniadaniowa bułeczka do mleka, niż ciasto na przyjęcie. Kakaowiec ma okrągły przekrój, ale tradycyjnie kroi się go na ukos
Trzeci talerzŚliwki i ciasto drożdżowe z kruszonką , do tego pachnąca, gorąca kawa i czego trzeba więcej? Śliwek jest teraz pod dostatkiem. Polecam zamrozić ich parę kilo, w zimowe dni jak znalazł. Miałam upiec tartę z tym fioletowym owocem. Stwierdziłam jednak, że mam jednak większą ochotę na ciasto drożdżowe. I nie zawiodłam się! Wyszło pyszne i pulchne. Jadłam jeszcze ciepłe(...)łakomstwa to po pierwsze, a po drugie nie mogłam mu się po prostu oprzeć. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej szklanka mleka ( 250 ml ) 1 szklanka cukru ( 250 ml ) 200 g masła 4 jaja cukier wanilinowy 50 g drożdży parę kropli zapachu waniliowego cukier puder do posypania Składniki na kruszonkę: 150 g mąki
potrawyregionalneStefanka to pyszne miodowe ciasto z lekką masą z kaszy manny. Jest idealne na święta, kiedy trzeba przygotować wiele wypieków naraz. Masa jest lekka, nie zawiera typowego dla ciast kremu. Ja przełamałam jej słodycz, smarując jeden placek powidłami śliwkowymi . Można do kremu dodać wiórek kokosowych lub pokruszonych płatków migdałowych. Za każdym razem mamy więc inne pyszne ciasto. Można je upiec(...)właściwie należy dwa-trzy dni przed podaniem. Po tym czasie jest dopiero najlepsze. Po upieczeniu płaty ciasta są twarde a z biegiem czasu staje się pulchne i miękkie. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 2 jaja 150 g miodu 250 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody 250 g masła Składniki na krem
potrawyregionalneDzisiaj zapraszam na szarlotkę z budyniem. Ciasto jest lekkie, proste do zrobienia i bardzo dobre. Składniki: 250 g mąki 80 g cukru płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g margaryny 2 łyżki śmietany 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 kg jabłek 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 czubate łyżki(...)cukru (do budyniu) 650 ml mleka (do budyniu) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w małe kawałki margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach. Dodajemy śmietanę oraz jajko i krótko wyrabiamy (tylko do momentu uzyskania jednolitej masy). 3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
Smak mojego domuŁatwe ciasto w przygotowaniu i do tego jeszcze takie smaczne. Ciasto podane na porcelanie od Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold Makowa delicja z kremem Składniki: Ciasto 1 8-żółtek 2 całe jajka 0,5 szkl cukru 3/4 - szkl mąki 2- łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto 2 8-białek 1 - szkl cukru 1/2 - szkl mąki 1- łyżkę proszku(...)pieczenia 1/2 szkl mak suchy Krem : 5 łyżek cukier puder 2 szkl woda gotowana 1/2 l śmietana 36% 2 opak galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Ciasto 1 Żółtka jaj ubić z cukrem i całymi jajkami , na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x40), włożyć do piekarnika i piec
Kuchnia Danusiostudzić. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Mąkę pszenną (najpierw tylko 500g) przesiać, wymieszać z drożdżami, dodać cukier, następnie ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem. Wbić całe jajka. Wyrobić ciasto około 8 minut, w mikserze z hakiem do ciast drożdżowych lub ręcznie, w miarę potrzeby dodając pozostałe 100g mąki. Ciasto musi być elastyczne, gładkie i miękkie. Będzie lekko lepkie. Uformować(...)ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w cieple, aż ciasto podwoi objętość. Ciasto po wyrośnięciu wyjąć na stolnicę lekko podsypaną mąką, krótko wyrobić. Od ciasta oderwać około 150-200g, wywałkować w cienki kwadrat lub prostokąt i wyłożyć nim dno naszykowanej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostałą część
Karo in the Kitchenwykorzystywać wszystkie jej dary, gdyż najlepiej smakują i cenowo są przystępne. Wcześniej były jabłka w szarlotce , a dziś będą w roli głównej pyszne śliwki węgierki. Węgierki będą na ucieranym cieście i z pyszną bardzo chrupiącą kruszonką. Ciasto śliwkowe jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to powinien zwiększyć nieco ilość dodanego cukru. Oczywiście należy również brać(...)uwagę jak słodkie mamy śliwki. Do tego ciasta najlepiej użyć prawdziwych węgierek, gdyż nie są wodniste i w cieście podczas pieczenia nie rozpływają się. Składniki: (forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżki śmietany kruszonka: 150 g mąki pszennej
Kuchcik gotujeChyba każdy zna to ciasto, choć pod różnymi nazwami, a raczej imionami mu przypinanymi. Tradycyjna wersja tego ciasta jak dla nas jest zbyt sucha. Postanowiłam, więc suto posmarować je dżemem. Składniki : blaszka 24x24 Na ciasto: 250g mąki pszennej tortowej, 250g margaryny do pieczenia, 100g mleka, 100g cukru, 3 łyżki kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, szczypta soli(...)Sposób przygotowania: Blaszkę posmarować tłuszczem i dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać ciasno na dnie blaszki w rzędach jeden przy drugim. Przygotować ciasto. Kakao, margarynę, cukier i mleko włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować mieszając (2 – 3 minuty, w masie nie może być grudek kakao). Zestawić z ognia
Nie tylko w kuchniPyszny, budyniowy jabłecznik, umili nie jeden jesienny wieczór. Jest waniliowy, trochę kwaskowaty od jabłek, rozpływa się w ustach. Ciasto kruche jest delikatne i dosyć cienko trzeba je rozwałkować – radzę to zrobić pomiędzy dwoma foliami lub rozwałkować je na stolnicy i partiami przenosić na wierzch jabłecznika. Do budyniu możemy również dodać cynamonu, bardzo polecam… Zapraszam na FILM(...)Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 250g schłodzonego masła 3 żółtka 1-2 łyżki śmietany Masa budyniowa: 4 szklanka mleka 3 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo: 7 umytych, niedużych jabłek cukier puder
Mała CukierenkaCiasto dzieciństwa, chociaż wtedy jadłam głównie ze śliwkami. Wiem, że moja mam korzysta z takiego przepisu na ciasto do szarlotki, więc tak naprawdę połączyłam dwa w jedno. Ciasto idealne na jesień. Będzie znikać szybko. Zapewniam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 1/4 szklanki cukru (można mniej) 5 jaj 250 g masła 1 łyżeczka(...)cukru Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i żółtka i całość posiekać. Dodać około 1/4 szklanki cukru i szybko wyrobić kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Następnie ciasto wyjąć i oddzielić około 2/3 ciasta. Mniejszy kawałek ciasto podzielić na pół i do jednej połowy dodać kakao
Sto kolorów kuchnitrzy dniowej nieobecności… byłem w szkole. Studia zaoczne wiążą się z tym, że będę znikać na niekiedy 3 a czasem i 4 dni. Ale zawsze wrócę. Tak więc dzisiaj ciasto, lekkie, słodkie i pachnące cynamonem. Na kruchy spód do naszej tarty potrzeba nam: 2,5 szklanki maki 2-3 żółtka 1 szklanka cukru 0,5 kostki masła Nasze(...)substraty na ciasto, wrzucamy do miski, zacznijcie od mąki, w jej środek dodajcie żółtka. Białka zostawiamy na bezę. Przysypcie je cukrem, a na koniec na to wszystko masło. Łatwiej się wyrabia i mniej się klei do rąk. Gdy nasze ciasto nie będzie się kleić, to owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na jakieś 30 min. Akurat tyle czasu
Kuba Gotujektoś czuje taką potrzebę - Postawmy sprawę jasno: nie chcesz przestrzegać tych kilku prostych zasad to nie bierz udziału w naszej zabawie! Składniki na tortownicę o średnicy ok 25cm : CIASTO: 375g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki drożdży instant (8g) 1 całe jajko + 1 żółtko 50g cukru 100g roztopionego masła 150ml ciepłego mleka 1 szczypta soli NADZIENIE: 1/2kg śliwek węgierek 150g(...)łyżki śmietany 18% - gęstej 3 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżeczki pasty waniliowej Mąkę przesiać do dużej miski - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Dodać drożdże, jajko i żółtko, cukier oraz szczyptę soli. W garnuszku rozpuścić masło z mlekiem na wolnym ogniu, następnie wystudzić do temperatury pokojowej i wlać do miski z ciastem. Wyrabiać
Grunt to przepis!