Schab tak podany jest pyszny i aromatyczny, delikatny i soczysty. Można go podać do obiadu ale także do kanapek na zimno, tak czy tak jest smakowity. Polecam wypróbować przepis bo warto. Przepis podany w ulotce Biedronki. Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo lubię wszelkie mięsa z dodatkiem owoców. Ta wersja schabu bardzo przypadła mi do gustu. W środku jest szynka dojrzewająca, gruszka, ser z niebieską pleśnią, a mięso otulone panierką z orzechów... Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 2 cm) 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwalskiej ok. 100 g sera Lazur 1 gruszka (może być marynowana) podzielona
Czerwień i błękitpost dla mięsożerców. Ostatnio przeważały desery, czas się więc zrehabilitować. Natłok śniadaniowo-deserowych inspiracji postanowiłam spisać i realizować je co jakiś czas. Tymczasem mam dla Was smakowity post ze schabem w roli głównej. Przygotowałam do niego smakowity sos serowy z czerwonym pieprzem i podałam z chrupiącą bagietką. Jeśli po przygotowaniu tego smakołyku zostanie Wam trochę sosu, to polecam podać(...)makaronem penne i kawałeczkami kurczaka - palce lizać! Potrzebne nam: - 5 cienkich kotletów ze schabu (grubości 1 cm) - bagietka z masełkiem czosnkowym - duży kubeczek śmietany 18% - 100 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazur - 3-4 plastry żółtego sera o intensywnym smaku - trochę mielonego czarnego pieprzu - przyprawa uniwersalna - czerwony i zielony pieprz ziarnisty - olej do smażenia - sól do smaku - szczypta chili
W poszukiwaniu inspiracjiDzisiaj propozycja dania obiadowego. W roli głównej schab, a ściślej mówiąc kotleciki schabowe duszone z cebulką i jabłkiem. To właśnie jabłko sprawia ,że danie nabiera wykwintnego samku. SKŁADNIKI 1/2 kg schabu be kości 4 jabłka 2 cebule 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 1/2 szklanki wody olej do smażenia WYKONANIE Mięso płuczemy, kroimy na kotlety . Możemy przekroić na połowę
W kuchennym oknie EwyPanierowane mięso, lub ryby są w naszym kraju bardzo popularne. W niektórych domach co niedziele obtacza się schab w jajku, bułce tarte, czy mące i smaży. My pokażemy troszkę inną panierkę, może nie do końca nadaje się do schabu, ale kawałki kurczaka, czy ryba wychodzą znakomicie. Do poszukiwań przepisu na chrupiącego kurczaka zachęciła nas podobnie jak w przypadku, smażonego makaronu
KasiaiKrzysiu.plświetna, bo nie wymaga wielu składników. Jeśli lubisz łazanki z kapustą ta zapiekanka jest dla Ciebie. Łazanki zastępuje sztandarowy niemiecki makaron - Spätzle. Z kiszoną kapustą i kawałkami wędzonego schabu pod chrupiącą pierzynką z przypieczonego sera wyśmienity zimowy obiad. Zapiekanka ma zwartą konsystencję i pyszną kombinację smaków. Zapraszam do przepisu! Składniki: 500 g Kasslera ze schabu 1 cebula - najlepiej czerwona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mogą być kiszone ogórki. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych szeroką gamą przypraw, owoców suszonych, herbat zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ . Składniki: około 12 plastrów schabu 2 duże marchewki pokrojone w paseczki 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w paseczki 1 opakowanie serka śmietankowego w plasterkach 2 duże cebule pokrojone w plastry Przyprawa do mięsa(...)Skworcu sól, pieprz do samku musztarda 1/2 szklanki oliwy 1 łyżka oregano około 200 ml wody Wykonanie: Plastry schabu umyć, osuszyć i rozbić z obydwu stron. Lekko posolić i popieprzyć, każdy płat mięsa posmarować musztardą.Na górną część brzegu położyć plasterek serka, na serek kilka paseczków pokrojonej marchewki, cebuli i pomidorów.Zwinąć ciasno w rulon, spiąć wykałaczką
Sama słodycz i szczypta chiliJuż mam kilka pomysłów na kolejne potrawy z ciecierzycą w roli głównej. A tym razem zapraszam na zupę :) Zupkę podałam w bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice . 250g ciecierzycy 400g schabu 1 duża marchewka kawałek selera 2-3 łodygi selera naciowego cebula ząbek czosnku sól, pieprz łyżeczka suszonej kolendry 2 ziarenka ziela ang. liść laurowy łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka przyprawy suszone(...)natka pietruszki 2-3 łyżki oleju do smażenia Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą (ok 1l) i moczyć przez całą noc. Gotować do miękkości (ok 1 godz). W międzyczasie przygotować schab. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Usmażyć na 2 łyżach oleju na rumiano, pod koniec dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż się zeszkli
Smakołyki AsiSuszone mięso w formie wędliny to już u nas nie nowinka. Od czasu do czasu wieszam schab w pończosze . Kilka dni marynowania w kolejnych dodatkach a potem kilka czy kilkanaście dni wiszenia na sznurku i można cieszyć się bogatym smakiem takiego mięsa. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, czasochłonne jest oczekiwanie. Ale zapewniam Was, że warto. Jeśli macie w kuchni(...)jakimś przewiewnym, suchym a jednocześnie ciepłym miejscu to nie zastanawiajcie się długo tylko zaopatrzcie się w kawałek dobrej jakości świeżego mięsa i róbcie! Możecie tak przyrządzić wymieniony wcześniej schab albo wieprzową karkówkę . Nadają się też wieprzowe polędwiczki i właśnie taka wołowina jaką pokazuję dzisiaj. Ja przyznaję - za surowymi wędlinami nie przepadam i małe znaczenie ma czy pochodzą z mojej kuchni
Smaczna PyzaZnudził się Wam tradycyjny kotlet schabowy? Może poszukujecie czegoś innego? Ten przepis jest właśnie dla Was. Składniki: schab b/k w plastrach 4 sztuki 2 duże cebule majonez ser żółty sól,pieprz Kotlety schabowe myjemy,nie rozbijamy,przyprawiamy solą i pieprzem.Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojoną w talarki cebulę,na nią kładziemy przyprawiony schab i smarujemy majonezem całą powierzchnię mięsa
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 5-6 plastrów schabu wieprzowego 4 średnie marchewki por 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu sól, pieprz olej Sposób wykonania: Mięso myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy przyprawione plastry schabu. Mięso smarujemy ketchupem. Na ketchup wykładamy pokrojonego w talarki pora i smarujemy majonezem. I na koniec posypujemy
Prosto i Smacznie z AnetąSchab pieczony di pieczywa jest gwarancją, że wiemy co jemy. Jak wiecie w sklepach jest ogromny wybór wędlin ale takim domowym nic nie dorówna. Ważne jest też to, że zawsze możemy mięsu nadać inny smak komponując różne mieszanki przypraw. Ten jest taki zwykły bez udziwnień, idealny do chleba. Jeżeli wydaje nam się, że mamy go za dużo to możemy(...)zawinąć lub zapakować do pojemniczka. Potem wystarczy go rozmrozić i mamy gotowe mięsko do pieczywa. W taki sposób można przygotować karkówkę, która nie będzie taka sucha bo jak wiemy schab jest suchym mięsem. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwahają się czy wlewać wino do potrawy czy lepiej ominąć otóż wlewamy zawsze kiedy jest to w przepisie, uwierzcie smak jest o niebo lepszy Skala smaku- 10/10 Składniki: 10 schabów 1-2 lyzki oliwy z oliwek (można użyć tej z pomidorów suszonych) 5-6 zabkow czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki 1 szklanka bialego wytrawnego wina 1 szklanka smietanki kremówki słoik(...)suszonych pomidorow w oliwie, cieniutko pokrojonych garść świeżej bazylii lub 1 łyżka suszonej, schaby umyć, dobrze osuszyć odkroić błony, lekko osolic i popieprzyc. Rozgrzac oliwe na sporej patelni i obsmażyć na rumiano z obu stron. Dodać czosnek i jeszcze chwilke smażyć uważając aby czosnek sie nie przyrumienił za mocno. Dodać wino, śmietankę i pokrojone pomidory - zagotować. Przykryć patelnie, zmniejszyć ogień
Kubki smakutarce o grubych oczkach. Wyjmujemy schaba z lodówki i na każdym płacie na środku rozsmarowujemy pieczarki i posypujemy je żółtym serem i zwijamy na zasadzie koperty (ważne by schab był ściśle zawinięty) jeżeli mamy małe plastry schaba możemy koperty zabezpieczyć dodatkowo przed rozpadnięciem się połówkami wykałaczek. Koperty panierujemy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość oleju(...)żeby schaby po włożeniu na nią były do połowy zakryte i smażymy na rumiany kolor, Możemy podawać z ziemniakmi z wody i buraczkami
Piekielna Kuchnia Patiwspólne biesiadowanie przy rodzinnym stole.Polecam.! 70 dag.schabu 2 łyżki miodu 2 łyżki wódki 1 ząbek czosnku 1 cytryna 2 pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól pieprz *********************** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Przygotowujemy marynatę z miodu wymieszanego z wódką.Obieramy pietruszkę i ścieramy ją na tarce.Cytrynę wyszorowac i sparzyć,pokroić w cienkie plasterki,usuwając pestki, czosnek(...)posiekać.Plastry schabu posmarowac marynatą , ułożyć w salaterce , obłożyć startą pietruszką , plasterkami cytryny , posypać czosnkiem , pieprzem i zalać resztą marynaty.Przykryć, zostawić na noc w lodówce .Wyjąć i osuszyć , smażyć na silnie rozgrzanym oleju , posolić , przełożyć do rondla , dodać masło , skropić marynatą i dusić 15 minut.Podajemy z ziemniakami z wody,frytkami i surówkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki