NIÇOISE- zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing. Czyli sałatka nicejska według Macieja Majewskiego. A w niej żółtko w tempurze – wspaniałe, idealny tuńczyk, młody bób i groszek... 2. PROSIAK, SELER, DYMKA – schab z mlecznego prosiaka, puree z selera, smażona dymka, bób, sos z tymiankiem. Schab delikatny, nie przegotowany, w środku delikatnie różowy. Dobrze skomponowane danie. 3. BISZKOPT, CYTRYNA, BEZA – cytrynowy, odświeżający deser
królestwo garówstarta marchew, pietruszka, por,seler) - ok. 1l wody - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól, świeżo mielony pieprz - kilka plastrów boczku, ogonówki, itp. (u mnie 6 plastrów wędzonego schabu) - 2 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu - pokrojony szczypiorek (nie trzeba) Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy groszek i włoszczyznę w słupki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok.20(...)minut (do miękkości). Na patelni podsmażamy wędzonkę pokrojoną w kostkę, gdy mamy boczek tłuszczu nie dodajemy. Ja podsmażałam schab na łyżce oleju kokosowego. Przysmażone skwarki przekładamy do miseczki, a na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy z palnika. Do ugotowanych warzyw dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz 1 łyżkę
Smaczne ZdroweLeniwy sobotni obiadek, taki by dobrze i zdrowo zjeść a się nie narobić :D SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu w kawałkach opakowanie mrożonego szpinaku pół opakowania sera gorgonzola 200ml śmietany 12% sól, pieprz,2 ząbki czosnku Umyć mięsko, przyprawić sola i pieprzem.Obsmażyć z każdej strony na patelni. Udusić zamrożony szpinak, dodając czosnek, sól i pieprz. wyłączyć gaz i dodać pokrojoną(...)kostkę gorgonzolę i całą śmietanę. Wymieszać. Spróbować czy smakuje:) Przenieść szpinak do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażony schab. Piec w piekarniku 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Jak podzielić 5 kawałków na pół? :) Smacznego
MarciochaKucharzySchab przez wielu ludzi uważany za niezbyt zdrowe mięso! Jest przeciwnie! Mimo, że jest ono mięsem wieprzowym charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, kcal a sporo białka! Więc jako alternatywę dla filetów z kurczaka proponuję: Składniki: -> 1 kotlet schabowy ( około 200g) -> 5-6 Śliwek [ użyłem takich z nalewki co mi zostało] -> 5-6 plasterków szynki(...)niewielka ilość śliwowicy -> Przyprawy: sól, pieprz, chili, Wykonanie: Schab rozbijamy na dość kawałek. Następnie przyprawiamy z każdej strony, dodatkowo skropiłem go kilkoma kroplami swojskiej śliwowicy;). Śliwki zawijamy w szynkę i układamy na środku kotleta. Zawijamy w postać roladki i stabilizujemy wykałaczkami. Smażymy na dużym ogniu z każdej strony po 2-3 minuty. Dolewamy wody i dusimy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!zrazy, którym smaku dodają suszone pomidory, cebula i czosnek. Pesto i ser pleśniowy podczas duszenia przenikają przez mięso i razem z sokiem pomidorowym tworzą wspaniały, aromatyczny sos. 4 plastry schabu grubości około 1,5 cm 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju (około 8 dużych pomidorków) 4 plastry sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto) 2 ogórki kiszone 2 cebule(...)czerwonego) sól, pieprz olej do smażenia Na sos: 500 ml drobiowego bulionu 200 ml soku pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć posiekanym świeżym czosnkiem. Ogórki pokroić w paski. Suszone pomidory również pokroić w paski. Szalotki przekroić wzdłuż na 4 części
Trzeci talerzSkładniki: 5 plastrów schabu 5 małych, cienkich białych kiełbasek 1 mała cebula 1 mały kiszony ogórek 50 g sera żółtego musztarda sól, pieprz Przygotowanie: Schab cienko rozbijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Cebule, ogórek i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy razem. Plastry mięsa smarujemy musztardą, nakładamy składniki starte
Symfonia smakowaSkładniki: 500 g schabu bez kości 1 puszka ananasa 3 kawałki papryki konserwowej 4 szalotki 1 szczypta pieprzu kajeńskiego sól pieprz czarny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki mąki 2 łyżki masła klarowanego 4 łyżki gęstej śmietany Wykonanie: Schab pokroić na cieniutkie kotlety, a następnie pokroić je w paski. Oprószyć solą i czarnym pieprzem, papryką słodką oraz mąką
O kuchni z uczuciemjest nie z tej ziemi! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Bardzo soczysty schabowy Nasze soczyste schabowe każdy jak posmakuje nie raz je przygotuje! Składniki : schab dowolna ilość mleko 2 średniej wielkości cebule sól pieprz bułka tarta jajka vegeta smalec oraz odrobina oleju Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Schab kroimy na plastry i rozbijamy bardzo cienko. Następnie do miseczki wlewamy mleko, dodajemy cebule pokrojoną w piórka doprawiamy solidnie solą i pieprzem i zanurzamy nasze schabowe w przygotowanej marynacie. Mieszamy
Sprawdzone przepisy kulinarneBarszcz biały na zakwasie Ekspresowy zakwas na biały barszcz Zakwas na żurek Żurek Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane pieczarkami Majonez dietetyczny Mielonka wieprzowa (z szynkowara) Schab 5-minutowy Schab pieczony w musztardzie Mazurki: Mazurek marcepanowy Mazurek orzechowo-żurawinowy Babki : Babeczki orzechowe Babka pomarańczowa Babka bananowa Paschy: Pascha żurawinowa Pascha
Sto kolorów kuchnikotletów schabowych proponuję kotlety po myśliwsku w sosie z pieczarkami i boczkiem. Danie pyszne a zarazem bardzo proste w wykonaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 3 plastry schabu bez kości 15 dag boczku (wędzonego lub gotowanego) 20 dag pieczarek 2 cebule 5 łyżek śmietany 18% szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego ( może być z kostki ) 2 łyżki oleju(...)smażenia sól pieprz czarny przepis Pokrojone plastry schabu myjemy osuszamy i delikatnie rozbijamy , oprószamy sola i pieprzem . Na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety po 3 minuty z każdej strony.Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Cebulę kroimy w kostkę , pieczarki razem z nożkami w plastry, boczek w kostkę. Na rozgrzanej patelni
Smakowite DaniaCordon bleu to nic innego jak panierowany filet z cielęciny ( ewentualnie schabu) wypełnioną serem i szynką. Najczęściej w formie kieszonki wypełnionej dodatkami, w mojej wersji jako roladka. Niezwykle popularny, bardzo prosty i smaczny J Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu) Składniki: 2 sznycle cielęce lub grubsze plastry schabu 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry żółtego sera 1 jajko
Mania Gotowaniakotlety na obiad, a jako że nie lubię jeść zawsze takich samych schaboszczaków, poszukałam w głowie alternatywy i tak się to zakończyło :) Polecam szpinakożercą i nie tylko :) Składniki: ½ kg schabu bez kości 200g szpinaku 100g sera gouda sól, pieprz Zioła prowansalskie 1 jajko bułka tarta tłuszcz lub olej do smażenia Jeśli mamy świeży szpinak, gotujemy go około 5 minut, odcedzamy(...)pozostawiamy na chwilę by ostygł. Ja użyłam szpinaku ze słoika. Schab kroimy na kawałki, które następnie roztrzaskujemy młotkiem do kotletów, obustronnie solimy i pieprzymy. Potem posypujemy naszym tajnym składnikiem, a więc ziołami prowansalskimi i nakładamy na jego połowę plasterek goudy. Szpinak wyciskamy mocno w ręku, po czym rozkładamy na plasterku sera, znajdującym się na kotlecie i przykrywamy go kolejnym plastrem
Smakowy RajBanalne składniki ,makaron ,ulubione przyprawy , schab i trochę zapomnianych warzyw z lodówki .Taki sobie zwykły obiad. Składniki: dla dwóch osób Makaron szpinakowy ,cztery gniazdka Kawałek schabu ,pokroić w kawałki ,doprawić kawałek papryki czerwonej ,pokroić kawałek białej kapusty ,pokroić drobno mała cebulka ,pokroić Makaron gotujemy al dente . W tym samym czasie smażymy mięso z cebulką . Dodajemy paprykę i kapustę i dusimy
Ladylaura.obiad będą kotlety schabowe. Ja postanowiłam troszeczkę je wzbogacić i przygotowałam schabowe zapiekane z pieczarkami i serem. To połączenie było strzałem w dziesiątkę. Spróbujcie, a nie pożałujecie!!! SKŁADNIKI: 400g schabu bez kości, 1 jajko, bułka tarta, 250g pieczarek, 1 cebula, 100g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Schab kroję na porcje, rozbijam cienko tłuczkiem i oprószam solą. Mięso maczam
Tradycyjna kuchnia Kasilodówce została mi reszta sałaty. Nie chciałam, żeby się zmarnowała, więc wykorzystałam je do roladek z serem. Smak był zaskoczeniem. Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. 500 g schabu Sól Pieprz Słodka papryka 200 g żółtego sera Kilka liści sałaty masłowej 2 jajka Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Schab myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Rozbijamy
VioletoweKucharzenie