lekkie na nasz brzuszek po kolacji wigilijnej. Składniki na ciasto: mąka pszenna 300 g woda 200 ml sól 1 łyżeczka płaska Dodatkowo: zmielona łopatka 150 g zmielony schab 150 g czosnek 4 ząbki pieprz biały miliny 1 łyżeczka jajko 1 szt sól do smaku Wykonanie: Do misy wsypujemy odmierzoną mąką pszenną (najpierw ją przesiewamy(...)wsypujemy sól, mieszamy. Zalewamy dosyć ciepła wodą i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy kółka. Karkówkę i schab płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy. Dodajemy jajo, czosnek sprasowany , sól i pieprz mieszamy. Wlewamy 2 łyżki wody. Formujemy małe kuleczki i kładziemy na każdym kółku na środku. Składamy na połowę jak pierożka i końce zakładamy na siebie. Gotujemy w osolonej
Różowa kuchniaKilka przepisów do zobaczenia: ************************************ PRZEPYSZNY SERNIK JAGODY SAŁATKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z OLIWKAMI KOTLETY SCHABOWE Z FIGAMI I ŻURAWINĄ MÓJ DOMOWY TRADYCYJNY BIGOS JAK ZROBIC DOMOWYM SPOSOBEM MARCEPAN SCHAB ZE ŚLIWKMI KAWA TRUFLOWA PASIASTY KOKTAJL CAPUCCINO PASZTET Z ŻURAWINĄ KOTLETY PANI GAJOWEJ KOTLET SZARPANY GOŁĄBKI MYŚLIWEGO BABKA KORZENNA DOMOWY CUKIER WANILIOWY DROŻDŻOWE CHRUSTY PRZYPRAWA DO PIERNIKA PRZEPYSZNY SCHAB W SOSIE
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwięc czas ustalić świąteczne menu. Już od tego tygodnia będę Wam przesyłać dania świąteczne, ale do tego czasu też musimy coś jeść. U mnie jak zawsze propozycja dania mięsnego. Schab w paście serowej to świetna propozycja na obiad. Mięso nie jest suche, ale syte i smaczne. Do tego podałam surówkę z pora i frytki pieczone w piekarniku. Składniki(...)pieprzem i wszystko wymieszać. Nakładać porcje pasty serowej na kotlety i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut. Podawać gorące posypane natką pietruszki. schab w paście serowej
O kuchni z uczuciemciasto ma być elastyczne, rozciągliwe. Ciasto schować do woreczka, dokładnie zawinąć, przygotować farsze. Farsz do pierogów z mięsem: 1 kg mięsa (u mnie 700 gr łopatki i 300 gr schabu) 3 duże cebule 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć(...)podsypywania przy wałkowaniu 2 jajka (u mnie rozmiar L) 0,5 l gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 kg mięsa (u mnie 700 gr łopatki i 300 gr schabu) 3 duże cebule 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków, startych na tarce do placków ziemniaczanych
moj przepis nagrudnia,robię próbny pasztet Bożonarodzeniowy. Pasztet na kanapki jest idealny. Rozsmarowuje się go lekko. Taka kanapeczka każdemu zasmakuje :) Składniki: wątróbka drobiowa 500 g pierś z kurczaka 300 g schab wieprzowy 200 g 1 szklanka bulionu drobiowego sól do smaku pieprz biały do smaku czosnek 8 ząbków ( sprasowanych lub zmielonych) Wykonanie: Wątróbka drobiowa zawsze 1-2 godziny leży w zimnej(...)wodzie. Czyszczę z błonek i kroje drobno. Pierś z kurczaka myje i kroje drobno. Schab myje i tez kroje jak najdrobniej. Mięsko i wątróbkę razem smażę na patelni, doprawiam solą i pieprzem. Czosnek sprasowałam i przesmażyłam . Ostudzone składniki przełożyłam do blendera kielichowego. Nie chciał ruszyć skubany, więc wlałam szklankę bulionu drobiowego. Całość miksowałam do momentu , aż powstała gładka masa. Posmakowałam
Różowa kuchniaSkładniki (ok. 6 porcji): schab bez kości (ja miałam ok 1 kg) 500 g pieczarek tymianek, czosnek granulowany, papryka ostra mielona, oregano 1,5 cebuli 50 g masła Schab myjemy i tniemy tak jakbyśmy rozwijali roladę, delikatnie rozbijamy (aby grubość mięsa była ok. 1 - 1,5 cm). Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, cebulę w kostkę, wrzucamy na patelnię
Moje-pitraszeniezupy w azjatyckim stylu. Uproszczoną, by łatwiej ją było zrobić w domu i mięsną, by dostarczyć rozbójnikowi jak najwięcej energii. Składniki : 700ml bulionu mięsnego (niecałe 3 szklanki) 150 g schabu 20g suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 pora 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny 2 łyżeczki migdałów w płatkach 3 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego(...)łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki startego imbiru Przygotowanie: Grzyby moczymy w ciepłej wodzie około 30 minut, odsączamy i drobno siekamy. Schab kroimy w niedużą kostkę, cebule drobno kroimy. Migdały rozgniatamy z łyżeczką wody na papkę W garnku rozgrzewamy olej i zeszklamy cebulę, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy bulionem, dodajemy mięso, grzyby, migdały i doprowadzamy
Gotuj z RumcajsemWypróbowałam ten przepis i wszyło pysznie . 4 porcje a poziom łatwy jak najbardziej. Czas przygotowania około 1h Składniki : 500 g schabu 1 papryka 1 cebula 500 ml bulionu drobiowego 1 opakowanie przyprawy do mięs 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 30% 4 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry. Plastry mięsa zawijamy w folię spożywczą, rozbijamy
Kuchcikowoasi...Kawałek mniedzień wcześniej, odgrzewany na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje jako gulasz z dodatkiem kaszy. 0,5kg schabu 30 dag kiełbasy 2 cebule papryka czerwona 4 ogórki kiszone 30 dag pieczarek sól, pieprz łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej po kilka liści(...)laurowych i ziarenek ziela ang. olej do smażenia 2 szkl bulionu drobiowego W większym garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Schab umyć , osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem usmażyć na mocno rumiany kolor na oleju. Przełożyć do miseczki i na tym samym tłuszczu usmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Przełożyć do mięsa. W tym samym rondlu
Smakołyki Asiproponuję tę pyszną i aromatyczną roladę. Plastry boczku nadają jej soczystości. Rolada świetnie smakuje na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak również na zimno jako mięsna przystawka. 1kg schabu 2 cienkie białe parzone kiełbaski kilka plastrów parzonego boczku łyżka musztardy op. przyprawy do mięsa wieprzowego pieprz Schab umyć, osuszyć i rozciąć na duży płat. Mięso rozbić tłuczkiem i oprószyć
Smakołyki Asimoja pierwsze spotkanie z solą peklową. Ale jakież udane! Nie sądziłam, że taki domowy schab marynowany w soli peklowej jest tak pyszny. Część zjedliśmy na obiad, a pozostały kawałek przeznaczyliśmy jako wędlinę do kanapki. Kolejnym razem muszę spróbować szynki peklowanej. Składniki: 70 dag schabu ok 15 g soli peklowej zioła prowansalskie słodka mielona papryka smalec Sposób wykonania: 1. Mięso umyć
Kuchnia domowa Anitylko jednej przyprawy zmienia smak całości. Ja akurat nie przepadam, wręcz nie lubię takich tłustych "smakołyków". Dlatego korzystając z tego, że piekarnik i tak "chodzi" od razu piekę też schab czy szynkę :) tym razem piekłam schab, ale zdjęcia mi nie wyszły, więc pokażę jak upiekę taki sam po raz drugi :) Nie próbowałam do tej pory piec kawałka mięsa obsmażonego wcześniej
Kolorowy Przepisowniksosu na śmietanie czy majonezie, lekki kremowy sosik. Niech nie zmyli nikogo składnik jakim jest mango. Winegret nie jest na słodko. Nadaje się do zimnych mięs typu szynka czy schab, do wędzonego kurczaka lub wędzonego łososia. Nadaje się oczywiście też do schabu na ciepło, do ryby na ciepło i do owoców morza. Po prostu palce lizać. Kolorem doskonale wpasuje się
Sztuka gotowania w/g Samiryświetny obiad na kilka dni. Można je zamarynować parę dni wcześniej (3-5) i smażyć dopiero przed podaniem. Przepis znalazłam u Danusi i gorąco Wam polecam! Składniki: 1 kg schabu bez kości sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki keczupu 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy 5 łyżek oleju Sposób wykonania(...)Schab kroimy na kotlety grubości 1,5-2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posolić i popieprzyć wedle uznania. 2. Składniki marynaty dobrze połączyć, dodać do niej mięso i starannie obtoczyć. Mięso pozostawić w marynacie przynajmniej na 2, a najlepiej na 3 dni. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty (nie otrzepywać) i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy już
Kuchnia domowa Aniseler, 1/2 małej sztuki pietruszka, 1 mała sztuka cukinia, 1/2 małej sztuki cebula, 1 duża sztuka pomidory krojone, 1 puszka czosnek 2-3 ząbki ziemniaki 5-6 dużych sztuk schab, 5-6 kawałków/plastrów mąka pszenna, 1 szklanka jajko, 1 sztuka sól, pieprz vegeta natka pietruszki oliwa, 4-5 łyżek Przygotowanie W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy(...)przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zwiększamy ogień, dorzucamy pomidory z puszki i jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy. Kawałki schabu delikatnie rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w roztrzepanym jajku i mące. Smażymy na złoto
Gotowanie moimi oczami