Niedawno podawałam przepis na schab gotowany 2x po 5 minut. Tą samą metodą zrobiłam szynkę. Użyłam nieco innego zestawu przypraw, tak aby zalewa była ostrzejsza. Schab wśród domowników miał więcej zwolenników niż szynka, ale ta tez nie była zła :) składniki1 kg szynki2l wody 4 łyżki soli2 liście laurowe4 - 6 listków ziela angielskie1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte
Stare GaryRobiłam już piersi z kurczaka z brzoskwinią a tym razem postanowiłam wypróbować połączenie schabu i czereśni. I jak się okazało był to smaczny eksperyment. Dla lubiących połączenia mięs i owoców taka kombinacja przypadnie go gustu.składniki na 2 porcje2 plastry schabu ( po 100 g )8 czereśni ( wydrylowanych )sól morska do smakupieprz do smakuok. 1 szk bułki tartejolej rzepakowy do smażenia2
Ewa w kuchniDostałam do przetestowania marynatę musztardową. Wykorzystałam ją do schabu i ku mojemu zaskoczeniu mięsko było smaczne i soczyste. Bo jak już kiedyś pisałam raczej nie należę do osób korzystających na co dzień z gotowców. oczywiście zdarza się, bo w końcu po to są aby ułatwić sobie życie. Mięso w tej marynacie nie wymaga długiego oczekiwania a zaledwie 30 minut.2 plastry(...)schabu bez kości ( po 150 g )Marynata :2 łyżki olejusól morska do smaku3 szczypty pieprzu kolorowego1 łyżka marynaty musztardowej1 łyżka ketchupu Kotlety umyć, osuszyć i rozbić lekko dłonią aby nie były za cienkie. Składniki marynaty wymieszać i tak przygotowaną marynatę nanieść za pomocą pędzla silikonowego na kotlety z obu storn dokładnie je pokrywając marynatą. Kotlety zamarynowane zostawić
Ewa w kuchniszybkie i proste. :-) Wyłącznie dla fanów charakterystycznego smaku warzyw na patelnię. W sam raz na dzień, kiedy nie chce nam się długo stać w kuchni. 500g warzyw na patelnię400g schabu (może być każde inne dowolne mięso)200ml śmietany 18%2 łyżki koncentratu pomidorowegoulubione przyprawy w sporej ilości sól, pieprz, olej1. Warzywa podsmażamy, posypujemy solą i pieprzem. Do śmietanki dodajemy ulubione(...)kroimy w kostkę, doprawiamy (u mnie: sól, pieprz, papryka słodka i ostra). Smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy.3. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 1/2 przygotowanego schabu, następnie 1/2 warzyw. Czynność powtarzamy, całość posypujemy startym żółtym serem.4. Zapiekamy przez około 20 minut, w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniSchab lub mięso z szynki nie musi być suche. I nie trzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka
Codzienna kuchnia niecodziennaNasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu.Ten przepis to też tradycja i wspomnienie.Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku.My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek.Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania.W tej samej solance może peklować się jednocześnie
Maminek kulinarnyKotlety schabowe w nieco innym wydaniu.Zamiast pospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren.Składniki:-plastry schabu-ziarna słonecznika, dyni i sezamu-jajko-1/2 szklanki mąki-3/4 szklanki mleka-sól-pieprz-olej do smażenia Schab delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ziarna mieszamy. Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego
Maminek kulinarnyskładników, że lepiej go omijać. Pokaże wam w jaki sposób możemy go zrobić na większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować mięso, użyjemy do tego kości od karkówki lub schabu czy żeberek.SKŁADNIKI:kości od karkówki (lub inne schabu, żeberek)3 kg marchew 3 sztpietruszka korzeń 1 sztseler naciowy 1 sztcebula 2 szt czosnek 1 sztpor kawałek części
Basia w kuchniRoladki to świetny pomysł na obiad, zawsze mogą smakować inaczej .Mozna podawać z sosem lub bez jak kto lubi. Ja dziś proponuję schabowe roladki w musztardowym
Z Majeczką w kuchnisami :)Składniki:pół kg schabu1 nózka z brokuła1 por biała czescpół głowki włoskiej kapusty3 marchewkisól morska Kamispieprz młotkowany z kolendrą Kamis1/2 szkl.sosu sojowego(mozna pominąć)olej do smażeniaWykonanie:Schab kroimy w cienkie paseczki.Przyprawiamy solą i pieprzem.Zanurzamy mięsko w sosie sojowym.Podsmażamy je a gdy sie zarumieni dolewamy sos sojowy.Kapustę szatkujemy,marchewki tarkujemy na tarce o duzych oczkach,pora kroimy
Z Majeczką w kuchnitowarzystwie frytek i surówki, co ... nawet ... wywołało pomruk zadowolenia: dooobry był obiad...Echhh... nie jest łatwo mieć 2 facetów w domu :)))Składniki:1kg schabuprzyprawa do gyrosajajkobułka tartaoliwa do smażeniaWykonanie:Schab pocięłam na długie paski. Obtoczyłam w przyprawie do gyrosa. Przełożyłam na miseczkę i wstawiłam do lodówki na 3h. Następnie schłodzone kąski obtoczyłam kolejno w rozkłóconym jajku i bułce tartej. potem
Walijskie PichceniePysznie mięciutki schab i ciemny sosik grzybowo- pieczeniowy, to zestawienie, któremu nie sposób było się oprzeć :) Danie jest smaczne samo w sobie więc zbędne były tutaj dodatkowe przyprawy. Tylko sól, pieprz, plastry schabu no i gość specjalny: polskie grzyby. Do tego kasza na sypko i ... Uczta dla podniebienia :)) Składniki: 6 kotletów schabowych około 1.5 cm grubości
Walijskie Pichceniechude mięsko, ziemniaki i śmietanowy sos stanowią fajny pomysł na pożywny jednogarnkowy obiad. Z chęcią będę wracała do tego przepisu :)) Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości ok. 600 g schabu 2 duże cebule 2 marchewki 30 dag małych pieczarek 30 dag żółtego sera 300 ml śmietany 18% sól, pieprz słodka i ostra papryka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w 1cm plastry(...)Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem na spodzie oraz na bokach naczynia. Posypujemy je połową startego żółtego sera. Schab kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, mieszamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - podsmażamy, dodajemy pokrojone w paski pieczarki oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy do momentu
Walijskie Pichcenieteraz postanowiłam przygotować sakiewki ze schabu :)Mięsne sakiewki SKŁADNIKI:plastry schabu -7 szt ( każdy po 10 dag )cebula -1 sztkoncentrat pomidorowy -2 łyżeczkisól i pieprzpieczarki -30 dagpapryka konserwowa kolorowa -3 paskitłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE:Kotlety bardzo dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem. FARSZ cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić. Paprykę również
Kuchnia Danusi