przepis na schab - 3000 przepisów (strona:98/200)

a'la schabowy 116

Kotlet schabowy nadziewany szynką, żółtym serem i korniszonem. Składniki: 3 plastry schabu 3 plastry szynki  3 plastry sera żółtego 3 plastry ogórka korniszon sól i pieprz do smaku jajko, mąka i, bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: Kotlety schabowe rozbić oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kawałek schabu położyć plaster szynki, ser żółty i plaster ogórka

Darcia w kuchni
Schab nadziewany 143

Składniki na 4 porcje 4 plastry surowego schabu 1 średniej wielkości cebula 5 - 6  pieczarek 1/4 sztuki czerwonej papryki olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz dodatkowo do panierowania : jajko, mąka, bułka tarta Sposób wykonania: Cebulkę obrałam, pokroiłam w piórka, pieczarki oczyściłam pokroiłam  w paski, paprykę oczyściłam, pokroiłam w paski, Warzywa podsmażyłam na odrobinie oleju dodając sól. Przestudziłam. Plastry(...)schabu rozbiłam dość mocno, posypałam solą i pieprzem. Na jedną część kotleta położyłam podsmażone warzywa.   Złożyłam w pół dokładnie ścisnęłam brzegi. Jajko roztrzepałam z dodatkiem przypraw. Kotlety panierowałam tradycyjnie; mąka, jajko, bułka. Smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju zmniejszając gaz prawie do minimu m, na złocisty kolor

Darcia w kuchni
Bitki wieprzowe z majerankiem i czosnkiem. 216

Dziś coś z tradycyjnej kuchni polskiej, a mianowicie bitki (zrazy bite) w aromatycznym sosie. Ja do tego dania używam wieprzowiny, najczęściej schabu lub karczku. Mięso przygotowane w ten sposób jest idealne! Mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Istotą tego dania jest użycie minimalnej ilości przypraw, które idealnie współgrają ze smakiem mięsa, nie tłumiąc go, a jedynie podkreślając. Jeśli dodatkowo użyjemy(...)szybkowaru wykwintny obiad mamy gotowy w 30 minut. Bardzo polecam! Składniki na bitki wieprzowe z majerankiem i czosnkiem: 4-6 plastrów schabu lub karczku sól pieprz 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego majeranku (ewentualnie 1,5 suszonego) 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 % olej (lub smalec) do smażenia SOS: 1 pełna łyżka mąki 150-200 ml słodkiej śmietanki

Rozpustne gotowanie
Schab po indyjsku 175

specjalne okazje. Smak jest naprawdę indyjski - pikantny, bardzo aromatyczny. Wcześniej robiłam go z suszonym imbirem i był o wiele bardziej pikantny niż ze świeżym, ale równie pyszny. Polecam! SCHAB PO INDYJSKU łatwe ponad 1 h dla 4-5 osób Składniki: * 50 dag schabu bez kości * 2-3 łyżki sklarowanego masła * 4 średniej wielkości pomidory/2 puszki pomidorów bez skórki * 2 nieduże

sierotka maRysia w kuchni
Bakłażan po koreańsku 173

wartym wypróbowania. Bakłażan po koreańsku Składniki: 2 bakłażany 2 papryki czerwone pokrojone w paski 3 ząbki czosnku 2 marchewki starte na tarce lub pokrojone w drobniutkie słupki 3 plastry schabu 2 łyżki octu (można więcej) ostra papryczka lub cayenne 2 cebule pokrojone w piórka Do dzieła!!! Bakłażana przekrajany na pól i tniemy w cienkie plasterki, wrzucamy na sito i solimy(...)wyduszamy. Smażymy do miękkości. W oddzielnym naczyniu smażymy cebulę z marchewką i czosnkiem. Gdy składniki zmiękną wrzucamy je do bakłażana. Paprykę smażymy aż delikatnie puści sok - wrzucamy do bakłażana. Schab kroimy w paseczki i również smażymy aż zmięknie i łączymy z resztą składników. Gdy wszystkie składniki mamy już połączone dodajemy do nich papryczkę, solimy do smaku i dolewamy ocet

sierotka maRysia w kuchni
Eintopf – kapusta z pomidorami i mięsem po serbsku 151

się do roboty. Gotuje dziś eintopf - serbski bigos - pyszny... idealny na zimowe, gorace, sycące danie. Eintopf Składniki:   nieduża biała kapusta kilogram łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 50 dag schabu z kością - pokrojony w plastry 4 pomidory (użyłam pomidorów z puszki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g przecieru pomidorowego (3/4 małego słoiczka) 2 litry wody 2 duże(...)talarki - wrzucamy do dużego garnka zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje dodajemy pomidory z puszki lub obrane i pokrojone na ćwiartki świeże - gotujemy ok 5 minut. Dorzucamy łopatkę, schab, grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy sola i pieprzem - dokładnie mieszamy. Gotujemy ok 20 minut po czym dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy ok 1,5- 2 godziny często mieszając

sierotka maRysia w kuchni
roladki schabowe ze szpinakiem 129

męża zaczęłam go jeść i tak polubiłam, że teraz pojawia się u nas bardzo często. Takie roladki bardzo lubimy, bo są prostą odmianą zwykłego schabowego.  Składniki: 4 plastry schabu 300 g liści szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła pieprz sól jajko, mąka, buła tarta tłuszcz do smażenia Mięso rozbić tłuczkiem, najlepiej przez woreczek, żeby(...)było dziur. Szpinak usmażyć na maśle, dodać starty czosnek i przyprawić. Wystudzić. Mięso natrzeć solą i pieprzem, nakładać szpinak i zwijać schab w roladki. Panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć na złoto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
schab ze śliwką i majerankiem 122

rodzinny lub świąteczny obiad. Takie mięsko jest bardzo podzielne, jeśli zostanie z obiadu można je wykorzystać jako wędlinę na kanapkę lub element zimnej płyty.  Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 100 g suszonych śliwek 1 opakowanie majeranku  sól pieprz 3 łyżki oleju Schab opłukać. Cienkim nóż wbić w środek i kilka razy obrócić aby zrobić tunel

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zraziki musztardowe 153

Prosty i niedrogi sposób na niedzielny obiad. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne schabowe, spróbujcie schabu w tej wersji. Smakują pysznie z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami i surówką.  Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 3 łyżeczki  łagodnej musztardy 2 ogórki konserwowe 2 cebule sól morska pieprz  2-3 łyżki oleju  Mięso rozbić tłuczkiem przez woreczek foliowy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Schaboszczak z pieczarkami 97

plastry schabu 150 g pieczarek pół cebuli sól pieprz kolorowy oregano do panierowania ; mąka jajko bułka tarta młode ziemniaki sałata Pieczarki umyć, pokroić na plasterki i usmażyć na maśle razem z cebulką. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą oregano. Schab robić młotkiem na cienki duzy kotlet, posypać solą i pieprzem kolorowym z młynka, panierować w mące, jajku i bułce tartej

Gotowanie jest łatwe
KAPUŚNIAK Z WKŁADKĄ JAK U BABCI 129

marchewki 1 duzy korzeń pietruszki 1 cebula 2 łyżki mąki 2 ziela angilelskie 2 liście laurowe szczypta kminku olej do smażenia sól,pieprz do smaku dodatkowo: 30 dag schabu lub innego mięska jako wkładka Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę również, zalewamy 2,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek, gotujemy do miękkości warzyw(...)minut. Po tym czasie dodajemy kapustę i sok. Gotujemy jeszcze 30 mint. Szklimy cebulę,dodajemy mąkę, energicznie mieszamy dodajemy do zupy. Schab pokroic na wąskie paseczki,posypac solą,pieprzem obsmażyc na rumiano z obu stron. Dodac do kapuśniaku,bedzie treściwsza

Z Majeczką w kuchni
Wieprzowina słodko - kwaśna 125

mięsa). Danie to j est dość czasochłonne i wymaga nieco pracy, jednak myślę, że zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, bo jest naprawdę pyszne!  Marynata: 300g schabu 1  średnia ebula 1 – 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka wódki 1 łyżka octu winnego 1 łyżka souk(...)lodówki na 24h (jeżeli nie macie aż tyle cierpliwości, wystarczy kilka godzin, ja zazwyczaj przygotowuję marynatę dzień wcześniej, dzięki czemu mięso nabiera wspaniałego aromatu).  Przygotowanie dania: 300g schabu  1  papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 łyżki pędów bambusa 1 puszka ananasa (zachować sok!) 2 marchewki 200g przecieru pomidorowego olej 2 łyżki cukru sól

Codzienne Gotowanie
Schab pieczony z dodatkiem remulady duńskiej 131

ramach współpracy dostałam sosy od firmy Folwark. Zastanawiałam się jak nietypowo je wykorzystać. Piekąc schab pomyślałam, że fajnie byłoby do marynaty dodać remuladę duńską. I muszę przyznać, że to był dobry pomysł. Remulada duńska to sos majonezowy z warzywami o lekkim smaku curry. Schab podałam na Evolution White Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
SCHABOWE ZAPIEKANE Z SEREM I POMIDORAMI 142

kogoś schabowe :) Po piętrach doskonale rozchodzi się stukot po desce kuchennej ;) Ja dzisiaj chcę Wam zaproponować takie nietypowe schabowe. Zapewniam, że warte wypróbowania. Są przepyszne  Składniki: pół kg schabu 8 plastrów żółtego sera gouda pomidor szklanka soku jabłkowego sól (ja użyłam morskiej) pieprz zioła prowansalskie- ewentualnie jeśli lubimy mąka do panierki olej do smażenia Wykonanie: Schab pokrój na plastry

Z Majeczką w kuchni
Kieszonki ze schabu z pieczarkami, porem i rzodkiewką 135

Bardzo smaczne, nadziane lekko pikantnym farszem, idealne na drugie danie. Składniki: 500 g schabu, 150g żółtego sera, 300 g pieczarek, jasna część pora, pęczek rzodkiewek, sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ostra papryka w proszku, przyprawa maggi w płynie, olej do smażenia Na panierkę: 2 – 3 jaja, bułka tarta Dodatkowo: wykałaczki do spięcia kieszonek Sposób przygotowania: Schab oczyścić

Nie tylko w kuchni