Włoszech wszystko co proste, to wspaniałe. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych sałatek – Caprese, podobnie jak pizza margherita, przybiera kolory włoskiej flagi. Jej przyrządzenie zajmuje kilka minut, ale możliwość wprowadzania modyfikacji i aranżowania własnych wersji jest nieograniczona! Pamiętajmy, że Caprese we Włoszech traktowana jest przede wszystkim jako antipasto – przystawka, a nie contorno – dodatek do dania głównego. Nazwa sałatki pochodzi
Bon Ton Italianiedawna zupełnie mi nie znana rzecz, a od niedawna wspaniały dodatek do niemalże wszystkich potraw gdzie tylko można wepchnąć ser - pizzy, kanapek, tart. Ser smażony robi się z białego twarogu, który najpierw musi zgliwieć, a następnie jest rozpuszczany z odrobiną masła. Potrzebujemy na to minimum 1 doby (+ 1-2 h na zgęstnienie sera) Przyznam, że nie byłam entuzjastycznie nastawiona
Jedzeniomaniapikantny, ale nie do przesady - określiłabym, że w sam raz. ;-) Więcej informacji: http://fanex.pl/pl/ketchupy/96-ketchup-nr-vii-11kg.html Sos czosnkowy z ziołami włoskimi Kto nie lubi czasami zaszaleć i polać kawałka zamówionej pizzy takim właśnie (czyli nie domowym i dietetycznym) sosem czosnkowym? ;-) Ja lubię i polecam. Dobrze jest mieć go w lodówce na okoliczność wyżej opisanego "kryzysu". Ma mocno czosnkowy, bardzo wyrazisty smak
Szefowa kuchninutelką.Przykryć trzecim i ponownie posmarować. Przykryć czwartym płatem i lekko docisnąć. Przy pomocy talerza lub innego naczynia o śr. około 28 cm odkroic nożem lub rolką do pizzy nadmiar ciasta. Na środku ciasta szklanką odcisnąć okrąg. Wyciąć osiem części nie przecinając małego kółka na środku. Następnie podzielić na 16 części. Brzegi zlepić przy pomocy widelca. Każde
zielonacukinkastrukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i złoty kolor. Mąkę kukurydzianą można zastosować do wielu ciast i pieczyw, można z niej zrobić naleśniki, bułeczki kukurydziane, ciasto na pizzę, szarlotkę, racuszki, placki. Po za tym, jest świetna do zagęszczania zup i sosów. SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) Na dużą proszę podwoić składniki! CIASTO: * masło – 100 g * cukier – 100 g * migdały
Ostra na SłodkoSos czosnkowy z bitą śmietaną... Puszysty, delikatny. O wyrazistym aromacie czosnku. Z dodatkiem majonezu. Przyprawiony solą, pieprzem i cukrem. Pyszny dodatek! Polecam! Składniki: 150 ml
Gospodyni MiejskaPrzyjmuje się, że ich pierwsze ziarno trafiło do Kampanii w drugiej połowie XVIII wieku, jako dar króla Peru dla króla Neapolu. Dalsza historia jest tak oczywista jak sos na pizzy. Jak przyrządzić? Pomidory należy umyć, przekroić na pół i usunąć nasiona. Nie jest konieczne obieranie ich ze skórki, ale możemy to zrobić jeżeli wolimy sos bardziej klarowny. Pomidory zostawiamy
Bon Ton Italiaprzeróżnymi farszami :) Z podanej ilości mi wyszło 12 bułeczek wielkości kajzerki lub 3 większe, gdy robiłam któregoś poprzedniego razu. Jeśli chcecie urozmaicić swój obiad, zestaw sałatkowy lub zamiast zwykłej pizzy chcecie taką "na odwrót" to pita jest w sam raz :) Składniki: 600 g mąki (4 szklanki) 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju
Jedzeniomaniadomowa to proste składniki, z których wyrasta w piekarniku czarodziejska góra z ciasta parzonego. Budyniowo - maślany krem wzbogaciłam białą czekoladą. Bóstwo! Ja swoją upiekłam w formach do pizzy, blaty są okrągłe i okazale się prezentują. Ciasto: 100 gram margaryny do pieczenia 250 g wody 220 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wodę z margaryną zagotowujemy
MamaOskarkamyśl o tym, że jest o niebo zdrowszy zrekompensuje stratę. Sos idealnie smakuje do mięs w szczególności żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem). Potrzebujemy: 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu 4 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 6 łyżek octu balsamicznego 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
MamaOskarkawypiekacza wszystkie składniki a rano o określonej godzinie mamy ciepły chleb. Bardzo przyjemnie rano wstać i mieć gorący chleb z chrupiąca skórką … W wypiekaczu można również wyrobić ciasto na pizzę, na bułeczki, na makaron. Mam zamiar jeszcze potestować możliwości wypiekacza i dalej eksperymentować z pieczeniem chleba. Wypiekacz okazał się całkiem sympatycznym urządzeniem. Łatwy w obsłudze. Idealny dla osób, których bratem
królestwo garówdżemami oraz wspaniałym miodem z własnej pasieki , duży wybór różnego rodzaju wędlin i serów z dodatkami; poprzez dania na ciepło – zapiekanki, makarony, wspaniałą pieczoną wołowinę , pizzę – na zamówienie, wypiekaną w piecu opalanym drewnem.... Na deser duży wybór słodyczy z własnej cukierni oraz bufet owoców. Do tego oczywiście kawa, herbata, woda i soki. A dla osób
królestwo garówprzepierzenia sprawiają, iż nie czuje się ogromu sali. Całość utrzymana w tonacji beżowo brązowej, wystrój stonowany. Ogólnie przyjemne wrażenie. Navona to restauracja włoska a więc w menu oczywiście jest pizza, risotto, makarony... oraz przystawki w stylu włoskim: vitello tonatto (plastry cielęciny w sosie z tuńczyka), bruschetta, carpaccio, sałaty.... Karta win jest krótka. Znajdziemy w niej między innymi kilkanaście
królestwo garówTypowy merlot. Ma bardzo intensywny rubinowy kolor i bukiet pełen dojrzałych czerwonych owoców. W ustach krągłe, z miękkimi taninami, o dobrej, bogatej strukturze i aromatycznym finiszu. Polecane do prostej pizzy i pasty, jak również do duszonych mięs – nawet jasnych. De Stefani Soler Marzem/Refos/Merlo jest kompozycją odmian Marzemino, Refosco, Merlot i Cabernet Sauvignon (po 25%), leżakowało przez 12 miesięcy w dębowych
królestwo garówświeżych wiśni, anyżu, wanilii i nutą czarnego pieprzu. Zrównoważone, z bogatym aromatem wiśni, truskawek i wanilii. Ma jedwabistą konsystencję z długo utrzymującymi się taninami. Polecane do jagnięciny z grilla, pizzy i pieczeni wołowej. Importer: Cerville Investments Sp. z o.o. Wente Sandstone Merlot 2011 Region: Livermore Sandstone Merlot ujawnia aromaty wiśni, czereśni, jeżyn oraz śliwek. W ustach jest pełne, z posmakiem
królestwo garów