piknik, czy na wyprawę życia, czy do pracy/szkoły. Smacznego :) Zapraszam do obejrzenia smoothie z melona i banana z kwietniowego wyzwania , czekoladowych koszyczków z marcowego wyzwania , pizzy z patelni z wyzwania lutowego , faszerowanych tortilli z wyzwania styczniowego oraz rozetek z grudniowego wyzwania ! I zajrzyjcie na pozostałe blogi biorące udział w wyzwaniu: Paulina www.mojapasjasmaku.blogspo t.com Marta www.magicznezyciemarty.pl Agata myszkagotuje.blogspot.com Alina ala-piecze.blogspot.com
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!części - jedną wziąć do wyrobienia, pozostałe 3 przykryć szmatką, żeby nie obeschły. Każdą z części rozwałkować na kształt koła i kroić na 8 części (na trójkąty - jak pizzę). Przy zaokrąglonym końcu naszych trójkątów kładziemy łyżeczkę ulubionego dżemu i rolujemy w stronę szpiczastego końca trójkąta. Po uformowaniu, każdego rogalika smarujemy żółtkiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zwana rokiettą, jest rośliną leczniczą, używaną w musztardach zamiast pieprzu, a z jej nasion można otrzymać olej, ja zaś kocham ją za to, że jest świetnym dodatkiem do sałatek, pizzy, kanapek ponadto jej liście nadają potrawą żywy, naturalny i miły dla oka wygląd. W dzisiejszym poście dość nietypowe połączenie słodkiej gruszki w słono-gorzkim zestawieniu, jednak przysięgam, że odpowiednio doprawione
Pause Gotowanie!tego pajda świeżo wypieczonego chleba, domowy smalec i kiszone ogórki - tak powitali nas gospodarze! A po ognisku wieczór filmowy, który zamienił się w wieczór rozmów i dyskusji, z pizzą i regionalnym piwem w tle. Morał wieczoru: uwielbiam dzieci, na pewno poczekam jeszcze z zakupem psa, a kota na sto procent mieć nie będę! :) (od lewej: Filip i Klaudyna
Sajkofanka smakuprzyprawa do mięsa wieprzowego 1 nieduża cebula 3-4 płaty pomidora szuszonego 2 łyżki nasion słonecznika 50 g serka topionego (bez dodatków) majonez ser żółty mozzarella (taki jak do pizzy) oliwa Przygotowanie: Polędwicę kroję w ok 3 cm plastry, przyprawiam przyprawą do wieprzowiny z oliwą, mieszam i odstawiam na ok 1 h do lodówki. Drobno pokrojoną cebulę razem ze słonecznikiem
Mechanik w kuchniwariacja na temat pizzy białkowej , którą pokazywałam niedawno. Tamta tak mi posmakowała, że spróbowałam przygotować podobną. Tym razem zamiast typowych pizzowych składników poszłam w kierunku cudownego połączenia szpinaku i fety. Wyszło fantastycznie. Omlet zabrałam ze sobą do pracy (chociaż już tam zorientowałam się, że spora ilość czosnku, to jednak nie był dobry pomysł
Sto kolorów kuchnikilka miesięcy temu, gdy wyszłam za mąż, zaczęłam moje pierwsze szpinakowe kombinacje :) musze powiedzieć, że bardzo go polubiłam i teraz używam go, gdy tylko mogę do różnego rodzaju sosów, pizzy, zapiekanek, kotletów i innych takich :) Polecam więc gorąco jeść szpinakowe listki pod każdą postacią :) Sos szpinakowy jest daniem dobrym samym w sobie, ale można go również konsumować z makaronem, ziemniakami
Smakowy Rajczosnkowy, czy ziołowy doskonale sprawdza się jako dodatek do kebabów, sharmy, pizzy, sałatek, frytek, czy chipsów. Jest prosty w zrobieniu i można go dowolnie modyfikować, w zależności od tego jakie mamy akurat składniki i czy chcemy mieć wersję normalną czy bardziej pikantną. Składniki podstawowe: 1 duży jogurt naturalny
Smakowy RajDomową wersję kebaba robię od kilku lat, chyba mniej więcej od czasu, kiedy poznałam mojego męża. Tak samo było z pizzą. Fajnie jest eksperymentować w domu i robić Fast Foody, które wcale nie są wcale takie „fast” (szybkie), gdyż upieczenie bułki i przygotowanie wszystkich składników zajmuje trochę czasu, ale ich jakość i smak są zupełnie inne niż tych kupowanych
Smakowy Rajfajna w uprawie, a do tego ciągle rosną młode listki, więc można korzystać w sumie do późnej jesieni. Szpinak idealnie sprawdza się między innymi jako sos , dodatek do makaronu , pizzy, mięsa , pierogów, krokietów, zup i innych dań. Składniki: Szpinak w ilości dowolnej (im więcej tym lepiej :) Nie piszę jaka ma być ilość szpinaku, gdyż można po trochu zamrażać każdą ilość
Smakowy Rajroku obrodził u nas szpinak, który bardzo lubię pod różnymi postaciami, czy to z makaronem , w kotleciku , pizzy, jako sos , czy w krokiecie. Szpinak sam jest bardzo dobry, a w połączeniu z serem (zwłaszcza gouda) smakuje jak dla mnie rewelacyjnie i mogłabym go tak jeść i jeść bez końca :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Nadzienie szpinakowe
Smakowy Rajkostkach, w wiaderku) 3-4 łyżki łuskanego słonecznika Sos: kubek jogurtu greckiego - ok. 400 g 3 łyżki majonezu sól pieprz 1-2 ząbki czosnku łyżeczka suszonych ziół (np. do pizzy lub do sałatek) sól pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować najlepiej na parze na półtwardo lub krótko gotować z dodatkiem cukru i soli. Fasolę odsączyć i przepłukać na sitku
Czerwień i błękitcytryny i delikatnie dokładamy pianę z białek. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni. Wlewamy krem pieczemy jeszcze około 30 minut. Kroimy w kosteczki, najlepiej nożem do pizzy:) Podajemy oprószone cukrem pudrem:) P.S Ciasto sprawdzi się także idealnie w formie cytrynowego mazurka, ma piękny kolor
Luźna Kuchniataką kanapką :) Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka sól świeżo mielony pieprz 1 łyżka ostrej musztardy mielony kminek słodka mielona papryka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy olej do smażenia Dodatki: 8 bułek hamburgerowych, najlepiej domowych (np. z tego przepisu ), sałata, cebula pokrojona w plastry, plastry pomidora, plastry korniszonów, plastry sera żółtego, np. salami, keczup Do mięsa
Czerwień i błękit