przepis na pizze - 4500 przepisów (strona:204/300)

Sos czosnkowy 174

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na dodatek do rozmaitych dań. Świetnie nadale się do pizzy, tostów, zapiekanek, jajek, ryby, co kto lubi zasadniczo :) Nasz sos jest dość "ostry" w smaku, ale wystaczry dodać nieco mniej czosnku i będzie łagodniejszy. Pamiętajcie, by przy kupnie czosnku koniecznie zwrócić uwagę na kolor główki, należy wybierać calutkie białe, wtedy mam pewność, że jest

Kolizje Smaków
Sos Tzatziki 139

jako dodatek do mięs ( w tym świetnie nadaje się do dań z grilla) i pieczywa. Doskonale też pasuje jako samodzielny dodatek do rozmaitych potraw w formie dipa np. do pizzy, tortilli, czy zapiekanek.   Składniki: 1 ogórek długi Jogurt grecki chudy Jeden ząbek czosnku Sól, pieprz Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odkładamy na chwilkę

Kolizje Smaków
Chlebki pita - historia i przepis 245

greckie i tureckie - kebaby, falafle, gyrosy i souvlaki. Podobno w krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść na lub w picie. Pity mogą także służyć jako spód do pizzy (popularne w Turcji lahmacun, czyli okrągłe placki pokryte posiekanym mięsem i ziołami). Współczesnym pomysłem są dietetyczne chipsy - pity kroi się w kliny, rozdziela warstwy i opieka w piekarniku, posypane

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką 249

uwagę, do czego zamierzacie je wykorzystać. Niektóre są surowe (chorizo fresco - rzadko dostępne), nie nadające się do spożycia bez obróbki termicznej. Chorizo plasterkowane możecie położyć na kanapce, grzankach czy pizzy. Ale do celów kulinarnych szukajcie chorizo w pętku, dość tłustego i mięsistego, jego pikantność zależy już od Waszych preferencji.  Ja preferuję mocno pikantne i mięsiste dojrzewające Chorizo Sarta, które

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzanki śródziemnomorskie - moje "coś pysznego z niczego" 204

zawsze pod ręką- cebuli, chilli, czosnku i oliwek, które związałam przecierem pomidorowym. Farsz przykryłam pierzynką z żółtego sera i zapiekłam w piekarniku. Powstała pyszna grzanka bardzo przypominająca w smaku pizzę.  Na bazie poniższego przepisu możecie przygotować również pizzerinki - wystarczy wyciąć z ciasta chlebowego lub francuskiego krążki przy pomocy szklanki, posmarować farszem i posypać startym serem. Na pewno wypróbuję

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 326

passatę, trochę wina i następnie mięso na gulasz, łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza do zapiekanek biała fasola z sosem pomidorowym doprawionym solą, cukrem, czerwonym octem winnym i chilli to jedno z moich ulubionych śniadań. Jak zrobić passatę

Chilli Czosnek i Oliwa
Serowe krakersy solone 242

całość hakiem robota. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrawamy kółka (okrągłą wykrawaczką do ravioli) i paski (za  pomocą karbowanej wykrawaczki do krojenia pizzy czy tarty) dzięki czemu krakersy będą miały ozdobne brzegi. Wycięte krakersy posypujemy solą ziołową prowansalską. W okrągłych krakersach robimy dziurki za pomocą słomki do napojów, a podłużne krakersy najpierw dziurkujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta paprykowa 275

się do zamknięcia w słoiki jest pasta paprykowa. Po sosie pomidorowym na zimę to kolejny bardzo smaczny dodatek do pieczonych czy gotowanych mięs,świetny dodatek do kanapek, czy do pizzy. Papryka na pastę była pieczona w całości w piekarniku podobnie jak do przygotowania ajwaru, czy sosu lutenica. Pasta paprykowa jest lekko pikantna za sprawą papryczki chili. Swoją aksamitną konsystencję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 193

scenie towarzyszyła mi jeszcze jedna Pani - Basia, która podobnie jak ja zajęła pierwsze miejsce w konkursie "Blog ze Znakiem Smaku". Jej nagroda przypadała w kategorii danie główne, którym była Pizza "Trzy Znaki Smaku". Koniecznie zajrzyjcie na jej bloga: Życie w apetycie. Gotowanie umilał Grzegorz, który opowiadał o produktach posiadających Europejskie Znaki Jakości - Trzy Znaki Smaku, czyli:  ChNP - Chroniona Nazwa

Sajkofanka smaku
Sos śmietanowo-serowy do makaronu 224

Mój syn makaron, obok pizzy, czy pierogów  może jeść codziennie, lubi makaron pod każdą postacią: spaghetti, podsmażany, z sosami, z jajecznicą, czy w zupie. Nie miałam dzisiaj zbytnio czasu na gotowanie, a on głodny czekał na obiad. A do tego makaron to jedno z najszybszych dań. Podczas, gdy makaron sie gotował,  postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa Lutenica (Ljutenica) 213

też by nakłuć bakłażany, gdyż podczas pieczenia mogą wybuchnąć, ja ich nigdy w całości nie piekłam, zawsze w plastrach. Domowa Lutenica (Ljutenica) to świetny dodatek do kanapek, mięs, do pizzy, z tej ilości wychodzi 9 x 0,5 litrowych słoików. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: 2,5 kg papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa) 2 ostre papryczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini bułeczki a’la Scones 183

jajka 150ml mleka Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, zostawiamy ok. 60 ml do smarowania bułeczek. Suche składniki wraz z miękkim masłem wyrabiamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, dodajemy 2/3 mieszaniny jajek i mleka, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Wyciągamy ciasto na podsypany blat i lekko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2,5 cm i wykrawamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami 222

wychodzi i się kruszy, albo temat ciast to dla nich czarna magia. Przygotowanie ciasta na tartaletki: Mieszankę z margaryną i jajkiem wymieszałam kilka minut w moim robocie hakiem do pizzy. To  ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, robimy z ciasta wałek. Ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 219

rzepakowym. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej,  sól, cukier i suszone drożdże, mieszamy. Do suchych składników wlewamy piwo wymieszane z olejem, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Stalową misę robota z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy na całą noc do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy ciasto drożdżowe  i jeszcze chwilkę wyrabiamy ręcznie. Na  blacie wałkujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukiniowe łódeczki z sosem 168

mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka* puszka pomidorów * mała cebula* ząbek czosnku* garść zielonych oliwek bez pestek* świeże zioła - bazylia, oregano* sól, pieprz do smaku * przyprawa do pizzy Prymat* rozmaryn Prymat* łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie :Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę pokrojoną w plasterki oraz posiekany czosnek. Dodać mięso, przyprawy i dusić 10-15 minut. Wlać pomidory razem

Magiczne Życie Marty