przepis na pizze - 4500 przepisów (strona:212/300)

Oregano-ziolo ktore leczy 136

cukru we krwiZnajduje ogromne zastosowanie w calej kuchni srodziemnomorskiej.Tam tez wyrosle ziolko ma o wiele intensywniejszy aromat niz wyhodowane w naszym umiarkowanym klimacie.Stosowane jest do przyprawiania potraw z pomidorow,pizzy oberzyny,cukinii,zup ziemniaczanych i duszonych mies,glownie jagnieciny i cieleciny.Dodaje sie do farszow i zapiekanek.Swieze liscie podkreslaja smak owocow morza.Harmoniuzje z wiekszoscia ziol  srodziemnomorskich.Wchodzi w sklad mieszanki ziol

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozmaryn-przyprawa,ktora chroni oczy 138

jeden z podstawowych skladnikow mieszanki ziol prowansalskich.Doskonale nadaje sie do przyprawiania ryb i miesa,Dobrze komponuje sie z baranina,dziczyzna,jagniecina,wieprzowina i cielecina.Mozna nim przyprawiac takze salatki,makaron,pizze i ziemniaki.Nadaje niezwykly aromat likierom,winom i wodkom. U P R A W AW polskich,takze i niemieckich warunkach pogodowych rozmaryn jest niestety roslina jednoroczna.Poradniki ogrodnicze podaja co prawda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny ostry sos pomidorowy 128

Taty są bardzo smaczne. Dostałam od Niego sporo dojrzałych a nie zjedlibyśmy ich szybko, przerobiłam więc część i zrobiłam pyszny, ostry sos. Będzie super do spaghetti, lasagne czy też pizzy. Zresztą domowe przetwory są najlepsze a jeszcze jak są zrobione ze zdrowych warzyw to już po prostu jest super.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb pszenno żytni na zakwasie 128

mąką tak aby spód był teraz u góry i przekładamy do durszlaka do wyrośnięcia na 2,5 godziny. 3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni – jeśli mamy kamień do pizzy to przed włączeniem wkładamy kamień do piekarnika – jeśli nie to korzystamy z blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb nacinamy ostrym nożem. Przed włożeniem chleba można spryskać ścianki wodą

UgotujmyTo.pl
Sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim serem 178

polałam smakowym olejem rzepakowym. Na półce mam oleje rzepakowe o smaku chilli, porcini (borowików) i smoked i często ich używam jako dressingów do sałatek, do chleba czy do pizzy Mam nadzieję, że Wam zasmakuje..:)Sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim seremSkładniki1 pierś kurczaka1 buraczek (ugotowany lub upieczony)kilka plasterków sera koziego (lub fety)2-3 pomidorki koktajlowekilka listków sałaty1

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenny na zakwasie 153

durszlaka (nie mam jeszcze koszyczków do wyrastania chleba), końcówkami ściereczki przykrywając ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po godzinie wyrastania włączyć piekarnik wstawiając do niego kamień do pizzy lub grubą blachę np. z wyposażenia piekarnika. 3. Po wyrośnięciu bochenek przełożyć na deseczkę wysypaną kaszą manną i ostrym nożem lekko naciąć wierzch. Na spód piekarnika wstawić małą foremkę

UgotujmyTo.pl
Bawarska tarta ze śliwkami 254

pokrojone na ćwiartki śliwki. Zostawić na 30-45 minut aby ciasto wyrosło w temperaturze pokojowej. 4. Piekarnik nastawić na 220 stopni wkładając do środka blaszkę lub kamień do pizzy. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę i 60-65 g cukru. Do nagrzanego piekarnika wstawić wyrośnięte ciasto ze śliwkami, które przed włożeniem do piekarnika należy posypać 1/3 cukru czyli około

UgotujmyTo.pl
Pszenny chleb oliwkowy (wg J. Hamelmana) 123

czym wstawić do lodówki na 12-18 godzin (taki patent z reklamówkami bo nie wiedziałam czy mi ciasto za bardzo nie wyschnie;) 4. Do zimnego piekarnika wstawić kamień do pizzy lub grubą blaszkę np. z wyposażenia kuchenki i nastawić piekarnik na 250 stopni (u mnie max 240). Po wyjęciu z lodówki bochenki wypakować z reklamówek i zostawić na około godziny

UgotujmyTo.pl
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 122

około 3-6 godzin. Wszystko zależy od tego, jaki mamy mocny zakwas i jaką temperaturę. 10. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni -najlepiej przed włączeniem wstawić do niego kamień do pizzy lub grubą blachę z wyposażenia piekarnika żeby się nagrzały przed pieczeniem. Na spodzie piekarnika, jak się już nagrzeje- wstawiamy małą keksówkę z gorącą wodą.11. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy

UgotujmyTo.pl
Chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem 137

godzin. Wyjąć chleb, naciąć i piec w nagrzanym do 240 stopni i naparowanym piekarniku przez 40 minut, po 20 minutach pieczenia wypuścić parę. Najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub gorącej blaszce. Można -jak ja- piec w żeliwnym dużym garnku. Garnek należy wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać piekarnik około 30 minut do temperatury 240 stopni. Po tym czasie

UgotujmyTo.pl
Włoski chleb z Como (Pane di Como) 138

kuchenną ściereczkę oprószoną dużą ilością mąki i do durszlaka. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. -4. Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na rozgrzany kamień do pizzy lub na rozgrzaną grubą blachę, posypaną lekko kaszą kukurydzianą. Chleb można naciąć przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy około godziny. Chleb po upieczeniu wydaje głuchy odgłos, jeśli pukamy w jego spód, jeśli

UgotujmyTo.pl
Zatapiane rogaliki 112

mąką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 28 cm a następnie, podzielić na 8 trójkątów (w taki sam sposób, jak dzielimy pizzę). U podstawy trójkąta kłaść około 1/2 łyżeczki nadzienia (fot.3) i zwijać od podstawy formując rogaliki (fot.4).  Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odstawić

Świat Ciasta
Chaczapuri imeruli 148

Chaczapuri  To jedna z potraw kuchni gruzińskiej, równie ważna dla Gruzinów jak pizza dla Włochów, knedle dla Czechów czy tortilla dla Hiszpanów.    Występuje w formie zapiekanego placka z serem. Można przyrządzac je na kilka sposobów, m.in. :- chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem )- chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym

Ostra na Słodko
Tosty zapiekane z mozzarellą 154

dobrze znany z tego , że niesamowicie się ciągnie po roztopieniu.Wytwarzany ze świeżego mleka bawolic , a względnie z mleka krowiego , bądź też ich mieszanki.Bardzo często dodaję go do sałatek … pizzy … kanapek czy też jako dodatek do mięs.Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione tosty zapiekane właśnie z mozzarellą , która ciągnie się tak , że nie można się oderwać

Ostra na Słodko
Rogaliki z marmoladą 191

Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę trójkąta nakładamy marmoladę lub dżem i zwijamy rolując od podstawy do czubka trójkąta formując

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania