masą do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 °C. Piecz z termoobiegiem przez 10 minut. Wyjmij blachę i pokrój masę na równe prostokąty (dobrze się sprawdza okrągły nóż do pizzy). Wstaw ponownie do piekarnika na dalsze 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia - po ostygnięciu stwardnieje i bedzie można usunąć papier do pieczenia.Wymieszane suche składniki. Pkt 1.Zalane
Grahamka, weka i kajzerkadodaję kiedy pojawi się sok sprawdzając słodkość.Schłodzone ciasto dzielę na 4 części, lekko ugniatam i wałkuję go na grubość ok 3 mm i wycinam trójkąty nożykiem // kółkiem do pizzy. Na każdym trójkącie robię po 4-6 nacięć, układam nadzienie i zawijam lekko naciągając ciasto.Zapiekam w 170 oC przez ok 15 minut. Posypuję cukrem pudrem.Smacznego
Mechanik w kuchniSandwich with ovenSkładniki.Ciasto jak na cienką pizzę.2 szklanki mąki pszennej5 dag drożdży0,5 szklanki mleka1 łyżka oliwki1 jajko0,5 łyżeczki cukru0,5 łyżeczki soliNadzienie.2 łyżki keczupu20 dag szynki konserwowej w plastrach10 dag sera mozzarella1 łyżka natki pietruszki1 łyżka czarnuszki do posypaniaWykonanie.Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, odstawić na 20 minut.Rozwałkować
Kulinarny karnet Christopheramoim stole, a myśl o nich wzbudzała we drgawki. Teraz już wiem, że źle podchodziłam do pierwszych prób ich kosztowania. Jednym z pierwszych podejść były krewetki na pizzy, niestety jeszcze przed otwarciem pudełka było czuć zapach mułu... i takie wrażenie miałam do tegorocznych wakacji, które spędziliśmy w Chorwacji. Codziennie rano chodziłam na trogirski targ w poszukiwaniu ryb na obiad. Ryby
cooklifeczas nadrobić :)Przepis na ciasto znalazłam na jakiejś internetowej stronie, a dodatki są według mojego uznania :) Nie miałam dzisiaj pomysłu na jakiś w miarę szybki obiad, więc postanowiłam zrobić pizze. Tylko tym razem nie tak jak zawsze dużą, na całą blachę tylko miniaturkę :)Składniki na ciasto :3 szkl. mąki1 szkl. mleka50 dag drożdży 3 łyżki olejułyżka roztopionego masłaszczypta soliMąkę wsypujemy
charlotte gotujePizza to danie, o którym można śmiało powiedzieć, że sprawdza się na każdej imprezie. Chciałabym Wam zaprezentować jej nieco inny wariant - małe przekąski do pogryzania przy piwie lub winie (lub jakimkolwiek innym trunku sylwestrowym, który preferujecie). Składniki:2 szklanki mąki50 g drożdży5 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka cukru1 ząbek czosnku0,5 szklanki ciepłej wodysóloreganozioła prowansalskiesalamioliwkimozzarellapomidory z puszki1 mała cebula
Ciastkozercycukrem pudrem. Wycinamy duże kółka - około 1,5 do 2 razy większe niż średnica babeczki. Jeśli nie mamy takiej dużej foremki można wyciąć je zwykłym nożem lub nożem do pizzy - nie muszą być idealnie równe, kiedy "ubierzemy" w nie duszki brzegi i tak będą pofalowane.Kółka z masy cukrowej nakładamy na czekoladowe kulki i dociskamy lekko palcami formując fale.Z czarnej
Ciastkozercywyrabiamy ciasto. Czekamy, aż urośnie. Znów delikatnie wyrabiamy i przekładamy do foremki natłuszczonej oliwą (można przełożyć do formy nie nasmarowanej, ale wysypanej mąką - tak jak przygotowujemy blaszkę do pizzy).Przykrywamy ściereczką i znów czekamy, aż urośnie.Gdy wyrośnie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem/sezamem/siemieniem lnianym.Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około godziny w 180 stopniach (góra-dół z termoobiegiem).Do upieczenia tego
Wypisz Wymalujkilku dni chodziła za mną foccacia, takie proste włoskie coś, właściwie jak sam placek od pizzy ale z ziołami i oliwą. Jedynym minusem tego pieczywa, a właściwie jak wszystkich innych, jest to, że trzeba na nie trochę poczekać żeby wyrosło składniki: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody...Foccacia z oregano i rozmarynem – pyszne włoskie pieczywo
Nie Bo PiekłoDzień dobry,Po pizzy z brukselką i szynką przychodzę do Was z kolejnym zaskakującym przepisem wykorzystującym pieczone warzywo. Już sam kalafior upieczony z chilli, nasionami kopru włoskiego i słodkimi pomidorkami koktajlowymi był tak dobry, że mój Mąż miał ochotę spałaszować go w tej formie. Ale ja poszłam o krok dalej i zrobiłam z niego pyszne danie z makaronem inspirowane kuchnią
Chilli Czosnek i Oliwazrobić z resztkami? Możemy wykorzystać je na różne sposoby, w domowej pizzy, tarcie, zapiekance (makaronowej, ryżowej, ziemniaczanej) lub we frittacie :) Cóż, w lodówce każdego domu znajdziemy resztki, pojedyncze produkty, z którymi sami nie wiemy co zrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli. Składniki (resztki znalezione w lodówce): kawałek mielonego kotleta ugotowana
Taste Of My Daypóźniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu, na pizzę, do zapiekanek, kanapek i do czego dusza zapragnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Łatwy sos Marinara (14-16 porcji) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
karmelowymieszamy. Następnie wlewamy maślankę cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać nieco maślanki. Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta na pizzę Następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm. Z ciasta kroimy np. prostokąty. Placki pieczemy na suchej patelni z każdej strony po 3-4 min., pilnując
Moniki SmakołykiPyszna zupa z kurczakiem oraz dodatkiem dyni i lekką serową nutą. Składniki: 1 udko i 1 filet z kurczaka150 g marchwi mini lub 1 duża marchewszklanka
Czerwień i błękitopakowanie, zagotować mieszając i gorący sos przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do wystudzenia na zakrętkach sos smakuje do ryby smażonej, do matiasów, do pulpetów, makaronów, zapiekanek, pizzy............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię