czas nadrobić :)Przepis na ciasto znalazłam na jakiejś internetowej stronie, a dodatki są według mojego uznania :) Nie miałam dzisiaj pomysłu na jakiś w miarę szybki obiad, więc postanowiłam zrobić pizze. Tylko tym razem nie tak jak zawsze dużą, na całą blachę tylko miniaturkę :)Składniki na ciasto :3 szkl. mąki1 szkl. mleka50 dag drożdży 3 łyżki olejułyżka roztopionego masłaszczypta soliMąkę wsypujemy
charlotte gotujePizza to danie, o którym można śmiało powiedzieć, że sprawdza się na każdej imprezie. Chciałabym Wam zaprezentować jej nieco inny wariant - małe przekąski do pogryzania przy piwie lub winie (lub jakimkolwiek innym trunku sylwestrowym, który preferujecie). Składniki:2 szklanki mąki50 g drożdży5 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka cukru1 ząbek czosnku0,5 szklanki ciepłej wodysóloreganozioła prowansalskiesalamioliwkimozzarellapomidory z puszki1 mała cebula
Ciastkozercycukrem pudrem. Wycinamy duże kółka - około 1,5 do 2 razy większe niż średnica babeczki. Jeśli nie mamy takiej dużej foremki można wyciąć je zwykłym nożem lub nożem do pizzy - nie muszą być idealnie równe, kiedy "ubierzemy" w nie duszki brzegi i tak będą pofalowane.Kółka z masy cukrowej nakładamy na czekoladowe kulki i dociskamy lekko palcami formując fale.Z czarnej
Ciastkozercywyrabiamy ciasto. Czekamy, aż urośnie. Znów delikatnie wyrabiamy i przekładamy do foremki natłuszczonej oliwą (można przełożyć do formy nie nasmarowanej, ale wysypanej mąką - tak jak przygotowujemy blaszkę do pizzy).Przykrywamy ściereczką i znów czekamy, aż urośnie.Gdy wyrośnie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem/sezamem/siemieniem lnianym.Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około godziny w 180 stopniach (góra-dół z termoobiegiem).Do upieczenia tego
Wypisz Wymalujkilku dni chodziła za mną foccacia, takie proste włoskie coś, właściwie jak sam placek od pizzy ale z ziołami i oliwą. Jedynym minusem tego pieczywa, a właściwie jak wszystkich innych, jest to, że trzeba na nie trochę poczekać żeby wyrosło składniki: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody...Foccacia z oregano i rozmarynem – pyszne włoskie pieczywo
Nie Bo PiekłoDzień dobry,Po pizzy z brukselką i szynką przychodzę do Was z kolejnym zaskakującym przepisem wykorzystującym pieczone warzywo. Już sam kalafior upieczony z chilli, nasionami kopru włoskiego i słodkimi pomidorkami koktajlowymi był tak dobry, że mój Mąż miał ochotę spałaszować go w tej formie. Ale ja poszłam o krok dalej i zrobiłam z niego pyszne danie z makaronem inspirowane kuchnią
Chilli Czosnek i Oliwazrobić z resztkami? Możemy wykorzystać je na różne sposoby, w domowej pizzy, tarcie, zapiekance (makaronowej, ryżowej, ziemniaczanej) lub we frittacie :) Cóż, w lodówce każdego domu znajdziemy resztki, pojedyncze produkty, z którymi sami nie wiemy co zrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli. Składniki (resztki znalezione w lodówce): kawałek mielonego kotleta ugotowana
Taste Of My Daypóźniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu, na pizzę, do zapiekanek, kanapek i do czego dusza zapragnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Łatwy sos Marinara (14-16 porcji) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
karmelowymieszamy. Następnie wlewamy maślankę cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać nieco maślanki. Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta na pizzę Następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm. Z ciasta kroimy np. prostokąty. Placki pieczemy na suchej patelni z każdej strony po 3-4 min., pilnując
Moniki SmakołykiPyszna zupa z kurczakiem oraz dodatkiem dyni i lekką serową nutą. Składniki: 1 udko i 1 filet z kurczaka150 g marchwi mini lub 1 duża marchewszklanka
Czerwień i błękitopakowanie, zagotować mieszając i gorący sos przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do wystudzenia na zakrętkach sos smakuje do ryby smażonej, do matiasów, do pulpetów, makaronów, zapiekanek, pizzy............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięskoncentrowany smak i zapach - skład: suszone pomidory na słońcu - zastosowanie:można je używać jako przyprawę nawet w niewielkich ilościach, znakomity dodatek do wszystkich rodzajów mięs, gulaszy, zup, farszów, makaronu, pizzy, grillowanych i pieczonych warzyw, sosów w tym vinegrette a także do potraw, które lubisz - opakowanie: 100gram
W Mojej Kuchni Lubiępełnoziarnistymi, bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, np. jako składnik pizzy lub zapiekanek. Wędlina sojowa o smaku szynkowym nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Produkt GMO Free. Moja propozycja to śniadanie bądz kolacja, dla tych , którzy lubią jaja i mogą je jeść
Z Kuchni Do Kuchniposzły na śniadanie do naleśników, na kolację do kanapek i do babeczek, do których podaje przepis pod spodem. 4. Ostry zielony pomidor, na zapach już czuję, że będzie idealna pizza domowa. Będę robił w poniedziałek, więc wtedy wrzucę Wam przepis:) 5. Śliwki wędzone z pestką. 6. Naturalny miód lipowy, póki co do herbatki idealny, ale napewno coś będe
pichcisztodrożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami
Anioły w kuchni