wkrótce minie i znowu trzeba będzie czekać rok, korzystam więc z niej ile się da. Wczoraj zrobiłam pierogi, korzystając z mąki typ 00 (która nadaje się nie tylko do pizzy). Im niższa liczba w typie mąki, tym bardziej pasuje do delikatnych wyrobów a więc na pierogi była idealna! Ciasto rozpływało się w ustach. Bardzo długo szukałam takiej mąki, okazało się
Szefowa kuchniJako że wszyscy wiedzą że kuchnia włoska jest naszą ulubioną dlatego potrawy włoskie często goszczą na naszym stole. Pizza, spaghetti czy lazania to pyszne i szybkie dania. Dziś postawiłam na risotto a dodatkiem są tu mule które także uwielbiamy. Wszystkich zwolenników owoców morza zapraszam na danie szybkie i wykwintne zarazem. Risotto z mulami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekwas oleinowy i błonnik. Oliwki zawierają witaminy z grupy B, A, C i E oraz fosfor, miedź, żelazo i potas. Są świetnym dodatkiem do rożnych sałatek, serów, mięs, pizzy i makaronów. To także smaczna przekąska
My Chcemy JeśćFocaccia rodzaj pieczywa pochodzący z Włoch. Przypomina pizzę, ale bez sera i sosu pomidorowego. Włosi podają ją na ciepło z oliwą i octem balsamicznym przed głównym posiłkiem. Focaccia to także doskonały dodatek do innych dań. Składniki 250 g mąki pszennej razowej 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży 2 łyżki czarnuszki
My Chcemy JeśćMini-pizze to świetna przekąska na plenerowe imprezy. Przygotowujemy wcześniej, możemy nawet poprzedniego dnia a przed podaniem chwilkę podgrzewamy w piekarniku, krótko grillujemy lub po prostu podajemy na zimno. W sezonie wiosenno-letnim warto przemycić w tym pysznym daniu nieco zdrowych składników. Ja do przygotowania swoich użyłam zielonych szparagów. Z dodatkiem mozzarelli i czerwonej cebuli posłużyły mi jako farsz
Milion Smakówpodaną z oliwą z oliwek lub aromatycznym olejem, którym należy ją obficie skropić lub po prostu w nim umoczyć. Jedni określają focaccia jako suchą bazę dla ciasta na pizzę (bez sosu pomidorowego i sera), ja jednak bardziej skłaniałabym się ku określeniu jej jako rodzaju chlebka. Istnieje wiele odmian focaccia, od suchych, najczęściej z solą morską i ziołami
Garniec MagalieIstnieje wiele skojarzeń kulinarnych z Włochami. Pamiętajmy, że Italia to nie tylko ojczyzna pizz i makaronów, ale także wspaniałych deserów. Tiramisu jest jednym z nich (wł. tiramisù – poderwij mnie!). Jego d okładne pochodzenie nie jest znane – o miano ojczyzny Tiramisu walczy Wenecja (gdzie powstał serek mascarpone), Siena, Florencja i kilka innych miast. Mimo to, deser ten jest popularny
Bon Ton ItaliaPizzę kocha chyba każdy :) Szukałam trochę lżejszej alternatywy i tak powstały pizzerinki na cieście z brokuła. Taka forma bardzo przypadła mi do gustu, może dlatego że uwielbiam brokuły ;) Polecam też wersję ciasta brokułowego z wędzonym łososiem i serem camembert- PYSZNOŚCI! ;) Składniki na około 6 sztuk. Składniki: 2 brokuły 3/4 szklanki otrębów pszennych 2 jajka kilka pieczarek
Czerwona Porzeczkadusić pół godziny. Pod koniec duszenia dodać ketchup i zmiażdżony czosnek. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut. Grzyby w tej postaci są doskonałym dodatkiem do zapiekanek i pizzy na zimę
Tradycyjna KuchniaNiecodzienny sposób na przyrządzenie pizzy :) Spód z ciasta ziemniaczanego. Pychota! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 żółtka 2 łyżki masła 25 dag kiełbasy wiejskiej 1 cebula 1 papryka 1 puszka kukurydzy 10 dag sera żółtego 10 dag pieczarek ¼ szklanki śmietany 5 łyżek mąki Sól, pieprz Ketchup Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ziemniaki obrać
Tradycyjna Kuchniakażdy ma ochotę na danie typu "fast food". A jak sama nazwa wskazuje dobrze by było, aby ich przygotowanie nie zajmowało dużo czasu. Dziś prezentuje prosty przepis na mini pizze- na smażonym cieście. Składniki: 4 łyżki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 5 łyżek mleka 1 szczypta proszku do pieczenia sól do smaku 10 dag szynki konserwowej 1 pomidor ½ puszki
Tradycyjna Kuchniamoje dzisiejsze posiłki ;) no to startujemy od śniadania Składniki: na pieczywo: 2 łyżki otrębów 2 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej z biedronki 0%) 1 łyżeczka przyprawy do pizzy (lub jak nie mamy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki oregano, szczypta soli i pieprzu) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka koncentratu (najlepiej z NETTO) wkładka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćhomogenizowany ze stewią i mandarynka ;) na słono: 1 jajko 1 łyżka mąki żytniej do wypieku chleba 0,5 łyżeczki proszku do p. 0,25 szklanki mleka przyprawa do pizzy i czerwona papryka jako dodatek twarożek wymieszany z jogurtem, szczypiorek i pomidor Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy wylewamy ciasto na duży okrągły talerz i wstawiamy do mikrofalówki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzyszło mi na myśl to to, że nigdy nie ugotowałabym ślimaków;p 11. Jakie danie ugotujesz mając 20 zł w portfelu? dużo takich, np. naleśniki z jabłkami, pizzę na żytnim spodzie, jakiś pyszny serniczek, sałatka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkogoś takiego 7. Ulubiony blog wiele takich, jednym z nich jest http://wieszaknawybiegu.blogspot.com/ 8. Twoja ulubiona potrawa to? nie potrafię wybrać jednej, zaczynając od tart, pizzy, kończąc na ryżu z truskawkami i makiełkach 9. Ulubiony przepis… aktualnie na tarte otrębową oraz wszystko z wykorzystaniem truskawek 10. Nie lubię/nie zjem … nie zjem robaka ;p 11. Największa kulinarna porażka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość