dnia (albo po kilku godzinach) ciasto wyjąć, wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układać je na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze
Cakes By Kejtsumie to miała być pizza...ale pomyślałam ,żeby zrobić takie małe rogaliki..super pomysł .. 3 szkl. mąki 5 dkg drożdży 2-3 łyżki oleju 1 szkl. wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru kiełbasa ser żółty W wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże
Moje domowe kucharzeniePizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem Składniki: ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży - 125ml letniej wody - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli dodatki: - ser żółty - szynka w plastrach - 5 pieczarek - 1 pomidor - sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup) - sos czosnkowy Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie
Kuchnia co dniaDziś miałam ochotę na wiejską pizzę z grzybami. Wyszła piękna. Przypomina pole golfowe. Małe kuleczki mozzarelli niczym piłeczki golfowe turlały się wśród zieleni rukoli. Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki mąki razowej szczypta soli i cukry chlust oliwy 3/4 szklanki ciepłej wody drożdże wielkości orzecha włoskiego 500 gram pieczarek lub grzybów leśnych cebula ząbek czosnku
AZgotuj!Piecz 220 stopni przez 20 minut Przygotuj os: 2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy łyżka miodu z mniszka Podgrzewaj na średnim ogniu aż składniki zrobią się płynne. Kiedy pizza będzie gotowa wyjmij i polej obficie sosem
AZgotuj!kulki i rozwałkuj je na kształt koła (ciasto grubości ok. 0,5-1 cm, pamiętaj o podsypaniu od spodu mąką, żeby ciasto nie przywarło). Podziel na 8 części (jak pizzę). Na każdym trójkącie rozwałkuj masę cynamonową, ewentualnie dodaj żurawinę lub rodzynki. Zroluj na rogaliki, rozpoczynając od najszerszego miejsca. Ułóż na blasze i zostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed
Corner With Recipeszniechęcał mnie fakt długiego wyrabiania ciasta jak i czekania aż wyrośnie. Jednak od kiedy mam w swoim robocie hak do ciasta drożdżowego to zdecydowanie polubiłam ciasta drożdżowe, bułeczki i pizzę :) Czas oczekiwania jest wynagrodzony przez rewelacyjny smak domowego wypieku. Gorąco polecam! Oryginalny przepis znajduje się tutaj . Składniki na 2 chałki: 600 g mąki 42 g świeżych drożdży
Moja Galeria Smakuśrednicy około 30cm; najlepiej przykryć je z wierzchu drugim arkuszem papieru lub folią spożywczą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do wałka - brzegi można wyrównać nożem do pizzy lub pozostawić nierówne, tarta rustykalna nie musi być idealnie równa i symetryczna - jeśli ciasto mocno zmiękło, należy je ponownie krótko schłodzić - pomijając kilkucentymetrowy brzeg, ciasto posmarować częścią białka i posypać równą
Smakołyki Berenikichudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)) po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1 mała cebula kawałek kiełbasy chorizo 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół do pizzy, kminek sól i pieprz, cukier do smaku słodka papryka w proszku czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki olej do smażenia 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej
Czerwień i błękitPrzepyszna pasta, idealna jako baza-sos do pizzy,świetnie smakuje też jako dodatek do kanapki. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z którą nie wiemy co zrobić. Polecam! Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu
Z Majeczką w kuchninagrzewam do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto smaruję sosem pomidorowym, układam 1/3 porwanej mozzarelli, salami i zieloną paprykę. Przykrywam resztą mozzarelli. Piekę w piekarniku przez 18-20 minut (aż spód pizzy się zarumieni). Podaję ciepłą. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaszuflady lub szafki - dla mnie jest to bardzo ważne. Można ją rozłożyć na każdej płaskiej powierzchni. Posiada rozrysowane miarki do odmierzania równych porcji oraz okręgi do zrobienia idealnej pizzy lub spodu do tarty. Na mnie bardzo duże wrażenie zrobiło to, że podczas wyrabiania ciasta drożdżowego, które było dość lepkie, nie przywierało w ogóle do stolnicy i nie musiałam co chwilę
The Sweet Damselspaghetti ze szpinakiem. Może nie wygląda, ale smaczne, dużo i niedrogo. Podoba mi się pomysł podawania jedzenia w kartonowych pudełkach (nie przemaka, jest solidne). Polecam spróbować czegoś innego niż pizza czy falafel (lub kebab). Plus bardzo miła obsługa. Pytt i panna The name for this Swedish dish, means "small pices (of potatoes, onion and meat) in a frying
Qlinarnie i Qlinarniefrancuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Ciasto za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy przecinamy na dwie równe części. Jedną z nich posypujemy czarnuszką, kilkoma ziarenkami soli i dociskamy za pomocą wałka. Następnie ciasto kroimy po szerokości, żeby uzyskać równe prostokąty
Moniki Smakołykimiąższ usiany jest oczkami o wielkości orzecha laskowego. Aldamer MSM Mońki doskonale nadaje się do błyskawicznego przygotowania szybkich przekąsek w postaci koreczków i kanapek, jak również do zapiekanek, sosów, pizzy czy dań bardziej wyszukanych, jak coraz popularniejsze fondue. Kulinarną kompozycję z łagodnym w smaku serem Aldamer, najlepiej stworzą lekkie wina o delikatnym bukiecie, białe bądź różowe. Źródło: http://www.msm-monki.pl/Nasze,produkty/Sery_typu_szwajcarskiego/Aldamer/4,28,0
ClauditteMissCooking