Składniki: 400 gram piersi kurczaka 7-8 suszonych pomidorów 1 papryczka jalapeno chilli w płatkach sól pieprz 5-6 plastrów szynki parmeńskiej Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Suszone pomidory kroimy na pół a jalapeno w plasterki. Na każdym plasterku szynki parmeńskiej układamy kawałek rozbitej piersi z kurczaka a na nią
Mango Papajadzięki owocom nieco słodkie. Słodycz truskawek świetnie kontrastuje z ostrą przyprawą i bazylią... Dodatkowym plusem jest to, że ich przygotowanie zajmuje zaledwie 20minut:) Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, łyżka ostrej przyprawy do kurczaka, 100 g truskawek, 2 łyżki bazylii, łyżka bułki tartej, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, rozkroić na porcje, lekko(...)rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w kosteczkę. Następnie wymieszać z bułką tartą. Farsz nałożyć na kawałki mięsa, posypać świeżą, posiekaną bazylią, zrolować i spiąć wykałaczką. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościwięc nie miałam problemu z decyzją czy wybrać tę, czy inną sałatkę. Jako drugą zrobię SAŁATKĘ ZAPAŁECZKĘ jak ktoś chciałby przepis, to również wstawię na bloga :) SAŁATKA ASI Składniki: kurczak kapusta pekińska ogórki konserwowe kukurydza papryka majonez Kurczaka kroimy w małe kawałki i podsmażamy w przyprawach, później mieszamy z pokrojonymi pozostałymi składnikami i majonezem.Jeżeli chodzi o ilości poszczególnych składników(...)kupuję pierś z kurczaka i resztę "na oko" dopasowuję
Co w głowie piszczyBardzo ciekawe połączenie słodkich smaków z delikatnym mięsem z kurczaka nadaje ten potrawie wspaniały smak i niezwykły aromat. Składniki - 6 udek z kurczaka - 10 dag suszonych śliwek - 1 szklanka soku winogronowego lub białego wina - 3 łyżeczki curry - mąka - sól, pieprz - olej Wykonanie Z udek zdjąć skórę, mięso oprószyć łyżeczką curry, solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Śliwki(...)zalać sosem winogronowym. Udka panierować w mące wymieszanej z 2 łyżeczkami curry. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kurczaka z obu stron. Wlać sok, w którym moczyły się śliwki. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie dodać śliwki, dusić do miękkości. Sos powstały podczas duszenia przetrzeć przez sito. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat
Świat SmakuCzas przygotowania: ok.40 minutSkładniki: 4 filety z piersi kurczaka 2 pory średniej wielkości 1 szalotka 250ml białego wina (ewentualnie bulion) 250ml śmietanki 30% 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz 100g masła Wykonanie: Umyte piersi z kurczaka oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pory i szalotkę pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut we wrzącej wodzie(...)Masło roztopić, przysmażyć filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek.Uwagi: Polecam podawać filety te z ryżem
Gorący kąsekgram makaronu Conchiglioni 100 gram kurek 250 gram piersi kurczaka 250 gram passaty pomidorowej 50 gram mozzarelli 100 gram sera Brie sól pieprz oliwa z oliwek oregano łyżka miodu ząbek czosnku jedna szalotka szczypta kurkumy Makaron gotujemy al dente a następnie każdą sztukę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Ząbek czosnku i szalotkę kroimy drobno, łyżkę oliwy(...)oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej czosnek i szalotkę. Dodajemy drobno pokrojoną pierś kurczaka, doprawiamy szczyptą kurkumy, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone kurki. Całość dusimy kilka minut aż odparują płyny. Farsz przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy passatę pomidorową z dodatkiem oregano, miodu, soli i pieprzu. Sery kroimy w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy doprawioną
Mango Papajaniesamowity wybór przepisów z różnych miejsc świata: oczywiście chodzi o Kuchnię Ireny i Andrzeja. Po miesiącach obserwowania, postanowiłam bez namysłu zrobić na obiad coś z niedawnych propozycji, a dokładniej kurczaka prosto z Madagaskaru. Inny, ale pyszny. Przepis stąd z moimi zmianami.Składniki: 2 piersi kurczaka pokrojone w dużą kostkę puszka mleczka kokosowego, 1 posiekana cebula, 1 pokrojona(...)Podsmażyć na patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i czosnek - smażyć 3 - 4 minut. Zmniejszyć ogień. Dodać mleczko kokosowe, imbir, chilli i skórkę z cytryny. Dodać kurczaka i dusić 30 minut. Podawać z ryżem. U mnie dodatkowo danie posypane suszoną pietruszką
Pasja Smakujuż dziś mogłam ją wykorzystać. Próbowałam znaleźć ciekawy przepis w Internecie – jednak bez skutku. Jakoś nic mnie nie zadowalało. Postanowiłam wymyślić coś sama. Początkowo tarta miała być z samym kurczakiem i pieczarkami. Ostatecznie dodałam, do niej jeszcze pora i nie żałuję, bo danie wyszło bardzo smaczne. Nieskromnie przyznam, że smakowała również mojemu bratu, który nie lubi grzybów. Tym razem(...)marudził, a nawet pochwalił! Mój przepis to taka wykorzystana wiedza tego, co znalazłam w Internecie, jednak mojego autorstwa. Nie kopiowałam żadnego przepisu. Połączenie pora, pieczarek i piersi z kurczaka to od samego początku moja myśl. Jedyne, co mnie zainspirowało w Internecie to sos ze śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama dobrałam proporcje
Fabryka pomysłówdziś w trakcie pisania postu podpatrzyłam, jak inni blogerzy przygotowują kebab i stwierdziłam, że dominuje schemat z jedną surówką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej oraz usmażoną piersią z kurczaka. Moja pita nadziana jest dwiema prostymi surówkami. Pierwsza jest zrobiona na bazie białej kapusty, a druga ma sałatę lodową, którą możecie także zastąpić kapustą pekińską. Całość doskonale dopełnia aromatycznie mięso(...)Kupiłam podudzia z kurczaka, które pozbawiłam kości i usmażyłam z gotową mieszanką przypraw. Na koniec, kompozycji dodaje smaku lekki sos czosnkowy. Oczywiście, możecie zrobić wersję ostrą, ale tym razem miałam ochotę na łagodniejsze smaki. Tak, więc oto przed Wami w swej odsłonie kebab, który został oceniony następująco: „smakuje jak z budki”. Należy jeszcze wspomnieć kilka słów o chlebku pita
Fabryka pomysłówczasu (jednak staram się do Was w miarę na bieżąco zaglądać). Dlatego i obiad musiał być szybki, coś jeść w końcu trzeba. Postawiłam tym razem na klasykę, pierś z kurczaka połączona z pomidorami i papryczką chili. Jest to zgrany zestaw, który pasuje do ziemniaków, ryżu czy makaronu. Ps. przypominam, że akcja gotowanie za głosowanie trwa do jutra (piątek) do godziny(...)Składniki na 2-3 porcje: Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 400g świeżych pomidorów lub pomidory w puszce 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 mała papryczka chili ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis 1,5 łyżki koncentratu pomidorowegosólpieprz Przygotowanie: Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić
Fabryka pomysłówpodstawa mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty i kombinować w kuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne połączenia, czasami w odmienny sposób, tak jak w przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty (klik), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może(...)się nie przejmować (a ja to chyba już w ogóle:P). Składniki na 3 porcje: 350 g makaronu tagliatelle szpinakowe 20 dag pieczarek Biała część pora Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) Mały pojemnik śmietany (200g) – u mnie 18%, ale można pomieszać na pół z 30% wtedy sos będzie bardziej kremowy. Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki
Fabryka pomysłówPost Sałatka z grillowanym kurczakiem, papryką, ogórkiem i sałatą lodową pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDziś przepis na wyśmienitego kurczaka, który stanie się chyba moim ulubionym. Chrupiący z wierzchu, w lepkiej słodko-słonej glazurze z dodatkiem sezamu - mniam! :) Przyznam, że nie jestem fanką pieczonego kurczaka, ani tego pieczonego w całości, ani tego rozczłonkowanego. Gdy już mam zjeść drób to częściej decyduję się na pierś z kurczaka, ale czasami przychodzi taki czas, że trzeba się(...)czegoś przekonać. Nie przepadam za skrzydełkami czy pałeczkami z kurczaka, bo najczęściej mają niechrupką skórkę, ciągną się i są nijakie w smaku. Ale od dziś zmieniam zdanie! Ten kurczak jest chrupiący, otulony smakowitą glazurą i do tego szybko się go przygotowuje! Naprawdę niczego mu nie brakuje - zapewniam Was! :) Zaczynamy od zupełnie podstawowej kwestii, czyli upieczenia kurczaka. I wierzcie
Cooking MonsterChciałabym dzisiaj podzielić się z Wami przepysznym przepisem na kurczaka w glazurze miodowej. To bardzo prosty, szybki i nieziemsko smaczny sposób na kurczaka. Kurczak w glazurze miodowej pasuje do bardzo wielu dodatków. Możecie go podać tradycyjnie z ziemniaczkami, kaszą jęczmienną, jaglaną, ryżem bądź z frytkami. Kurczaka możecie też położyć na kanapkę z dowolną sałatą i stworzyć na szybko lunch(...)pracy. Pomysłów tyle ile tylko wyobraźni. Cała sztuka w przygotowaniu kurczaka polega na tym, aby był on soczysty, ale zarazem miał błyszczącą i delikatnie chrupiącą powierzchnię. W przypadku przygotowywania kurczaka ze skórką jest to dość proste, ale filety z piersi kurczaka są bardzo chudym mięsem i taki efekt jest trudniej uzyskać. Dlatego właśnie polecam Wam przygotowanie piersi z kurczaka
SMYKWKUCHNIKurczak po męsku to rewelacyjny, soczysty, miękki a wręcz rozpływający się w ustach kurczak z chrupiącą skórką i oblany pysznym sosem. Co ważne nie wymaga dużo przygotowań, można go przygotować wcześniej i włożyć do piekarnika kiedy tylko chcemy. Na zdjęciach widać, że użyłam 2 główki czosnku, ale jedna w zupełności wystarczy. Pycha, polecam. Składniki: 1 kurczak o wadze(...)ziemniaków 330 ml piwa (mała butelka) 200 ml wody Wykonanie: Przygotować marynatę: zmieszać ze sobą zmiażdżony ząbek czosnku, sól, paprykę, pieprz, majeranek i oliwę. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie kurczaka. Do środka kurczaka włożyć liść laurowy i około 15 owoców jałowca. Związać nogi kurczaka i ewentualnie przypiąć wykałaczkami skrzydełka tak, by kurczak zmieścił się w formie do pieczenia. Na kurczaku
Mama Gotuje