przygotujecie błyskawicznie i bardzo prosto-a jak otworzycie słoik-mniam....i smak i zapach rewelacja... tak jak kiedyś mielonki ze słoików-polecam Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 05 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl. wody kilka kropli maggi Przygotowanie: Mięso zmielić
Swojskie jedzonkoPRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka -1 cebula -3 marchewki -1 pietruszka -½ małego selera -5 liście laurowe -10 ziaren ziela angielskiego -20 ziaren czarnego pieprzu -15-17 g soli na wagę mięsa i podrobów razem -1/3 szklanki bułki tartej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Domowa wędzona kiełbasa chłopska Kiełbasa krakowska parzona Czas przygotowania: Składniki na 5 kg kiełbasy Składniki: 3750 g wieprzowiny kl. I (od szynki, biodrówka) 750 g wieprzowiny kl. II (tłusta karkówka) 500 g pręgi wołowej 500 g słoniny osłonki białkowe fi 65 mm Przyprawy na 1 kg mięsa: 17 g peklsoli 15 g kminku 1,5 g pieprzu naturalnego
Kulinarne przygody Gatitywadze 100 g ma ok 314 kalorii. To ani szczególnie dużo ani mało. Ale jeśli porcja ma już 200 g (628 kcal), do tego dwie łyżki majonezu (338 kcal), karkówka (311 kcal) i kapusta zasmażana (245 kcal), wtedy mamy : 628 + 338 + 311 + 245 = 1522 kcal, a to już sporo jak na jeden posiłek. Jednak jeżeli pozostaniemy przy porcji
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPRZEPIS Cukier - 3/4 szklanki karkówka około 1,5 kg Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5 łyżeczki. pieprz ziołowy -1,5 łyżeczki czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -5,6 ząbków zioła prowansalskie -1,5 łyżeczki bazylia -1,5 łyżeczki oregano -1,5 łyżeczki majeranek -1,5 łyżeczki Pończocha lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski albo szpagat
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jest bardziej gęsty. Jedno jest pewne – to danie które koniecznie trzeba wypróbować. Jest lekkie, a jednocześnie konkretne, a czerwone wino podkreśla smak warzyw towarzyszących wieprzowinie. Składniki: 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka) 2 cebule 2 marchewki niewielki kawałek selera 1 por 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz
Trzeci talerzbyło pyszne :)) Składniki na 2 porcje obiadowe lub 4 mniejsze traktowane jako przekąska (na zdjęciu mniejsze porcje): 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 400 g mielonej karkówki 500 g dojrzałych, świeżych pomidorów lub puszka pomidorów 1 czubata łyżeczka domowej Vegety 2 czubate łyżeczki oregano 1 płaska łyżeczka bazylii sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru 125 g makaronu cannelloni
Smak mojego domusoczyste mięso, które świetnie komponuje się z aromatycznym sosem. Smak wina absolutnie nie jest wyczuwalny. Ja użyłam chudego boczku, ale Wy śmiało możecie użyć innego rodzaju mięsa, np. karkówki. Przepis jest banalnie prosty, więc śmiało każdy sobie z nim poradzi. (3-4 porcje) 500g boczku wieprzowego Marynata: przyprawa do boczku (od Rafex ) + sól 2-3 łyżki musztardy (użyłam Kieleckiej
Di gotujewieprzowe w zalewie octowej, to propozycja smacznej, zimnej przekąski. Dawniej były popularne na weselach. Przepis pochodzi ze starego zeszytu. 1/2 kg solonych płatów śledziowych 1/2 kg mięsa wieprzowego np. karkówki lub łopatki 1/2 kg mięsa wołowego 1 jajko 1łyżka mąki ziemniaczanej pieprz, bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki octu 10% 2 średnie
Praktyczna plRoladki wychodzą przepyszne. Mięso jest miękkie, soczyste i idealnie komponuje się ze smakiem żurawiny. Dodatkowo lista składników nie jest wielka, a do ich przygotowania nie potrzeba wielkich umiejętności. 500g karkówki wieprzowej 3 cebule 4 łyżki żurawiny suszonej 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 litra bulion/wody 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego mąka olej sól, pieprz Mięso
Di gotujeROLADKI WIEPRZOWE W WINIE Bardzo smaczne i rozpływające się w ustach roladki o pomidorowo - serowo - winnym smaku. Składniki : ok kilogram karkówki lub mięsa od szynki 2 cebule 1 większy serek ziołowy ok 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 sok pomidorowy olej sol pieprz słodka papryka czerwona w proszku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy i kroimy
Kulinarnie z Polką na Kresachłyżeczka miodu sól peklowania 1-2 torebki 3/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki majeranku woda mineralna niegazowana ok. 1-2 l. ok. 1,5 kg.dowolnego mięsa (karkówka, pierś z indyka,szynka, schab) WYKONANIE Mięso w takiej marynacie powinno leżeć 12 godzin. Szynkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok.30 min. Następnie zmniejszamy do 180 st i pieczemy jeszcze godzinę
W kuchennym oknie EwyKtóż z nas nie zna tego dania? tyle ile osób je gotuje tyle zazwyczaj jest wersji! Oto moja! A wiec zapraszam! Składniki; 1 kg karkówki wieprzowej 4 ogórki kiszone 20 dag pieczarek 1 papryka czerwona 2 cebule sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki maki 3 łyżki oleju 1 łyżka przecieru pomidorowego Mięso umyć a następnie osuszyć
Radość kipiąca uśmiechem.farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g mielonej karkówki 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - przepis na blogu TUTAJ Przygotowanie farszu: Makaron
Smak mojego domuroku! NAJPOPULARNIEJSZY PRZEPIS NA BLOGU W 2015 roku KURCZAK Z ROŻNA NUMEREM DWA NIESPODZIANKA TEŻ KURCZAK ;-) Pieczony kurczak w maśle z jabłkami! TRZECIE MIEJSCE TEŻ MIĘSKO Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej. Potem postanowiliście razem ze mną przygotować coś do spiżarni, hitem całych wakacji były dwa przepisy: Kabaczki w zalewie z kurkumą! Ogórki w curry i chili! PRZEPIS
SMYKWKUCHNI