Pora powoli otwierać sezon grillowy, szaszłyki, karkówka, kiełbaski... UWIELBIAM!!! Składniki: 500 g mięsa wieprzowego opakowanie pikantnej przyprawy do grilla 500 g pieczarek 2 papryki 1 biała cebula 1 czerwona cebula kilka pomodorków koktajlowych oliwa/olej 1 piwo sól pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawie do grilla i oleju. Pieczarki obrać, większe przekroić na pół, paprykę pokroić na mniejsze
Malinowo w kuchniKolejna domowa wędlina bez sztucznych dodatków i konserwantów. Skłądniki: 1,2 kg karkówki ząbek czosnku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/2 łyżeczki soli peklowej 1/2 łyżeczki soli łyżeczka żelatyny Czosnek zmiażdżyć i wymieszać z przyprawami, natrzeć dobrze mięso i odstawić do lodówki na 1-2 doby. Przełożyć całość do szynkowara, dobrze przycisnąć i zamknąć. Wstawić
talerz przyjemnościGrillowanie to nie tylko karkówka, kiełbaska i kaszanka. Grillowane ryby są przepyszne, tak samo jak warzywa i równie warte uwagi. A łosoś? Taki z rusztu jest najlepszy... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Gotowanie i blogowanieSkoro lato w pełni, to pewnie i Wasze grille pracują na wysokich obrotach :-) Kiedy jestem w mięsnym mogę śmiało zgadywać kto będzie grillował, bo kupuje - ów ktoś - kiełbasę i karkówkę, najlepiej w plastrach lub gotowa, w marynacie. A ja - powiem Wam - sięgam też po inne rzeczy, które można fantastycznie przygotować na grillu :-) Dziś mam dla Was propozycję prostych i pysznych
Czary - gary w kuchnirobi się ją szybko w porównaniu do innych wędlin domowych. Zachęcam Was więc do przygotowania jej na tegoroczne święta. SKŁADNIKI ok. 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka lub karkówka) 7 jajek 3 bułki kajzerki (najlepiej czerstwiejące) 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz (świeżo mielony) dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy 4 jajka gotujemy na twardo, pozostałe zostawiamy
Czary - gary w kuchnipapryką i pieczarkami podaję najczęściej z kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie z kaszami . Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku pół cebuli 60 ml bułki tartej (1/4 szklanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia pulpetów Składniki sosu: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka
Smak mojego domuCzęsto dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 czerstwa bułka pieprz czarny pieprz ziołowy sól olej lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełopatki W dzisiejszym przepisie chciałbym pokazać że wyrób z niedocenianej łopatki, może śmiało konkurować z innymi ( często uważanymi za szlachetniejsze) , mięsami takimi jak szynka, karkówka czy schab. składniki 1,5 kg ładnego kawałka wieprzowej łopatki sucha mieszanka peklująca ( ilość podana na półtorej kilo mięsa) sól kamienna 30 g saletra
Miód i pieprzspaghetti, preferujemy bowiem krótsze makarony, u mnie więc świderki orkiszowe, ale można użyć dowolny, ulubiony makaron. Ten sos smakuje także sam... Składniki: - 600g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona karkówka z łopatką, ale można użyć dowolne mięso) - 2-3 plastry chudego, wędzonego boczku - 1 duża cebula lub 2 mniejsze - 2-3 ząbki czosnku - 2 słoiczki po 400g domowej passaty - 220g
Smaczne Zdroweprogramów, odrobinę dostosowując przepis do posiadanych produktów. Przyznam, że tak jak mówił Gordon klopsiki z mleczkiem kokosowym wychodzą bardzo delikatne, wręcz aksamitne. Składniki: klopsiki: 1,2 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej 1 duża lub 2 małe cebule 1 łyżeczka płatków chili 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego
Kuchcik gotujezdjęcie, ale moi chłopcy dopadli do naczynia z takim apetytem, że myślałam, że nic już nie zostanie. To co? Spróbujecie? Życzę smacznego. Składniki: • 1 – 1,5 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka, itp.) • 1 duża cebula • olej • przyprawy: Delikat do mięs Knorr’a, sól, pieprz • 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na plastry. Przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną w plastry
W mojej kuchniNowy Rok (szósty rok na blogu) zaczynam od pysznego dania, które zrobiłam inspirując się przepisem na karkówkę w cebuli i borowikach . Mięsne kuleczki zapiekane w pysznym sosie z dodatkiem grzybów zaspokoją niejedno wymagające podniebienie. U mnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także
W mojej kuchnipasteryzowaniu nic się z nimi nie stanie. My już je wypróbowaliśmy i jesteśmy jednomyślni w ocenie – są pyszne! Polecam. Składniki (na 1 kg mięsa): • 1 kg mięsa surowego (np. karkówka, szynka, łopatka) • 150 g boczku surowego lub parzonego wędzonego (koniecznie ze skórą!) • 3 duże ząbki czosnku • 1 łyżka soli • 1 łyżeczka przyprawy Delikat Knorr’a do mięs • pieprz (opcjonalnie) Ilość
W mojej kuchniugrillować. Świetna z sałatką z pomidorów i rukoli. Składniki: marynata: 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego 1kg wieprzowiny (karkówka, łopatka, schab) Sposób przygotowania: Składniki marynaty: musztardę, majonez, sos sojowy oraz słodko-kwaśny dokładnie łączymy. Mięso obtaczamy z obu stron w marynacie. Układamy w salaterce i owijamy folią spożywczą. Zostawiamy
Pyry na GazPyszna karkóweczka, idealna na obiad lub jako imprezowe danie. Karkówkę pociąć na 1 cm płaty. W miejscu gdzie jest tłuszcz i żyłki, ponacinać ostrym nożem.Lekko rozbić, doprawić solą pieprzem,granulowanym czosnkiem, papryką ostrą i słodką. Mięso rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, rozłożyć cebulkę i zalać wszystko śmietaną. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie wyjąć mięso ze śmietany, odcedzić
Kuchnia Pokoleń