przepis na karkówkę - 3004 przepisów (strona:121/201)

domowe wędliny - mielonka wieprzowa z szynkowara 198

trzeba było na nią tak długo czekać - peklowanie mięsa zajęło tylko 24 godziny. Polecam, to naprawdę pyszna i zdrowa alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie. składniki: 1/2 kg zmielonej karkówki 1/2 kg zmielonej łopatki 3 płaskie łyżeczki soli peklującej szczypta tymianku szczypta rozmarynu 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 1 ząbek czosnku (zmiażdżony) 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody wykonanie: Do zmielonego

babka w formie
Duszony karczek 200

Składniki: 6-8 plastrów karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 szklanka wody 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu szczypta cząbru listek laurowy sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać olej na patelni, dodać posiekaną cebulę i czosnek, a potem wyłożyć mięso i smażyć razem

Kuchnia domowa Ani
K- jak Kindziuk 202

Sprawdźcie dlaczego warto spróbować kindziuka. Kindziuk - grubo rozdrobniona, suszona, długo i mocno wędzona, twarda, robiona z siekanej wieprzowiny wędlina. Ta litewska wędlina przeważnie robiona jest z polędwicy lub karkówki. Może być z przeróżnymi dodatkami: pieprz, jałowiec lub czosnek. Przeważnie kindziuk ma kwaskowaty, ale pieprzny smak. www.firmymiesne.pl Wyprodukowanie takiej wędliny wiąże się z tradycyjną produkcją na Litwie. Wędzi się

Gotuję Testuję
In love with burgers 158

takiego burgera samemu- zaczynając od bułki, a kończąc na sosie. Jako dodatek przygotujemy frytki. A więc do dzieła! WSKAZÓWKI: mięso - wołowina, nie może być sucha, najlepsza do burgerów jest karkówka, chociaż gotowe mielone też jest dobre, wystarczy do niego dodać kilka kropel oleju, bułki - my robimy podwójną porcję (12-14), bo zachowują świeżość kilka dni, a można je wykorzystać

Kuchnia od dwojga
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 214

szczęśliwi, że kupili to, po co przyjechali…. Pasztet w słoikach! Dziwne? Nie, prawdziwe. Mogę tylko zacytować mojego kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej i bułka tarta

Trzeci talerz
Kruche paszteciki 160

200g masła 1 jajko Pół łyżeczki soli 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany Dodatkowo mąka do podsypywania oraz jajko do smarowania pasztecików. Nadzienie: U mnie to, pozostała z obiadu duszona karkówka około 400g 1 spora cebula Odrobina czosnku granulowanego do smaku Majeranek, sól i pieprz do smaku. Można użyć także gotowane mięso np.; drobiowe lub starkowane podsmażone i odparowane pieczarki

W garach u Gosi
PULLED PORK BBQ NA DOMOWYCH FRYTKACH 164

Często podawane do kanapek, frytek czy bułek. Dziś przedstawie go w mojej wersji z domowymi frytkami i jarmużem. Zapraszam.  Mięso pulled pork 1 kg łopatki lub karkówki Sos BBQ Sól i pieprz Frytki 8 ziemniaków Przyprawa do ziemniaków 1/3 łyżeczki soli, pieprzu, chilli Dodatkowo Jarmuż myty i drobno siekany PRZYGOTOWANIE:  Pulled Pork w sosie BBQ na frytkach

Gotowanie Patki
Gulasz szegedyński 640

wersję, którą nazwałabym „podstawową”, czyli bez specjalnych dodatków. Przepis znalazłam tutaj i tylko lekko go zmodyfikowałam, by mięso nie straciło na kruchości. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) lub wołowego pokrojonego w kostkę 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki smalcu 2-3 cebule, pokrojone w półplasterki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka nasion kminku

Trzeci talerz
Zupa z wołowiną na bogato 164

minut (zacierka musi być miękka). Serwujemy z pieczywem i kwaśną śmietaną. Smacznego! Wybierając wołowinę poprośmy w sklepie o kawałek, który naddaje się najlepiej na tą zupę czyli: łopatkę, karkówkę, goleń, pręgę albo udziec. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center

mecooks
Żurawina do mięs i serów 175

Choć smakuje także świetnie na świeżo przerwanej bagietce z dodatkiem masła. Słodycz, tak jak borówka i jarzębina;)   W naszym domu jadamy ją do pieczonej kaczki, kurczaka i soczystej karkówki. Jeśli chodzi o sery to szczególnie dodaje smaku serom pleśniowym, najbardziej tym typu camembert przyrządzanym na ciepło. Dzięki temu, że możemy przyrządzić ją w domu w dowolny sposób dodajemy składniki

Zasmakuj Kuchni
Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 150

Pyszny, aromatyczny w sam raz na różne okazje a nawet święta. Zapraszam :)  Składniki : 3 kg kiszonej kapust 1 kg świeżej kapusty 1.5 kg mięsa wieprzowego np: żeberek lub karkówki 1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1,5 lub 2  słoiczki przecieru pomidorowego np: Pudliszki 6 ziaren ziela

Sama słodycz i szczypta chili
mięso w kawałkach zaprawiane w słoikach 444

kawałkach zaprawiane w słoikach..Jest przepyszne ..nadaje się zarówno na obkładanie chleba jak i na obiad..Wystarczy podgrzać zabielić sos i podawać 🙂 Składniki: 1.5 kg boczku 1.5 kg karkówki 1.5 kg schabu 1/5 kg żeberek sól peklowa 18 g na 1 kg mięsa zalewa: ziele angielskie 10 liść

Ugotujmy Coś
Pieczona soczysta szynka 278

naszymi zacnymi kociakami i psiakami;) szaleliśmy z ochoty jak najszybszego próbowania i smakowania tych wszystkich pyszności :) Od wielu lat piekę już rozmaite pieczenie "na szaro", takie jak karkówka czy schab ze śliwką raz na jakiś czas w roku, nie tylko od święta. Teraz nabraliśmy ochoty na domową soczystą szynkę na kanapki. Także do deski wędlin i pieczeni, by przywitać

Zasmakuj Kuchni
Kapusta zasmażana z kminkiem 259

kapustę można przygotować również z kapusty białej, dzięki temu potrawa będzie delikatniejsza i niezbyt kwaśna w smaku. Taka zasmażana kapusta z kimnkiem to idealny dodatek do kotleta panierowanego z karkówki. Smacznego. Chociaż zapewne wielu z Was nie da się do kminku przekonać i wybierzecie klasyczną wersję kapusty zasmażanej lub młodą kapustę z koperkiem , cebulą i zasmażką. Składniki: 1 kg kiszonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos z pęczakiem i śliwkami 229

nieco odmienionej formie, z dodatkiem pęczaku. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej główki świeżej kapusty 3 duże pomidory malinowe (lub puszka pomidorów) 1 duża cebula 800 g karkówki 1 szklanka pęczaku klika dużych świeżych, miękkich śliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki łyżeczka kminku olej sól, cukier, pieprz, przyprawa warzywna do smaku Kapustę kiszoną ugotować w osobnym

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania