przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:422/867)

Hummus z suszonymi pomidorami 109

pieczywa.Pasztet jest bardzo smaczny,pozywny ma duza wartosc odzywcza.Cieciorka bowiem zawiera duzo wiecej zelaza niz np.fasola,takze swietnie sprawdzi sie w diecie wegeterianskiej..Idealnie nadaje sie jako smarowidlo do chleba w towarzystwie np. ogorka kiszonego czy pomidora i nie tylko tego suszonego.Dzisiejszy pasztecik ciecierzycowy wzbogaca smakowo i kolorystycznie dodatek suszonych pomidorkow z zalewy.Polecam,bo jest naprawde wysmienity.Przepis na hummus tradycyjny(...)kilka lyzek aromatyzowanej oliwy z pomidorow.Jesli nasz pasztecik jest nadal za suchy dodac kilka lyzek wody mineralnej lub wody z gotowania ciecierzycy,jesli sami ja gotowalismy.Dodac przyprawy.Podawac z swiezym chlebem z gruba chrupiaca skorka,ciabata lub chlebkiem pita

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas na żur-niezawodny i jego właściwosci zdrowotne 145

lyzeczke zakwasu chlebowego.Mozna dodac takze 1-2 lyzki wody z kiszonych ogorkow lub kapusty,jesli oczywiscie nie byly wczesniej pasteryzowane i maja przyjemny orzezwiajacy,kwaskowaty smak.Nie polecam dodawania skorki chleba razowego.Raz,ze takiego chleba nie ma w sprzedazy,kazdy ma jakies tam E....,a dwa dzieki dodatkowi takiej skorki na pewno wyrosnie nieprzyjemny" kozuszek plesni" i tylko popsuje smak zakwasu.Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem dyniowo-pomidorowa 138

delikatna,lagodna i kremowa zupa z dyni,szczegolnie dla tych,ktorzy nie przepadaja za slodkawa zupa dyniowa. Dodatek kwasnych pomidorow idealnie zbalansowal slodycz dyni.Zupe podalam z grzankami z domowego chleba orkiszowego,bez zabielania mlekiem.Skladniki na 4 porcje:dynia Hokkaido 500-600 g2-3 pomidory1 cebula1-2 zabki czosnku600-700 ml bulionu warzywnego sol,pieprzgalka muszkatalowawedzona papryka-opcjonalnie solidna szczypta cukru4(...)gory naciac na krzyz,zalac wrzatkiem na kilka minut,ostudzic i zdjac skore.Pokroic w gruba kostke i dolozyc do garnka z dynia.Zalac bulionemi gotowac okolo 15-20 minutkromki chleba pozbawione skorek pokroic w kostke i zrumienic na 1 lyzka masla gheezupe zblendowac na gladki krem.Przyprawic sola,pieprzem,galka muszkatalowa,dodac szczypte cukru,ewentualnie wedzona papryka w proszkupodawac z grzankami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażone kanapki 145

Bardzo lubimy smażony chleb w jajku. Miał być na śniadanie właśnie chleb smażony, ale zrobiłam z niego inna wersję czyli kanapkową, bo z dodatkiem polędwicy. Niby zwykłe a jednak inne i smaczne.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pieczona łopatka 102

Domowe mięsa do chleba są najlepsze. Wiemy co jemy. Ta łopatka marynowała się 12 godzin, dzięki czemu cała przeszła aromatem i smakiem przypraw. Do takiego mięska bardzo lubię dużo musztardy a jeszcze jak jest domowy chleb to już więcej nic nie trzeba. Do marynowania użyłam przypraw firmy Bella Bis, jak do tej pory nie zawiodłam się na nich. Są smaczne

Ewa w kuchni
Dyniowe rogaliki drożdżowe 166

wiecie mam bzika… na punkcie dyni i dodatkowo – jeden bzik to mało – na punkcie pieczenia chleba… Takie życie..;)! Mojego chlebowego bzika usilnie staram się poskromić, bo niestety nie jesteśmy w stanie tych bochnów i bochenków i bułeczek przejeść… Gorzej jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko(...)można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania… Tak, jak w przypadku tych boskich drożdżowych rogalików dyniowych z malinami

UgotujmyTo.pl
PAPRYKARZ Z KASZĄ PĘCZAK 157

pamiętacie jeszcze smak kromki chleba z paprykarzem??:) Ja pamiętam doskonale i postanowiłam odtworzyć te kulinarne wspomnienia:) Zrobiłam domowy paprykarz z dodatkiem zdrowej i pożywnej kaszy pęczak zamiast białego ryżu. Smarowidło wyszło przepyszne, nawet lepsze niż te, które pamiętam z dzieciństwa... Chciałam, aby moje Dzieci zasmakowały choć odrobinę "tamtego" czasu i dałam im paprykarz na pajdzie świeżego chleba, dokładnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Smażone tosty sezamowe z pastą surimi 137

sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja , dorsza , czy też morszczuka z ekstraktem krabowym. Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich.Wykorzystywane do sałatek … jako przekąska … do nadziewania chlebów czy też past. Dziś mam dla Was przepis na chrupiące tosty zapiekane z pastą krabową – zachwycą nie tylko wielbicieli owoców morza, ale i sprawią , że ich przeciwnicy będą zajadać

Ostra na Słodko
Dorsz z nutką musztardowo – chrzanową 103

cały dom jest wypełniony zapachami , a ryba jest niezwykle sycąca , ale zarazem lekka.Spróbujcie! SKŁADNIKI:* dorsz ( filet ) – 2 szt* chrzan – 2 łyżki* ostra musztarda – 2 łyżki*chleb tostowy – 2 szt* jogurt naturalny gęsty – 200 ml* koperek – 1 pęczek* czosnek – 2 ząbki* miód – 1 łyżka* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Filety oczyszczamy , posypujemy(...)stron odrobiną soli.Miąsz z 2 kromek chleba tostowego kruszymy.Dodajemy jogurt naturalny , musztardę , chrzan i posiekany koperek.Mieszamy z miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.Dokładnie mieszamy.W naczyniu żaroodpornym układamy rybę , a następnie pokrywamy przygotowaną bejcą.Odstawiamy do ” zamarynowania ” ( im dłużej , tym smak będzie intensywniejszy ).Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180C piekarniku.Podajemy

Ostra na Słodko
Warsztaty pieczeniowe z Kasią 136

produkcji , różnice pomiędzy nią a masłem … oraz mieliśmy okazję podglądnąć proces powstawania.Chwila czasu , kilka składników i obroty miksera przyczyniły się do tego , że już po chwili smakowaliśmy chrupiący , świeży chleb z aksamitną margaryną. Ale nie tylko chleb – każda z nas dostała 2 kawałki szarlotki ( przepysznej szarlotki z kruszonką , ajjj ) – jeden na maśle , drugi na Kasi do pieczenia – naszym zadaniem było

Ostra na Słodko
Grzanki z pomidorem i masłem / Toast with tomato and butter 142

Składniki / Ingredients:4 kromki chleba na naturalnym zakwasie / 4 slices of bread on sourdoughmasło / butter1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlicoliwa z oliwek / olive oil 0,5 łyżeczki oregano / 0,5 teaspoon oregano0,5 łyżeczki bazylii / 0,5 teaspoon basil1 pomidor / 1 tomato0,5 łyżeczki majeranku / 0,5 teaspoon marjoramsól / salt Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 20 min, ilość(...)sztuk: 4Z kromek chleba robimy grzanki (ja użyłam tostera, ale można użyć piekarnika). Grzanki polewamy oliwą z oliwek. Pomidora myjemy, suszymy i kroimy na plastry. Kawałek masła rozpuszczamy na patelni na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko ze sobą. Na grzanki kładziemy po dwa plasterki pomidora, posypujemy je solą, a następnie polewamy grzanki masłem

Projekty ze smakiem
Jak zrobic zakwas buraczany 169

Dłuższe picie działa korzystnie również na nadciśnienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Tak więc pamiętajcie nie tylko raz do roku robimy zakwas:)Składniki;1 kg buraków,liście laurowe, kromka chleba razowego na zakwasie,ząbki czosnku,ziele angielskie,Po przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Umyte buraki obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy ciepła wodą, tak aby je pokryła. Dodajemy(...)czosnek, ziele angielskie, liscie laurowe i kromkę chleba razowego. Odstawiamy na 4 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zlewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu

Anioły w kuchni
Sałatka z winogronami i serem pleśniowym / Salad with grapes and green cheese 157

Składniki / Ingredients:3 garści winogron czerwonych / 3 handfuls of red grapes180 g mix sałat / 180 g mix lettucessos winegret / vinaigrette 2 kromki chleba tostowego (robimy grzanki) / 2 slices of toast (we do toast) 100 g sera pleśniowego typu zielonego / 100 g green cheese  Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, ilość porcji: 7 Mix sałat myjemy i suszymy(...)samo robimy z winogronami. Gotowe winogrona kroimy na połowę. W misce mieszamy mix sałat, pokrojony w kostkę ser pleśniowy zielony, winogrona i grzanki (chleb kroimy w kostkę). Całość polewamy sosem winegret. Gotowe! *****We wash and dry mix lettuce, just as we do with grapes. We cut grapes in half. We cut in diced green cheese and toast (bread

Projekty ze smakiem
Ecie plecie - chałka 140

Chałka z kruszonką..Jest to jeden z moich ulubionych przepisów wielorazowego użytku. Po tym jak nauczyłam sie piec chleb na zakwasie uznałam, że pora pójść krok dalej i upiec chałkę. Okazało się to banalne. Wystarczył dobry przepis i... maszyna do chleba ;) W maszynę wrzucam składniki i ustawiam na wyrabianie i wyrastanie ciasta, reszta to już pikuś bo miły

Z butelką mleczka w tle
Chałka z płatkami migdałowymi i kruszonką. 108

rozpuszczonego)Opcjonalnie:Garść płatków migdałowych,Lub rodzynek,Lub tłuczonych prażonych orzechów,Lub kto co lubiMieszam wszystkie składniki w misce, po czym przekładam do pojemnika od maszyny do pieczenia chleba. Ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego.Półtorej godziny później wyjmuję z maszyny super urośnięte i wyrobione ciasto.Ciasto gniotę chwilę na stolnicy, w celu odgazowania, ewentualnie podsypując mąką(...)Polecam się nie bać i spróbować sobie taką zrobić, naprawdę żadna trudność a smak nieporównywalny z tą ze sklepu, nawet najlepszego.Dzisiejszy post został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita

Z butelką mleczka w tle