przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:421/867)

Fantazyjne bułeczki 103

Wyszły śliczne, były pyszne, ciasto było znakomite, świetnie się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis na bułki, jak zwykle, z niezawodnej  strony Moje WypiekiSkładniki na 12 bułeczek:475 g mąki pszennej chlebowej2 łyżki miękkiego masła1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych275 ml wodyPonadto:żółtko(...)były bardzo blade. Ale wyszły na prawdę pyszne.Wpis dołączam do kwietniowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba

Stare Gary
Domowy smalec z wolnowaru 344

Wiem, że za oknem wiosna (podobno) i  należy jeść lekkie i zielone, ale ponieważ dużo chlebów ostatnio piekę, a do nich domowy smalczyk jest najlepszy, więc przed nadejściem cieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować. Pomyślałam,że wolnowar powinien dobrze się sprawdzić do wytapiania smalcu. Dla ułatwienia sobie pracy zmieliłam słoninę i boczek(...)maszynce do mięsa. Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec. To bardzo duża porcja, można spokojnie robić z połowy. Polecam - pyszny z pajdą domowego chleba!składniki500 g słoniny bez skóry500 g boczku bez skóry  1 duża cebula 3 ząbki czosnku4 - 5 łyżki mlekasól do smakuduża łyżka majerankuprzygotowanieSłoninę i boczek zmielić w maszynce do mięsa (użyłam sitka

Stare Gary
Grzanki z kurkami 149

miarę łagodnego i dobrze topiącego się sera.  Pychaaa!składniki200 g kurek1/2 cebuli lub 1 szalotka150 g sera taleggiopietruszkasólpieprz4  kromki ulubionego, dobrego pieczywa na grzanki (użyłam domowego chleba pszennego)przygotowanieKurki oczyścić ( najwygodniej tak) i osuszyć na kuchennym ręczniku papierowym. Jeżeli grzyby są drobne, nie kroimy ich, jeżeli są większe - przekroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy(...)Przygotować pieczywo. Kromki możemy  podpiec w tosterze, na patelni (wersja bardziej tłusta bo trzeba użyć oleju ) lub w piekarniku pod grillem. Wybrałam pierwszą , najprostszą opcję. Po podpieczeniu chleba możemy go natrzeć ząbkiem czosnku. Na tak przygotowane pieczywo nakładamy porcję kurek, i jeden lub dwa plasterki  sera. Włożyć go piekarnika na górną półkę  z włączoną opcją grill. Obserwować

Stare Gary
bagietka 179

przepisu  ze strony Moje Wypieki . W przepisie dodano sezam do środka ciasta, pominęłam ten dodatek, moje bagietki są tylko posypane sezamem. Ciasto szykowałam przy pomocy maszyny do chleba, nie testowałam więc wersji tradycyjnej. Moje bagietki bardziej przypominały bułkę paryską niż bagietki ale to nie zmienia faktu, że były pyszne i co jakiś czas do tego przepisu chętnie wracam(...)temperaturze 220ºC, potem zmniejszyć do 200ºC i piec jeszcze ok 15 minut, aż bagietki będą ładnie zrumienione. Ostudzić na kratce.w maszynie do chlebaSkładniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy program się zakończy wyjąć ciasto, podzielić na 2 lub 4 części i dalej

Stare Gary
panini - włoskie bułeczki 177

jednocześnie przynosił dobry efekt. I chyba znalazłam. Bułki są smaczne same w sobie, ale znakomicie sprawdzają się zapiekane z rożnymi dodatkami - mniam! Oczywiście ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis znalazłam  tutajWarto obejrzeć ten filmskładniki - 10 bułek1 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzać 1 roztrzepane jajko2 łyżki miękkiego masła1/4 szklanki białego cukru - dałam zdecydowanie mniej, łyżeczkę3/4 łyżeczki(...)soli3 i  3/4 szklanki pszennej mąki chlebowej1  i 1/4  łyżeczki suchych drożdży przygotowanieUmieścić wszystkie składniki w maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na posypany mąką blat. Podzielić ciasto na 10 kawałków, uformować podłużne bułeczki

Stare Gary
Pasta z makreli i serka 157

Kolejna szybka i smaczna propozycja pasty do chleba. Tym razem makrela + biały kremowy serek. Wychodzi łagodna pasta, świetnie smakuje z ciemnym żytnim, chlebem. Polecam !składniki2 małe makrele125 g serka typu Almettepęczek zielonego szczypioru3 szalotki2 łyżki majonezusól, pieprzPrzygotowanieObraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z serkiem  i majonezem. Szalotki

Stare Gary
Chrupiące tosty z fetą, chili i tymiankiem 149

feta...Przyznam się szczerze, że robię te tosty kilka razy w miesiącu więc chyba nie muszę pisać jak bardzo mi smakują ;)Spróbujcie sami, warto, serio!Przepis na 4 tosty:* chleb- 4 kromki* cebula- 1 duża* czosnek- 2 ząbki* papryczka chili- 1 sztuka* feta- 4 plastry* tymianek* szczypiorek* oliwa* sól i pieprzNa rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojona w małą kosteczkę cebulę.Chwilkę(...)podsmażyć, aż zrobi się szklista i dodać pokrojony w plasterki czosnek.W międzyczasie włożyć chleb do opiekacza.Zaraz po czosnku dodać papryczkę chili, wszystko wymieszać i podsmażyć ok 1min. Pod sam koniec smażenia dodać szczypiorek i tymianek, doprawić niewielką ilością soli i pieprzu (feta jest słona, a papryczka pikantna więc wiele nie trzeba doprawiać). Wszystko wymieszać i odłożyć na brzeg patelni

Kraina Miodem Płynąca
Zupa-krem serowa z grzankami 190

woda- 1,5l** włoszczyzna** cebula- 2 sztuki* tymianek- 4 gałązki* ser gruyere- 150g (ja miałam w plastrach)* goździki- 4 szt* przyprawy: liście laurowe, ziele ang., pieprz, sól, natka pietruszki* chleb- 5/6 kromek* masło- 2/3 łyżkiWlać do garnka 2 litry wody, wrzucić włoszczyznę, dodać listki laurowe, ziele i gotować bulion- do miękkości warzyw.Do wywaru dodać gałązki tymianku, cebule oraz goździki(...)gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok 20 min.W międzyczasie pokroić chleb w kostkę i podsmażyć na maśle do zarumienienia.Bulion zdjąć z gazu, wyjąć ziele, liście laurowe, goździki i całość zmiksować na gładki krem.Garnek ponownie odstawić na gaz, dorzucić ser i gotować przez chwilę ciągle mieszając- aż ser się roztopi.Na koniec doprawić solą i pieprzem.Podawać z grzankami i natką

Kraina Miodem Płynąca
Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru z grzankami serowymi 170

łyżki* cebula- 1 duża* czosnek- 1 ząbek* masło klarowane- 2 łyżki* bulion warzywny- 2 litry* sok z cytryny- 2 łyżki* suszona mięta- 1,5 łyżeczki* przyprawy: sól, pieprzGrzanki:* chleb* ser kozi (lub inny ulubiony)Zupa:Bulgur wcześniej moczyć przez 30min.Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, dodać czosnek, chwilę podsmażyć.Dodać 3 łyżki koncentratu, wlać bulion i wymieszać.Wsypać soczewicę(...)oraz bulgur i gotować 25min.Kiedy już soczewica z kaszą będą miękkie, doprawić miętą i podgotować jeszcze 2-3min.Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Grzanki:Piekarnik nagrzać do 200 st.Na chleb położyć plasterki sera, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 15 min.- aż do zarumienienia się sera.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z roszponki z miodowym dressingiem 229

się na lekką i pożywną kolację, bądź jako danie obiadowe, np. z porcją grillowanego mięsa.Sałatka:* roszponka- 1 opakowanie* pomidorki kokatjlowe- 12 szt.* mandarynka- 2 szt.* pestki dyni- garść* chleb- 2 kromki* masło klarowane/oliwa- do smażeniaMiodowy dressing:* olej z pestek dyni- 6 łyżek* sok z cytryny- 4 łyżki* miód płynny- 1 łyżka* sól, pieprz- do smakuSałatka:Roszponkę umyć, osuszyć, pomidorki(...)koktajlowe przekroić na pół, mandarynkę obrać i pokroić na małe kawałki.Rozgrzać masło na patelni, chleb pokroić na małe kwadraty i podsmażyć na maśle do zarumienienia.Miodowy dressing:Wszystko wymieszać i skropić sałatkę.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Szybkie roladki z serem 176

przekąska na ciepło Można przygotować wcześniej, a przy gościach tylko usmażyć lub wrzucić na grill/patelnię grillową i gotowe!Podawać z sosem czosnkowym lub majonezowo-keczupowym. SKŁADNIKI:12 kromek chleba tostowego (u mnie wieloziarnisty)12 plastrów sera żółtegoew. 1-2 łyżki masła  1. Z kromek chleba tostowego usunąć skórki a pozostały miąższ lekko rozwałkować.2. Na każdą rozwałkowaną kromkę

Kto ugości moich gości?
Szybkie roladki z serem i szynką 301

szybka przekąska na ciepło - wersja exclusive Roladek z serem  Można przygotować wcześniej, a przy gościach tylko usmażyć i gotowe!Podawać z sosem czosnkowym lub majonezowo-keczupowym.SKŁADNIKI:12 kromek chleba tostowego (u mnie wieloziarnisty)12 plastrów sera żółtego12 plastrów szynkiew. 1-2 łyżki masła do smażeniaPanierka:mąkajajkobułka tarta 1. Z kromek chleba tostowego usunąć skórki a pozostały miąższ lekko rozwałkować

Kto ugości moich gości?
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami 125

udusić do miękkości. 2. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kosteczkę i każde z osobna poddusić soląc do smaku.3. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. 3. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, marchewką, cebulą (część odkładamy do farszu). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.4. Blachę do muffinek

Kto ugości moich gości?
T... Tartine i L'Epicerie! Spacer po Lyon. 163

przerwie od świątecznego gotowania, chciałabym Wam przedstawić bardzo pyszną, specyficzną... kanapkę oraz lyoneską knajpę. Francuska Tartine to nic innego, jak wielka, gruba i "otwarta" połówka chleba w towarzystwie rozmaitych składników. Czy to podawana na zimno, czy na ciepło, ZAWSZE znajdzie się w niej ser. W Lyon istnieje restauracja serwująca własnie takie pyszne rzeczy:L'Epicerie 2 Rue de la Monnaie69002(...)końcu udało nam się tam trafić, ponieważ (wierzcie mi) zawsze jest tu mnósto osób, a właściciele niestety nie robią rezerwacji.W karcie, która bardziej składa się z historii wytwarzanego chleba oraz opisu miejsca, istnieje wiele dań, na które nie mogłam się zdecydować. W końcu wszyscy (po lekkiej imprezie) zgodnie zamówiliśmy piwo oraz zestaw: 1 duża kanapka z purée ziemniaczanym z boczkiem

Kitchens Alphabet
Zakwas na barszcz czerwony 560

zdecyduję się na "zwykły" barszcz. Taki zakwas wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania.Potrzebne będą nam dobrej jakości buraki - muszą być jędrne, z wiarygodnego i sprawdzonego źródła. Chleb na zakwasie - najlepiej przygotowanego samodzielnie, jeśli jednak nie wypiekacie chleba, to można kupić, ale również z dobrego źródła. Czosnek - polski :-). Oraz przegotowana woda - można sięgnąć po sklepową, najlepsza wg mnie

Pora coś zjeść