dzięki niemu nabrało ono "głębi" smaku, a ze względu na to, że karob ma lekko słodki smak nie musiałam dosładzać mojej otrębianki. A co się tyczy Karobu (inaczej mączki chleba świętojańskiego): "Karob – proszek z chleba świętojańskiego doskonały zamiennik kakao -Wyśmienity substytut kakao, zamiennik czekolady szczególnie zalecany dla alergików -źródło minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz witamin
Kuchenny Skrawek Niebapszenicy, uprawiana ponoć już od neolitu na terenie Mezopotamii, Syrii, Egiptu i Palestyny. Spokrewniona z pszenicą orkisz, czasem jest z nią mylona. W czasach starożytnych używano jej do wypieku chleba i co ciekawe, mogła być świadkiem ważnych wydarzeń w historii świata. Jej resztki znaleziono w grobowcach na terenie Basenu Morza Śródziemnego, a chleb, którym Jesus dzielił się z uczniami
Chilli Czosnek i OliwaRozgrzewająca zapiekanka bez mięsa Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Bruschetta z cukinią i hokkaidoSkładniki: 1/2 małej dyni hokkaido 1 cukinia 2 ząbki czosnku czerstwy chleb 2 łyżeczki suszonego oregano 2 szczypty słodkiej papryki w proszku plaster ulubionego sera, np. gouda sól Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Obraną i oczyszczoną dynię razem z cukinią kroimy(...)plasterki. Dodajemy oregano, paprykę słodką w proszku oraz sól. Mieszamy. Warzywa wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Gotowe wyciągamy z piekarnika i układamy na kromkach czerstwego chleba, na samym wierzchu ser. Wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty
Moja smaczna kuchniaZaskakująco pyszne , dające mnóstwo energii śniadanie :) Składniki : Chleb tostowy masło orzechowe banan Wykonanie : Przygotowujemy 4 kromki chleba tostowego Każdą smarujemy masłem orzechowym z jednej strony Banana kroimy w plasterki - układamy na jednej kromce przykrywamy drugą . Zapiekamy w opiekaczu Gotowe - banalnie proste , a jakie pyszne
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęZepsuty piekarnik..a słodkości się chce...innego wyjścia nie było...trza było wyciągnąć automat do chleba i w nim upiec ciasto..Już kiedyś oprócz drożdżowych wypieków był piernik..a dziś była zebra..przepis również z bloga Co na obiad...u mnie krojona od razu na ciepło...po powrocie z pracy nie wiem czy zdążyłabym zrobić foto(...)biało”, dodać mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Ciasto podzielić na pół i do jednej połowy wsypać kakao i wymieszać.Do formy z automatu do chleba wlewać na zmianę trochę jasnego trochę ciemnego ciasta. Piec na programie do pieczenia ciasta.- u mnie to program
Moje domowe kucharzeniekosteczki, a szczypiorek siekamy. Wrzucamy do serka i przyprawiamy.Serka jest dużo więc spokojnie wystarczy i na tosty, i na kanapkę i na cokolwiek innego :)Tosty francuskie: 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistegoJajko4 łyżki mlekaSól i pieprz1 łyżeczka masłaSłoik/WałekPrzygotowanie:Jajko z mlekiem i przyprawami mieszamy w talerzu do zupy. Odcinamy skórkę od chleba tostowego i wałkujemy (ja robiłam
Czarnawisienkawielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci.4 ziemniaki1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża1 puszka zielonego groszku20 dag mięsa z indykasól, pieprz 2 kawałki chleba tostowegoZiemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać groszek razem z zalewą ,jeżeli jest ładna i smaczna(...)Wyjąć mięso ,resztę zmiksować na krem. Doprawić do smaku.Z chleba tostowego zrobić zajączki ,a uszka i ogonek z szałwii lub innej zieleniny.Mięso dodać do zupy lub wykorzystać do innej potrawy.Na talerze nalać krem groszkowy i na wierzchu ułożyć zajączki
Kulinarny karnet ChristopheraWigilia , starodawne zwyczaje… „Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny Przy wzejściu pierwszej gwiazdy Wieczornej na niebie Ludzie gniazda wspólnego łamią Chleb biblijny, Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie.” Słowa Cypriana Kamila Norwida trafnie oddają atmosferę tego wieczoru ,tak niezwykle uroczyście obchodzonego od wieków tylko w Polsce ,gdzie prastare słowiańskie tradycje pogańskie splotły się z chrześcijańskimi, bowiem Boże
Kulinarny karnet Christopheraniewielka przekąska. Według Wikipedi pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami . Osobiście uwielbiam tapas, które są nie tylko małą przekąską, ale jednocześnie stylem życia, sposobem by przy stole spędzić czas nie tylko jedząc, ale i poznając problemy(...)doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem. Hiszpanie zawsze znajdują czas na para pikar – czyli coś do przekąszenia, w barach jesteśmy witani przez camarero
Kulinarny karnet Christopheraskładniki ,tworząc ciekawą kompozycję smakową i wizualną. Brzegi naleśniczków spiąć wykałaczką, przekłuwając składniki znajdujące się w środku. Naleśnikowe przekąski możemy pojedynczo umieścić na jabłku ,cytrusach czy kostkach chleba. Można też kilka wbić w arbuza albo w małą główkę kapusty. Aby nasza konstrukcja była stabilna ścinamy spód arbuza, czy kapusty. Zdj zbiorcze na chlebie…. Życzę wspaniałych inspiracji
Kulinarny karnet Christopheraprzede wszystkim dużą zawartością NNKT , brakiem konserwantów , cholesterolu i żadnych "E" ! Na początek elegancka ,ambitna ( bo bardzo domowa )kanapka na śniadanie jak i na kolację. Kromka domowego razowego chleba. Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem. Pastrami wołowe, najlepiej domowe. Kiełki wyhodowane w domu. Bułka na dzień dobry. Któż z nas nie lubi bułki na śniadanie? Proponuję trochę odetchnąć od sera(...)smarujemy smalczykiem roślinnym z ziołami ogrodowymi , posypujemy świeżym szczypiorkiem i akcentujemy kiszonym ogórkiem oraz czerwonym pieprzem. Zapas energii do lunchu zapewniony. Do pracy ,szybki sandwich. Między dwiema kromkami chleba, posmarowanymi smalczykiem roślinnym ,układamy plastry wędzonej szynki ,liście sałaty lodowej i oliwki przekrojone wzdłuż . Taki sandwich to moje ulubione smaki. Dobre smarowidło ,mięsko i sałata lodowa . Zachęcam do zastąpienia smalcu
Kulinarny karnet Christopherawielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci.4 ziemniaki1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża1 puszka zielonego groszku20 dag mięsa z indykasól, pieprz 2 kawałki chleba tostowegoZiemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać groszek razem z zalewą ,jeżeli jest ładna i smaczna(...)Wyjąć mięso ,resztę zmiksować na krem. Doprawić do smaku.Z chleba tostowego zrobić zajączki ,a uszka i ogonek z szałwii lub innej zieleniny.Mięso dodać do zupy lub wykorzystać do innej potrawy.Na talerze nalać krem groszkowy i na wierzchu ułożyć zajączki
Kulinarny karnet Christopheraskóry do zawinięcia trochę mało. Dodałem skórę z kurczaka i starczyło. Składniki. 1,2 kg udziec indyka 1 skóra z kurczaka 2 białe kiełbasy 1 jajko 1 kromka chleb tostowy 10 dag ser mozzarella 1 pęczek pietruszki 50 ml winiak przyprawa Kucharek pieprz zioła prowansalskie majeranek 1 łyżka miód płynny 50 dag leśne grzyby 15 pomidorki koktajlowe(...)całość tworzyła prostokąt o równej grubości. Posypać przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem. Oprószyć ziołami prowansalskimi. Skropić winiakiem. Białą kiełbasę wyjąć z osłonki, dodać żółtko, pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy ( bez skórki) i dodać majeranek. Całość dobrze wymieszać. Udziec posypać startą mozzarellą i rozłożyć farsz, który należy dobrze rozsmarować na całej powierzchni. Pietruszkę posiekać i posypać farsz. Roladę zwinąć
Kulinarny karnet ChristopheraSałatka z kozią bródką. Składniki. 3 kromki białego chleba 150 g koziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwki z orzechów ziemnych 1 łyżka soku z pomarańczy pieprz, sól Wykonanie. Z chleba wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu
Kulinarny karnet Christophera