Coś dla miłośników jajecznicy ;) Jeśli znudziła Was klasyczna forma podania jajecznicy, spróbujcie tak... Składniki na 2 porcje: 4 jajka 4 kromki chleba tostowego* 4 plasterki salami starty ser żółty sól, pieprz łyżeczka masła Na maśle usmażyć jajecznicę. Doprawić solą, pieprzem. Na każdą kromkę nałożyć jajecznicę., a następnie położyć plasterek salami i posypać startym serem. Zapiec(...)się rozpuści. * Chleb tostowy można zastąpić bułkami.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Something for lovers of scrambled eggs ;) If you bored with classic form of serving scrambled eggs, try this... The scrambled eggs under the cheese quilt Ingredients for 2 servings: 4 eggs 4 toasted bread* 4 slices of salami grated cheese salt, pepper 1 teaspn of butter Fry the eggs
bastalenacudownego klimatu praskiej gospody u Fleka Czeski gulaszna piwie 300 g mięsa gulaszowego 1 łyżka mąki tłuszcz do smażenia (najlepszy byłby smalec) 1/2 cebuli słodka papryka, majeranek1 kromka chleba razowego sól, pieprz 0,5 l piwa Lacjo Øl Mięso pokroiłam w paski, obtoczyłam w mące i podsmażyłam na oliwie (niestety). Dodałam pokrojoną cebulę oraz paprykę i majeranek. Podlałam ćwiartką(...)piwa, wymieszałam i dusiłam pod przykryciem ponad 30 min. Sos zagęściłam pokruszoną kromką razowego chleba. Dodałam resztą piwa i gotowałam jeszcze przez 15 min. Pełnię szczęścia dopełniły bramborové knedlíky Czeskie knedle mogą występować w 2 wersjach: ziemniaczanej (bramborové) lub bułczanej (houskové). Z braku świeżej bułki zdecydowałam się na te pierwsze. Jak ma być po czesku, to nie ma lipy
bastalenaJeśli nie wyobrażacie sobie (weekendowego) śniadania bez chrupiących grzanek i jajka na miękko, to dzisiejsza propozycja jest idealnym rozwiązaniem. Składniki na 2 porcje: 1-2 kromki chleba tostowego 2 jajka 2 plasterki salami1 parówkamasło sól, pieprz do smaku Miseczki (foremki) wysmarowałam masłem. Do środka nałożyłam: pokrojony w kostkę chleb, salami, pokrojoną parówkę. Na wierzch wbiłam jajko. Zapiekałam w piekarniku
bastalenaRóżnie nazywane, tak samo pyszne. Mowa o popularnych bułkach z przedziałkiem. Pokusiłam się o ich wykonanie, bo chleb nam już wyszedł, a śniadanie zjeść trzeba. Smaczne-go!!! 500 g mąki (u mnie też przypadkowo tylko tortowa + do podsypania) 50 g świeżych drożdży (min. 20g) 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1 jajko 30 g miękkiego masła 2 łyżeczki(...)degrees, put the rolls for 15-20 min. and bake until golden brown. Ready allow to cool on a wire rack. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Bułki domowego wypieku Chleb domowy
bastalenatego caprese na ciepło. A tak to jest "prawie" caprese, a jak wiadomo "prawie" robi wielką różnicę. Smacznej niedzieli! Zapiekane pomidory i tosty z masłem czosnkowym 4 kromki chleba żółty ser 1 kiełbaska 2 średnie pomidory zioła prowansalskie ząbek czosnku 1-2 łyżki masła oliwa do skropienia sól do smaku Pomidory umyłam, osuszyłam i nacięłam w 3-4 miejscach(...)mniej więcej połowy. Posoliłam. Podpiekałam przez 10min. w 150st. W międzyczasie przygotowałam tosty. Masło rozpuściłam w miseczce, dodałam starty czosnek i łyżeczkę ziół. Wymieszałam i lekko ściętym masłem posmarowałam chleb. Następnie ułożyłam plasterki kiełbaski i sera żółtego. Włożyłam do zapieczenia. Pomidory wyjęłam z piekarnika, nacięcia wypełniłam plasterkami żółtego sera, posypałam ziołami oraz skropiłam kilkoma kroplami oliwy. Dopiekłam jeszcze przez 5min
bastalenamięsny akcent w postaci podsmażonego kabanosa (bądź innej kiełbaski). Plus grzanki. Pychotka! 3 cebule 2 kabanosy 2 łyżki masła 2 szklanki rosołu pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, sól 2 kromki chleba ser żółty Cebule pokroiłam w piórka.Wrzuciłam na dobrze rozgrzaną patelnię, po 3-4 min. zmniejszyłam ogień i delikatnie ją smażyłam, tak aby była złocista, ale nie spalona. Kiedy lekko(...)solą oraz 2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Ja nie zagęszczam zupy cebulowej mąką, ale w zamian dodaję do niej ok. 1/2 szklanki startego żółtego sera. W tosterze podpiekłam 2 kromki chleba, które ostatecznie pokroiłam w kwadraciki. Tak przygotowaną zupę rozlałam do miseczek, na wierzch ułożyłam tostowe grzanki oraz całość oprószyłam dodatkowo serem
bastalenakonserwowe1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtupieprzTuńczyka i kukurydzę odsączyłam. Połączyłam w misce z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam na kromkach chleba wyciętych na kształt koła. Kurczę w galarecieudko z kurczakaszyja indyczamarchewziele angielskie, liść laurowy2-3 łyżki groszku konserwowego 2 łyżeczki żelatynysól, pieprz cytrynowyocet (do podania)Na udku, szyjce, marchewce
bastalenaszaleć! Nieraz zdarzało mi się jeść żurek w knajpkach, restauracjach (jak do tej pory Manekinowy rządzi), bo któż tego nie próbował. Zawsze jednak upewniałam się czy podawany jest w chlebie. Dziś sama mogłabym Was zaprosić na taki żurek. Wypasik! 400 g mąki pszennej 1 szklanka przegotowanej, letniej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli, cukru Wszystkie składniki umieściłam(...)zostawiłam na min. godzinne wyrastanie. Na pół godziny przed zakończeniem wyrastania piekarnik rozgrzałam na co najmniej 200- 250st., umieściłam w nim 2 żaroodporne miseczki, w których będzie pieczony chleb (najbardziej odpowiednie są żeliwne garnuszki, ale z braku laku mogą być żaroodporne. Najważniejsze by posiadały przykrywki... w przeciwnym razie ratujemy się folią aluminiową). Nagrzane garnuszki wypełniłam wyrośniętym ciastem (uwaga
bastalenaprzede wszystkim szybko. Na blogu były już propozycje jajka sadzonego. Dzisiaj kolejna. Tym razem wsadzone. I z pesto. Ciekawi? Jajko (w)sadzone z pomidorowym pesto 2 kromki chleba (ja miałam ze słonecznikiem) 2 jajka odrobina masła pieprz W kromkach wydrążyłam otwory. Pozostałą część chleba posmarowałam delikatnie masłem. Kromki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W otwory delikatnie
bastalenakwestii umysłem technicznym, wtajemniczeni będą wiedzieć o co chodzi ;)) i zdjęcie cyknięte komórczakiem, bo grzaneczki prezentowały się wybornie. Aż żal było je jeść. No, bajka takie jajka! 2 kromki chleba słonecznikowego2 plastry sera Capri4 plasterki łososia wędzonego2 jajkaszczypiorekszczypta pieprzu białegowoda z łyżeczką octuWodę zagotowałam. Na wrzątek wbiłam jajka, jedno po drugim. Gotowałam ok.4 min. Następnie wyjęłam i osuszyłam z wody(...)Kromki chleba opiekłam w opiekaczu. Na ciepłe rozsmarowałam plaster sera Capri, ułożyłam łososia, jajko. Całość oprószyłam posiekanym szczypiorkiem, pieprzem. Przed podaniem jajko delikatnie przecięłam, aby żółtko wypłynęło na kanapkę
bastalenazałączonym zdjęciu musiałam trochę otręby "wyczyścić"..taki dodatek np.w musli czy zupie nie byłby mile widziany.... Otręby gryczane..tzn. część otrębów wykorzystałam jako dodatek do ciasta chlebowego..W chlebie otręby spisały się idealnie..chlebek z takim dodatkiem był pyszny..-przepis wkrótce.. Kolejna część otrębów było wykorzystana do pancakes...w tym przypadku np.mi za bardzo nie posmakowały...ale to zależy(...)też mi nie posmakowały.. Każdy ma inne smaki i gusta..mi akurat dodatek takich otrąb w jogurcie albo w pancakes za bardzo nie przypadł do gustu..w chlebie ..owszem..bez żadnych zastrzeżeń...ale czasem warto eksperymentować i próbować nowych smaków.. Zostało mi jeszcze troszkę tych otrąb..i mam w planie je oczywiście wykorzystać..ale chwilowo brak czasu
Moje domowe kucharzeniewpisy..[w tym 3 wpisy bez przepisów]..Obserwatorów bloga do tej pory mam 174, a "polubień" na FB 172..dziękuję bardzo...Brałam udział we wspólnym wirtualnym pieczeniu chleba i nie tylko chleba..kolejne takie wirtualne spotkania są dalej planowane..takie spotkania z innymi blogerkami/blogerami.. chociaż tylko wirtualne to fajna zabawa...W styczniu najczęściej zaglądaliście między innymi do przepisów
Moje domowe kucharzenieimbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni:• Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych, chleba i innych potraw.Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego.Lubczyk pochodzi z Iranu i Afganistanu(...)rosołu.• Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek.• Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.• Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.Właściwości lecznicze:• Lubczyk ma działanie moczopędne
Moje domowe kucharzenieDawno nie piekłam ani bułeczek ani chleba.......przepis na te pyszne bułeczki cytuję za Dorotką. Składniki na 10 - 12 sztuk: 4 szkl. mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szkl. letniej wody 1/4 szkl.oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych bułka tarta, do obtoczenia Mąkę(...)podwojenia objętości. Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu
Moje domowe kucharzenieAmber a dokładniej to Marzena z bloga Zacisze kuchenne w tym miesiącu zaproponowała chlebek norweski..w sumie to nie wygląda jak chleb, ale jak sucharki ..i postanowiłam spróbować upiec ..upiekłam..ale jakoś mi ten chlebek nie przypadł do smaku..no, ale wiadomo..każdy ma inne gusta i smaki..ja co prawda nie dałam siemienia lnianego(...)Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne Dziękuję Wam bardzo za wspólne pieczenie.To wspaniałe uczucie tworzyć taką listę piekących
Moje domowe kucharzenie