mąki. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy, która nie klei się do ścianek misy. Pozostaw pod przykryciem na 30 min. w normalnej temperaturze pokojowej. Po tym czasie uformuj dwa bochenki chleba i odczekaj jeszcze około 20 minut. Włącz piekarnik na 200 °C góra - dół i piecz 40-45 minut. SMACZNEGO. CMOK
Pasje JolkiDostałam od zaprzyjaźnionego pana sprzedającego chleb dostałam dobrej jakości zakwas.Radość wielka! Pojawiały się obawy związane z dokarmianiem zakwasy by się nie zepsuł. Z pomocą przyszła Ola blogerka, która na swoim blogu 2 smaki opisuje jak hodować prawidłowo zakwas. klik. Dla mnie instrukcja okazała się bardzo pomocna. Dobry zakwas to połowa sukcesu, idąc za ciosem na Oli blogu znalazłam
Kulinarne pyszności Molkiczęsto mają w sobie całą tablice Mendelejewa, a lepsze, wypiekane w piekarniach potrafi całkiem sporo kosztować. Dzisiaj propozycja z udziałem drożdży ale wkrótce zabiorę się za zrobienia zakwasu i chleb:) 6 bułeczek 3 godziny 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 20 g świeżych drożdży niecała szklanka ciepłej wody szczypta cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy
Ania i Marcin gotująnadmiar wody wyparował a powstał sos (który dodatkowo możecie potraktować blenderem dla bardziej aksamitnej konsystencji). Składniki: 250 g makaronu spaghetti słoik domowego sosu pomidorowego ( klik ) 2 kromki pszennego chleba 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chili odrobina skórki z cytryny świeża bazylia oliwa Zaczynamy od przygotowania posypki chlebowej. 2 kromki pieczywa pszennego (ze skórką
My simple kitchenPyszna pieczeń idealna na imprezy lub jak kiełbasa na chleb. Mięsa wrzucić do dużej miski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć drobno pokrojoną na złoty kolor. Obsmażoną cebulę dodać do mięs. Dodać sos passata, sól, pieprz, bułkę tartą, żółtka. Jeśli lubicie bardziej ostre można dodać chilli w proszku do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą, na folii
Kuchnia PokoleńZaczęłyśmy piec chleby i... nie możemy przestać! Nawet nie wiecie jaką czuje się satysfakcje z upieczenia własnego pysznego zdrowego bochenka pieczywa. Stawiamy na prostotę, a ten przepis jest banalnie prosty. I chodź jego wyprodukowanie trwa kilka dni, to samej pracy przy nim jest niewiele. Jest chrupiący na zewnątrz i wilgotny w środku. Musicie spróbować. Czytaj dalej
Kuchenny Double TroubleCzasem dodaję do niego odrobinę chilli, wychodzi chyba jeszcze lepszy! Rewelacyjny dodatek do zup kremów, albo jako przekąska przy oglądaniu filmów. Przepis znalazłam w książeczce Szybko i smacznie: chleby i chlebki , i wierzę autorom na słowo, że ma coś wspólnego z Indiami... Indyjski chlebek kukurydziany Składniki: (na 12 sztuk) 250 g kukurydzy z puszki 1 łyżeczka soli 1 łyżka
Pożeraczka, czyli raz adobrzekapary i mógłby je dodawać do wszystkiego 😃. Dlatego tym razem to on przejął kulinarne stery i zrobił boska pastę. Panowie, noże w dłoń ! Pastę możemy wykorzystać do posmarowania chleba, krakersów czy też do własnoręcznie upieczonych chrupiących serowych wytrawnych ciastek . Pasta łososiowa z kaparami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 200 g wędzonego łososia 80 g mielonego serka z wiaderka
Kulinarne przygody GatityCześć ! Robicie czasem w domu smalec z dodatkami ? Jeśli tak, to koniecznie musicie zrobić z pieczarkami i cebulką. To moja ulubiona wersja. Do tego ogórek kiszony oraz dobrej jakości chleb i jestem w raju ! Spróbujcie koniecznie ! Składniki (2 duże słoiki): 5 dużych pieczarek 4 średnie cebule 1/2 surowego brzucha 200 g dobrej jakości smalcu lub 200 g słoniny * sól + świeżo
Moja pasja smakupieczenia (forma 35 cm x 12 cm) wysmarować masłem. Ciasto jeszcze raz wyrobić przez 5 minut i przełożyć do formy. Odstawić na kolejne 30 minut. Chleb piec 45 minut w 200 stopniach. Krok po kroku: 1. Wymieszać obie mąki 2. Drożdże pokruszyć i zalać mlekiem 3. Rozpuszczone drożdże oprószyć mąką i odstawić
KuchniaWeDwoje.plPrzepis na szybki chleb włoski. Szybki w przygotowaniu, szybki w pieczeniu czego chcieć więcej. tak naprawdę nawet na śniadanie możemy go upiec wstając godzinę wcześniej niż reszta rodziny;) Przepis znaleziony gdzieś w sieci, nie pamiętam niestety u kogo ale wyglądał obłędnie w oryginale. Skusiłam się i ja, jak widać efekt oszałamiający;)) Składniki
Życie zaczyna się w kuchniprzykryć ściereczką. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne (ok. 5l ) i nagrzać do 220C. Naczynko wyjąć (uważać bardzo gorące), włożyć do niego nasz chlebek i zamknąć. W ten sposób chleb pieczemy 30min. Po 30min zmniejszamy temperaturę do 200C, ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze około 25min (do złotej skórki
Amatorka kuchennaoleju, zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszt. Kiedy zmięknie, obieramy ząbki lub wyciskamy miąższ jak pryszcze, do osobnego pojemnika i dodajemy trochę oleju. Możemy dodać trochę namoczonego chleba i dobrze mieszamy. Cukinię obieramy, smarujemy olejem i kładziemy na ruszt, do momentu aż zmięknie. Bułki kroimy na pół kładziemy na chwilę na ruszt miękiszem do ognia. Na bułki kładziemy
Kryzysowa Książka Kucharskajeszcze bardziej! Papryka słodka, zioła, cebulka, ser i szynka, sprawiają, że mogłabym zajadać się tymi tostami bez końca! Koniecznie musicie ich spróbować! Składniki: – 5-6 kromek żytniego chleba razowego na zakwasie – 2 jajka – 100ml mleka – 1/3 łyżeczki: papryki słodkiej, oregano, tymianku – szczypta papryki ostrej – sól, pieprz – masło Dodatkowo: – 1 cebula
Be Fit Be Strong