Były już jajka zapiekane w awokado, chlebie tostowym oraz kokilkach Tym razem zapiekłam je w pomidorkach. Wyszło pyszne i kolorowe śniadanko.składniki:2 średnie pomidory2 jajkasól,pieprz do smakukawałeczek cebuliPomidory dokładnie umyć i osuszyć. Od każdego pomidora odciąć plasterk od strony ogonka i wydrążyć miąższ. Pomidory ułożyć w naczynku żaroodpornym. Następnie do każdego pomidora wbić jedno jajko(...)solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 20 minut, w zależności jak lubimy ścięte jajka. Zapieczone w pomidorkach jajka podałam z grzankami z chleba tostowego oraz kwiatami nasturcji
Monia miesza i gotujeśniadanko), rozglądam się a tam prawie pustka, znalazłam awokado, dojrzałe mango i jogurt naturalny, i tak oto powstał idealny kremowy, słodki i delikatnym tropikalnym smaku krem na grzankę z chleba pełnoziarnistego. Grzanki podałam ze świeżą figą. Ekspresja kolorów, smaków i aromatów! Mąż był zachwycony ;-) ! Polecam! PRZEPIS NA SŁODKĄ PASTĘ Z AWOKADO I MANGO: - 1 szt dojrzałe awokado - 1/2 dużego mango(...)koniecznie dojrzałe - 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego - 1 łyżeczka miodu spadziowego - 4-5 kropel soku z cytryny - łyżka płatków migdałowych w/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę Kromki chleba pełnoziarnistego zrumień na złoty kolor w tosterze, nałóż obficie krem z awokado i plastry świeżej figi. Pysznnnneeee!!! Pięknego Dnia! Cmoook
SMYKWKUCHNIjuż kiedyś wspominałam nie kupuję gotowego pieczywa. Piekę samodzielnie chleby, zarówno te na zakwasie jak i na drożdżach, a także bułki, które to moja rodzinka wprost uwielbia. By pieczywo się nie nudziło, co jakiś czas wymyślamy nowe smaki. Dziś padło na bułki z makiem ale nie takie obsypane makiem (które bywają dość często) tylko na ciasto makowe w kształcie bułek(...)Dosłownie, bo maku w nich sporo, do tego ziarno słonecznika, trochę mąki pełnoziarnistej i smaczne, pełnowartościowe bułeczki gotowe. Polecam, ja uwielbiam piec bułki i to chyba nawet bardziej niż chleby, choć jadać wolę te drugie. Zadowoleni, mlaskający domownicy- bezcenne... :-))Składniki:- 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 100g mąki żytniej chlebowej (żurkowej, typ 720)- 20g świeżych
Smaczne Zdrowewięc po prostu może wychodzić ze słoika bo się nie mieści. Nawet jeśli tak się zdarzy to nic nie szkodzi. Po pięciu dniach zakwas jest gotowy. Możemy upiec pierwszy chleb, najlepiej taki w którym potrzeba sporej ilości zakwasu bo w słoiku jest go sporo. Zakwas jest jeszcze młody więc do wypieku najlepiej dodać jeszcze nieco drożdży. Ze słoika pobieramy zakwas(...)przechowuję zakwas na wysokości ok 2 cm w tym litrowym słoiku, w którym go przygotowałam. Przykrywam go papierowm ręcznikiem i zaciskam gumką recepturką aby miał dostęp powietrza. Przed pieczeniem chleba wystawić zakwas na 2-3 godziny z lodówki aby się ogrzał. Następnie dokarmić go mąką żytnią razową typ 2000 i letnią wodą, taką ilością jaką potrzebujemy do wypieku. Ponownie odstawić
Monia miesza i gotujePrzykrywamy. W małym pojemniku miksujemy czosnek, żółtko, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy taką ilość sosu, aby nam starczyła również do delikatnego polania nim chleba tostowego przed podsmażeniem. Tosty zyskają wtedy na smaku :-). Chleb tostowy kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, polewamy delikatmie naszym sosem. Gdy będą lekko brązowe wyłączamy ogień, a tosty
Kulinarne przygody Gatityprzygotować lekkie danie, które zastąpi nam typowy obiad. Dzisiaj kolejna sałatkowa odsłona, tym razem w wersji mięsnej. Letnia sałatka z kurczakiem Składniki:1 duża pierś kurczaka1 sałata lodowa6 kromek chleba tostowego10 żółtych pomidorków koktajlowych10 dag twardego żółtego sera typu parmezan 2 ząbki czosnku ok. 4 łyżek oliwy z oliwek EV sok z 1/2 cytryny sól świeżo zmielony pieprz olej(...)smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Chleb tostowy kroimy w kostkę i podsuszamy na patelni na małym ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Gdy będzie już lekko podsuszony skrapiany go delikatnie oliwą, solmy i rumienimy na lekko brązowy kolor. W szklance mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy
Kulinarne przygody GatityKlasyk chłodników, hiszpańskie gazpacho. Cudownie danie na panujące u nas upały, w Hiszpanii podawany z kostkami lodu. Moja wersja nie zawiera chleba, ale tradycyjne gazpacho andaluz ma w swoim składzie miąższ chleba. Kto lubi, dodaje :-) Gazpacho, hiszpański chłodnik Składniki: 1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów 350 g czerwonej papryki 400 g zielonego ogórka 10 g czosnku
Kulinarne przygody Gatitypiekarnika obłędny ! Spróbujcie koniecznie !Mój wpis umieszczam również na liście "Na zakwasie i na drożdżach", która jest prowadzona przez Wiesię z bloga o bardzo zachęcającej nazwie Zapach chleba !Pizza: mozzarella, pomidor, rukola Składniki na 2 placki:300 g mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka soli80 ml mleka80 ml cieplej wody15 g świeżych drożdży4 łyżki oliwy z oliwek EV1 łyżeczka suszonej(...)bazylii2 kulki mozzarelli2 spore pomidory3 spore łyżki pesto z rukoli z bazylią2 garści rukoli2 łyżeczki oreganooliwa z oliwek EVWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem
Kulinarne przygody Gatityogromną przyjemnością dołączyłam do grona piekarek i do akcji wspólnego pieczenia chleba. Tym razem wspólnie piekłyśmy bagietki na płynnym zakwasie. Przepis wybrała dla nas Renata S., a organizatorką była Amber. Moim bagietkom dałam niestety za mało czasu na wyrośnięcie, bo w niedzielę kiedy piekłam w domu było dosyć chłodno. Następnym razem będą wyrastać w piekarniku. Natomiast(...)łyżeczki cukru* Ilość mąki jest zależna od jej wilgotności, temperatury otoczenia, etc. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości, a potem dosypywać w miarę potrzeby. Wykonanie: W maszynie do chleba umieszczamy po kolei: wodę, sól, cukier, zakwas i mąkę. Nastawiamy na program do wyrabiania ciasta. Po 125 minutach ciasto powinno być już wyrośnięte (czas zależy, od tego jaki model
Kulinarne przygody Gatityinny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego chleba, często powoduje on pleśnienie zakwasu (chyba, że mamy własny chleb na zakwasie, to wtedy nie ma strachu). Oczywiście jego brak wydłuży nam nieco czas kiszenia się zakwasu, ale przecież
Kulinarne przygody Gatitynatomiast jeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie rozgnieść przy pomocy widelca. Mnie taka pasta najbardziej smakuje z ciemnym domowym pieczywem, dziś był to chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu. Rybna pasta twarożkowa Składniki:1 wędzona makrela o wadze 250 g250 g białego sera półtłustego3 łyżki śmietany 18 %1/2 cebulisólświeżo zmielony
Kulinarne przygody Gatityczyni mistrza i przy drugim placku poszło mi już zdecydowanie lepiej. Pizza wyszła doskonała, lekko chrupiąca po bokach, ale niezbyt wysuszona. Teraz przyszła kolej na testowanie kamienia przy pieczeniu chleba. Pizza hawajska Składniki na 2 placki: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy(...)żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy
Kulinarne przygody Gatitylodówki. Przed użyciem zakwasu nie wyjmuję z niego przypraw ani czosnku, wlewam do wywaru ze wszystkim.Pamiętajmy też o jednej rzeczy, często poleca się wkładanie do zakwasu piętki razowego chleba, żeby przyspieszyć fermentację. Jest istotne, żeby chleb ten był upieczony na prawdziwym zakwasie, jeśli jest oszukany lub upieczony na drożdżach, zakwas spleśnieje.Inspiracja Gzik i pyry.Zakwas żytnio-owsiany
Kulinarne przygody GatityPastę lekko odchudziłam i majonez wymieszałam pół na pół z jogurtem naturalnym. Mnie ta pasta zawsze kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami i babciną kuchnią. Babcia smarowała mi pajdę chleba pastą jajeczną i można było lecieć z nią na podwórko :-). To były piękne czasy ! Klasyczna pasta jajeczna Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego
Kulinarne przygody Gatityziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie 1 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, curry 4 kromki chleba 1 łyżka masła 20 dag wędzonego boczku w plastrach Do garnka z zimną wodą włóż cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wypłukany na sicie oraz odsączony groch i gotuj(...)czasie przygotowując chipsy z plastrów boczku (boczek pokrój w długie paski, wysmaż na rozgrzanej patelni na chrupiąco) oraz grzanki( na rozgrzanej patelni zrumień chleb posmarowany masłem i pokrojony w kostkę), Gotową, gorącą zupę dopraw pieprzem i wykładaj na talerze, dodając grzanki i boczkowe chipsy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała