przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:430/867)

Domowa pasztetowa pieczona 155

Domowe wędliny są idealnym dopełnieniem domowego chleba, który coraz częściej gości na polskich stołach. Im bardziej zagłębiam się w temat domowych wędlin, tym, siłą rzeczy, coraz lepiej poznaję tajniki ich produkcji i staram się je upraszczać do granic możliwości, tak, aby smak na tym nie ucierpiał. Dzisiaj podzielę się recepturą na domową pasztetową. To jest jakby połączenie pasztetu z pasztetową

Posadzone i zjedzone
Kolacja dla dzieci - twarożek ze śmietaną i cukrem 197

miękko lub kaszkę manną z jabłkiem startym na tarce. Ale jest coś, co moje dziecko wręcz uwielbia - twarożek z kwaśną gęstą śmietaną, posypany cukrem. Do tego kawałek domowego chleba z masłem i kubek rumianku lub mięty. Twarożek, którym ostatnio się zachwycam, to twarożek śmietankowy ze Strzałkowa, dostępny w moim osiedlowym warzywniaku. Zapraszam na ulubioną kolację mojego syna :) Kolacja dla dzieci

Posadzone i zjedzone
Jak zrobić domowy twaróg 160

swoim. Nie wylewajcie serwatki, która powstanie. Ja przelewam ją do pojemników o pojemności mniej więcej szklanki i wstawiam do zamrażarki. Serwatka świetnie się mrozi! Później używam do zup, chlebów i ciast. Obserwujcie pasek z zakładkami po prawej stronie - w zakładce serwatka będę dodawać przepisy z jej użyciem. Domowy twaróg 2 litry mleka świeżego 3,2% (najlepiej w woreczku) lub pasteryzowanego

Posadzone i zjedzone
Sałatka z wędzonej makreli 146

przerwie między wietrzeniem szafy zrobiłam sałatkę z wędzonej makreli. Smak mojego dzieciństwa, który regularnie odtwarzam do dziś. My tą sałatkę jemy widelcem, nakładając ją na talerzyk obok kromki chleba, ale gdyby dodać ciut więcej majonezu, składniki bardziej się skleją i wtedy można sałatkę położyć na kanapce. Sałatka z wędzonej makreli 1 wędzona makrela 3 jajka 0,5 szklanki mrożonego zielonego

Posadzone i zjedzone
Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie 180

peklowa. Ja dodatkowo dałam jeszcze trochę zwykłej soli. Przepis znalazłam w  Wesołej kuchni - u Myszy75 i od razu mi się spodobał. Szynka wyszła naprawdę pyszna - szczególnie w towarzystwie chleba na zakwasie i mojego ulubionego chrzanu. Na pewno powtórzę przepis. Może na Boże Narodzenie? :) Poczyniłam kilka zmian i tak podaję przepis, a po oryginał zapraszam do autorki :) Dziękuję za recepturę

Posadzone i zjedzone
Sałatka piknikowa z tortellini 175

kotów. Ze wszystkich zwierząt to właśnie krowy (które uwielbiam obserwować) i koty sprawiają, że potrafię się wyciszyć i naprawdę poczuć, że odpoczywam. Sałatka jest prosta i pożywna. Z kromką chleba na długo zaspokaja apetyt :) Sałatka piknikowa z tortellini 4 - 6 porcji 1 opakowanie ( 250 g ) tortellini z grzybami lub z szynką 2 pomidory 1 ogórek średniej wielkości pół pęczka szczypiorku

Posadzone i zjedzone
Domowy paprykarz szczeciński 153

Dawno minęły czasy, kiedy jadłam kupny paprykarz szczeciński w czerwonej puszce. Jedyny w swoim rodzaju. Na chrupiącej bułce lub pajdzie ciepłego chleba z piekarni u Lisińskiego … Piekarnia jeszcze istnieje, dzielnie broni się jakością pieczywa i jestem dziwnie spokojna, że nie wyprą jej żadne pachnące bułki z pieców w sieciówkach spożywczych. Lecz paprykarz w takiej samej puszcze jak kiedyś - ani widu

Posadzone i zjedzone
Chleb z siemieniem lnianym i złotym lnem 181

dodatkiem mąki krupczatki..pierwszy raz taki robiłam..no i jeszcze kiedy znów zrobię..dodam wtedy więcej jakiś ziaren lub pestek..tym razem dodałam troszkę siemienia lnianego i lnu złotego. Chleb na zdjęciu krojony na ciepło..i dlatego tak wygląda...na zimno już pewnie nie doczekałby się zdjęć. 2 szkl. letniej wody 25 g drożdży  3,5 szkl. mąki krupczatki

Moje domowe kucharzenie
Chleb żytnio - jęczmienny na zakwasie z czarnuszką 170

jęczmienny, wilgotny i "niestarzejący" się. Idealny z samym masłem, ja uwielbiam o tej porze roku pajdę ze smalcem i ogórkiem małosolnym. Dokarmiajcie swoje zakwasy i do pieczenia. Chleb żytnio - jęczmienny na zakwasie z czarnuszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI 213

razem z makreli. Moja rodzinka uwielbia ryby pod każdą postacią, więc taka pasta musiała również przypaść im do gustu. Idealnie sprawdziła się jako dodatek do kanapek, oczywiście z domowego chleba na zakwasie . Polecam wszystkim smakoszom past. Inspiracją był przepis, na który natknęłam się u Olgi Smile . Składniki: - 1 tuszka makreli wędzonej ok.300g - ok.300g białego twarożku kremowego (sera 3-krotnie mielonego

Smaczne Zdrowe
Hummus z batatów i soczewicy 185

Hummus z batatów i soczewicy to pyszny dodatek do chleba, mięsa i drobiu. Uwielbiam hummus z batatów. Jest lekko słodki, a przy tym bardzo mocno doprawiony. Pieprz kajeński, kmin rzymski, kolendra…Tych przypraw nie może zabraknąć w przepisie na hummus . Hummus to ulubione smarowidło, które bardzo często przyrządzam. Hummus z batatów Składniki: 1 batat, około 300 g 2 ząbki

codojedzenia
Ziemniaczana focaccia 213

lubicie świeży chleb na śniadanie? I mam na myśli świeży – ciepły, wyjęty prosto z piekarnika? Takie pieczywo, przy którym nie trzeba stać kilka godzin w kuchni, tylko 5 minut. 5 MINUT i to jeszcze poprzedniego wieczora! Bo ja właśnie taki przepis znalazłam i jest cudowny. A mina domowników, gości, gdy na stół wyjeżdża świeże pieczywo, jest bezcenna. Do przygotowania

Szybko Tanio Smacznie
Pasta z zielonego groszku 155

pasta jest wyjątkowa jak na smarowidło do chleba bo jest lekko słodkawa. Jednak dodatek wina nadaje jej ciekawego aromatu. W sumie to oryginalnie był to przepis na zupę. Jako, że nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych to postanowiłam trochę pokombinować i gotowe. Do przygotowania pasty potrzebujemy: 750 g zielonego groszku (można użyć mrożony albo z puszki) 1 szalotkę 2 płaskie

Szybko Tanio Smacznie
Kotleciki z cukinii i czerstwego chleba 505

obiad w upalne dni. Na przepis natknęłam się na jednym z włoskich blogów. Wprowadziłam do niego kilka swoich zmian i w tej […] Artykuł Kotleciki z cukinii i czerstwego chleba pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Chleb z kaszy jaglanej i amarantusa 192

łyżek wody Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, następnie przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem kokosowym. Pieczemy w piekarniku w 180 st przez 40 min.  Najlepiej zostawić chleb do ostudzenia na całą

Łycha smaków