czosnkiem to strzał w dziesiątkę. W czasie smażenia pomidorki puszczą sok, który zmiesza się z aromatem czosnku i ziół tworząc niebiański sos. Dlatego ja zjadłam to danie z chlebem, który maczałam w tym pysznym sosiku:)Ale wpadłam też na drugi sposób - możecie pokroić szparagi na kawałki, pomidorki oderwać z gałązek i, po usmażeniu całego dania, rozgnieść pomidorki widelcem razem(...)same łamią się we właściwym miejscu). Wrzuć na patelnię do pomidorków, dodaj także czarne oliwki (wcześniej wypestkowane). Przemieszaj i ciesz się wspaniałym czosnkowym aromatem. Gdy warzywa się smażą, przygotuj chleb lub makaron, albo lampkę wina;) Dopraw do smaku. Danie będzie gotowe po 7-10 minutach. Smacznego
Chilli Czosnek i OliwaBrowaru PINTA, cydry, nalewki i miody pitne... Na festiwalu kupiłam butelkę świetnego cydru z mieszanki różnych jabłek starych odmian od Pana Hieronima, specjalizującego się dotąd w nalewkach. ... były też chleby, wędliny, przyprawy itd. Ale mi z tych "nieserowych" stoisk najbardziej do gustu przypadło stoisko z przetworami "Towary niezwykłe", pełne ślicznych kolorowych słoiczków z konfiturami, musztardami i innymi pysznościami(...)były połączenia sera z dodatkami, oprócz tradycyjnego z winem (tu toskańskim), łączyliśmy np. ser owczy blue z cydrem Ignaców a Roquefort z Miodem Pitnym Koronnym z Pasieki Jaros i chlebem z rodzynkami i migdałami od Consonni. Kontrast pleśniowego ostrego sera ze słodkim alkoholem jest bardzo udany:) Oto w sumie najbardziej chodzi w Laboratoriach - aby smakować i próbować nowych połączeń, niejako
Chilli Czosnek i Oliwamnie w lodówce...:)Mój przepis to nie jest wersja oryginalna, ale błyskawiczna improwizacja na temat gazpacho, z tego co miałam w lodówce. W prawdziwym gazpacho znajdziemy namoczony w wodzie chleb, który następnie miksuje się z pomidorami, papryką i ogórkiem oraz przyprawami. Dodatek pokrojonych w kostkę warzyw jest opcjonalny. Moja wersja jest lżejsza, trochę jak połączenie zupy z sałatką:) Polecam zagryzać
Chilli Czosnek i Oliwaczerwona cebula biały ocet winny kilka suszonych pomidorów pęczek natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku sól, czarny pieprz do podania: świeży chleb schłodzone białe wytrawne wino Przygotowanie: Odcinam końce fasolki szparagowej, większe strąki kroję na pół, wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 5 minut. Odcedzam i przekładam do zimnej wody. Cebulę kroję(...)słoiczka wlewam 2/3 oliwy i 1/3 soku z cytryny, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, doprawiam solą i pieprzem. W misce mieszam wszystkie składniki sałatki z sosem. Podaję ze świeżym chlebem, który maczam w resztkach czosnkowego winegretu. Świetne z białym winem. Smacznego
Chilli Czosnek i Oliwawarzywami i sosem tzatziki (można kupić za 3-4 euro). Souvlaki (Σουβλάκι)Suwlaki to kawałki wieprzowiny lub kurczaka, nadziewane na szpadkę i pieczone na ruszcie. Dostępne na wynos w chlebie pita lub jako kompletne danie. W naszej tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem. Giouvetsi (γιουβέτσι - czyt. juwetsi)Jest to mięsko(...)fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród przekąsek, czyli meze i rzeczywiście porcja jest nieduża. Ja swoją uzupełniłam porcją tzatziki i chlebem pita. Zdjęcie robiłam o zachodzie słońca. Czyż nie wygląda uroczo? Dolmades (ντολµάδες) i gigantes plaki (γίγαντες πλακί)Dolmades to rodzaj gołąbków, w których farsz zawijany jest w liście winogron
Chilli Czosnek i Oliwasucha. Z kolei jeżeli będzie zbyt wodnista na koniec duszenia - pogotuj ją trochę dłużej. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Posyp listkami kolendry. Podaj z kuskusem, chlebem lub frytkami (patrz uwagi). Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie(...)wołowiną. Wbrew temu, co mi się wydawało, tażiny w Maroku nie są jedzone z kuskusem, które podaje się raczej jako osobne danie. Bardziej autentycznym dodatkiem do tażinu jest chleb, którym można wycierać resztki sosu, lub frytki układane na wierzchu dania (wg maroccanfood.about.com
Chilli Czosnek i Oliwaodmianą migdałów lub Panforte Margherita, o jasnym kolorze i delikatniejszym smaku, stworzone przez Enrico Righi w 1879 r. dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Panforte oznacza po włosku "mocny chleb" (może od dużej ilości orzechów?) i niektórzy wiążą go z wcześniejszym pan pepato, czyli "pieprznym chlebem". Rzeczywiście, pieprz stanowi jeden z tradycyjnych składników tego ciasta. Inne niezbędne przyprawy to cynamon
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Chowanie przeróżnych składników do kieszonek z chleba to znany w całym rejonie śródziemnomorskim sposób na szybką przekąskę. Gyros, falafel, souvlaki to tylko kilka znanych przykładów. Ja do kieszonek z chlebów pita włożyłam kawałki grillowanej ryby. Nie jest to oryginalny śródziemnomorski przepis, ale moja wariacja na temat szybkiej kanapki inspirowanej smakami i zapachami Maroka. Egzotyczne przyprawy, surówka z marchewki
Chilli Czosnek i Oliwasię Havuc plakisi i jest gotowana na oliwie razem z cebulką, natką i cukrem. W czasie gotowania powstaje niezwykle smakowity sosik na bazie oliwy, który z apetytem wytarłam kawałkiem chleba. Co dla mnie ważne, marchewka jest ugotowana al dente i nie jest mdła. To naprawdę świetna jarzynka do obiadu, a także wegetariańska kolacja z chlebem. P.s. Havuc plakisi przygotowałam
Chilli Czosnek i Oliwatażinu wbija się jajka, które ogrzewa się jedynie do ścięcia białek. Użyjcie tyle jajek, ile osób będzie jadło, lub mniej (możecie ten składnik pominąć).Marokańczycy tradycyjnie jadają tażin z chlebem, którym nabierają porcje potrawy niczym łyżką (informacja z pierwszej ręki od mojej Siostry:)). W przyszłym tygodniu pokażę Wam przepis na marokańskie chlebki, które upiekłam do tażinu. Zachęcam(...)małym ogniu przez 20 minut. Na koniec ostrożnie wbij do sosu jajka i ogrzewaj, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Marokańczycy jedzą tażin z okrągłym, płaskim chlebem, ale równie dobrze smakuje z kuskusem lub bulgurem
Chilli Czosnek i OliwaHiszpanii ... również salsa verde;)Do tradycyjnych składników tego sosu zaliczana jest natka pietruszki, czosnek, kapary, musztarda, ocet oraz oliwa. Niekiedy wzbogaca się go także o anchois, korniszony, cebulę, chleb oraz dodatek innych niż pietruszka ziół. Ponieważ chciałam nawiązać do polskiej tradycji związanej z młodymi ziemniakami, w moim sosie znalazła się spora ilość aromatycznego koperku. Salsy z przepisu wyjdzie Wam więcej(...)obtoczenia ziemniaków, ale nie przejmujemy się tym, bo przecież można ten sos dodać do tylu fajnych dań! My dojedliśmy go w najprostszy możliwy sposób - rozsmarowany na kromce świeżego chleba z dodatkiem pomidora. Ale równie dobrze posłuży Wam jako dodatek do pieczonego/grillowanego kurczaka czy ryby lub jako sos sałatkowy.Na koniec dodam, że jest to sos na zimno, tzn. że wystarczy
Chilli Czosnek i Oliwapomidorków koktajlowych podana z kremowym pesto czosnkowo-orzechowym. Mniam - jaki ten sos jest pyszny! Nie tylko świetnie równoważy ziemisty posmak bobu, ale również dobrze smakuje na kromce świeżego chleba. Sałatkę podałam z dodatkowym sosem w osobnej miseczce, świeżą bagietką i schłodzonym białym winem - powstała niezapomniana kolacja we włoskim stylu.P.s. Sałatkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania dań(...)Gennaro, bób to ulubieniec Włochów w czasie lata. Najchętniej jedzą go rolnicy z regionu Apulii (czyli obcasa włoskiego buta). Zabierają go ze sobą do pracy i jedzą razem z chlebem i serem.A Wy jak jadacie bób? Skusicie się na moja dzisiejszą sałatkę? Sałatka z bobu, pomidorków i rukoli z pesto z orzechów włoskich na 4 porcje czas przygotowania
Chilli Czosnek i Oliwamnie zobaczycie dzisiaj propozycje na pyszną kanapkę. Oczywiście na ciepło, z racji deszczowej pogody. Do tego herbatka z cytrynką i tak możemy zaczynać dzień! Składniki :* 4 kromki ulubionego chleba* pół kulki mozzarelli * 2 pomidory* listki bazylii* sól, pieprz* oliwa z oliwek Przygotowanie :Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Chleb skropić oliwą z oliwek, ułożyć plasterki pomidora, sera oraz listki
Magiczne Życie MartyPomysł na pyszne śniadanie z kanapką Monte Cristo. To przepis pochodzący z Ameryki, bardzo prosty i szybki. Połączenie szynki, sera, jajek i tostów musi być smaczne. Składniki 4 kromki chleba tostowego 4 plastry sera typu gouda 2 plastry dowolnej szynki 1 jajko sól pieprz margaryna do smażenia Przygotowanie 1. Kromki chleba przekładamy serem, szynką i jeszcze raz serem. Jajko roztrzepujemy
zjem to blog kulinarnyznam długo to nie potrwa. Póki co wrzucam śniadanie z soboty. Takim się raczyliśmy. Bo teraz to tylko woda i marchewki będą ;) jajko parówka kromka chleba pełnoziarnistego żółty ser w plastrach liść sałaty pomidor ogórek zielony Parówkę przekroiłam wzdłuż, nacięłam jeszcze po długości i wygięłam na kształt serducha, którego końce spięłam wykałaczką. Podsmażyłam z jednej strony. Przewróciłam na drugą(...)następnie delikatnie wbiłam w środek "foremki" jajko. W tym czasie zrobiłam tosty z chleba i sera. Całość podałam jak widać: jajko sadzone w parówce na liściu sałaty na serowym toście z mini sałatką pomidorowo- ogórkową oprószoną pieprzem i solą. I kawa. Z mlekiem koniecznie. Voila! Serdecznie zapraszam Was do akcji, której motywem przewodnim jest JAJO. A konkretnie śniadanie
bastalena