przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:443/867)

Pasta z makreli ze szczypiorkiem 161

jogurt naturalny oraz Remuladę duńską . Wymieszać do dokładnego połączenia składników.   Odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki, aby całość dokładnie się „przegryzła” .     Zajadałam z domowym chlebem marchewkowym pieczonym pd przykryciem w naczyniu żaroodpornym - przepis na blogu wkrótce! Dodatkowo każd ą kanapkę można udekorować kapką Remulady duńskiej - dostępna w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru

Grunt to przepis!
Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe 169

oraz wilgotność. Dodatek bakalii podkręca smak i urozmaica fakturę miąższu tego wypieku , który staje się przez to bardziej świąteczny. Napisałam "ciastu" bo to faktycznie bardziej ciasto niż chleb. Jest słodkie, z bakaliami, ale jakoś tak się przyjęło, że nazywane jest chlebkiem. I powiem Wam, że wcale nie musi być jedzone samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś

Smaczna Pyza
Chlebek nadziewany pokrzywą, fetą i roszponką. 127

bardzo czy wypiekać weekendowo chlebek zapodany przez Małgosię. Po pierwsze nie czuję się jeszcze najlepiej, a po drugie nie lubię pieczywa na sodzie czy tez proszku do pieczenia.Niedawno upiekłam chleb irlandzki i tak jak ładnie wyglądał tak kiepsko smakował (mnie oczywiście).  Kiedy okazało się, że jest ewidentny deficyt  pieczywa w chlebaku zamiast pędzić do sklepu postanowiłam je upiec

Gotuj Sam!
Chlebek irlandzki na miodzie 108

okrągły bochenek.  Włóż ciasto na wyłożoną papierem blachę Włóż do pieca, po 10 min zmniejsz  temperaturę do 200 stopni C. Po 25 - 30 minutach wyjmij gotowy chleb. Ostudź go na kratce

Gotuj Sam!
Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji 113

Piekę chleb na zakwasie dwa razy w tygodniu. jednak czasem mam ochotę na coś innego. I tak właśnie z potrzeby odmiany upiekłam  bułeczki pszenne. Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji 800 g mąki 2 łyżki oleju 400 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 35 g drożdży  pół szklanki posiekanych grubo orzechów pół szklanki suszonych owoców

Gotuj Sam!
Chlebek PITA 144

jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać. Uwaga: w wersji razowej połowę mąki pszennej zastępujemy mąką pszenną razową. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego

Gotuj Sam!
Podpłomyki żytnie na zakwasie 318

garowania. Następnie każdą kulkę rozwałkować na płaski placek. Smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) z obu stron, aż podpłomyki się zarumienią i będą chrupiące. Smacznego!   Źródło: książka "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego

Nastoletnie Wypiekanie
CebuLove - czyli konfitura z cebuli 149

Idealny dodatek do WSZYSTKIEGO! Do tosta, do burgera, do chleba z masłem, do naleśnika, do sera, do wędliny, do śledzia nawet!  Trzeba się trochę nastać nad patelnią, bo nie jest to piętnastominutowa sprawa niestety. Ale efekt wszystko wynagradza.  Składniki: - 2 kg cebuli - dwie łyżki octu balsamicznego - sól i pieprz do smaku - 2 łyżki cukru - oliwa do smażenia Cebulę

Cook&Love
PASZTETY JAGLANY Z SOCZEWICĄ I JABŁKIEM 164

Bezmięsny pasztet do chleba z kaszy jaglanej z dodatkiem soczewicy i kostek jabłkowych ( BadaPak ). Jest pyszną alternatywą dla pasztetów mięsnych. O jego smaku decydują przede wszystkim dodatki i przyprawy. Można do niego dodać także warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, wcześniej ugotowane. Przygotowuje się go raz dwa 😉 Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka soczewicy 2 cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z sosem chlebowym 130

roślinnego, po czym dodaj nerkowce, gałkę muszkatołową i posiekane listki rozmarynu Po 2-3 minutach smażenia dodaj mleko kokosowe i sojowe (lub inne roślinne, ale niesłodzone). Zagotuj, dodaj podpieczony chleb, ponownie zagotuj i zblenduj na gładką masę. Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronen, dodaj pozostałe grzanki i posyp świeżym rozmarynem. Smacznego! Artykuł Makaron z sosem chlebowym pochodzi z serwisu

greenscarf
Bułki i chleb marchewkowe 153

przepisie, to 250 ml Moje uwagi : Z tych składników zrobiłam mały chlebek i 3 bułeczki ( można było upiec 12 bułek). Ale po upieczeniu stwierdzam, że bułki są lepsze. Chleb przy krojeniu bardzo się kruszył, może to może wina mąki. A bułeczki ciut za blade, bo nie posmarowane wodą :( Kiedy pieczemy? W weekend 11,12, 13 listopada Kiedy publikujemy? W poniedziałek

Proste Potrawy
Bułeczki drożdżowe z karmelizowanymi gruszkami 168

ciągle mieszając, karmelizujemy je.       Drodzy czytelnicy chcę wam parę słów powiedzieć o firmie Kłos Pol   Od jakiegoś czasu używam ich produktów do pieczenia ciast, chleba czy pizzy.Mają różne typy mąk  naturalnych .Nie dodają  do nich żadnych polepszaczy, dodatków, które powodują standaryzację mąki. Wytwarzają mąkę o bardzo dobrych parametrach wypiekowych. Gorąco

Różowa kuchnia
HUMMUS 138

Głównym jej składnikiem jest ciecierzyca ( zwana też cieciorką lub grochem włoskim,żeby było jeszcze bardziej bojowo), która zawiera niezliczoną ilość witamin, białka i minerałów. Jest doskonała do chleba, pity, tortilli lub po prostu zajadania łyżką :-) Uwielbiam... Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy + 2 łyżki oliwy  100 g  białego sezamu + 1 łyżki oliwy     pół

pieprzny smaczek
Domowa pasta jajeczna 108

rozdrobnić widelcem. Bazylię i pietruszkę posiekać drobno. Wszystko wymieszać. Dodać jogurtu (jakieś 4 kopiaste łyżki), doprawić solą, pieprzem i ewentualnie dodać majonezu i ketchupu. Wszystko wymieszać. Podawać z chlebem, krakersami lub zjadać samotnie

Szybko Tanio Smacznie
Wegańska pasta z pietruszki 102

pieprz Kaszę ugotować w podwójnej objętości wody, ostudzić i zblendować na gładką masę. Dodać pokrojoną pietruszkę, posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Wlać odrobinę oliwy i ponownie zmiksować. Podawać z chlebem lub jako sos do przystawek

Szybko Tanio Smacznie