mojprzepisna.pl | Warkocz drożdżowy na słono Jest to jeden z chlebków, jaki nauczyłam się piec podczas uczestnictwa w warsztatach dotyczących wypiekania chleba zorganizowanych przez firmę Little Chef gdzie uczyliśmy się piec pyszne bułeczki i chlebki pod okiem Elizy Mórawskiej – autorki wielu książek oraz autorki blogu White Plate. Link do fotorelacji tu . Chlebek ten cieszył się ogromnym powodzeniem na warsztatach mimo
moj przepis naPiekłam nie raz i nie dwa ten chleb. Smaczny i zdrowy, z dużą ilością ziaren. Trochę z powodu braku wszystkich dodatków powstała wersja bardziej okrojona, ale również smaczna. Na 1 bochenek : 500 g. mąki krupczatki 1/2 szklanki otrąb pszennych łyżka siemienia lnianego łyżka sezamu łyżka pestek dyni opcjonalnie : łyżka maku i łyżka ziaren słonecznika ( tak jest w oryginalnym przepisie
apetytnapieczeniewykorzystać do polania makaronu czy kaszy. Plaster mięsa z chlebem i posypany kiełkami też będzie pyszny
Proste PotrawyWtedy też pierwszy raz jadłam awokado. Polecam tą pastę szczególnie na imprezy - na pewno wszystkich zaskoczycie tym delikatnie zielonym smarowidłem. Jest bardzo kremowa, delikatna. Doskonała. Idealnie pasuje do pełnoziarnistego chleba lub grzanek. Pycha! Pasta z awokado Łatwe 10 minut Składniki * 2 awokado * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany - jak kto woli * duża łyżka natki pietruszki (można więcej
sierotka maRysia w kuchniSmak tak przyrządzonej kapusty kojarzy mi się z wakacjami spędzanymi u Babci. W upalne dni z siostrami nakładałyśmy ją sobie na pieczony przez Babcinkę chleb suto posypany kminkiem - jaki to był wspaniały smak... aż w głowie się kręci od wspomnień... MŁODA KAPUSTA ZE ŚMIETANĄ !!!Niech Was nie obrzydzi dodatek śmietany do kapusty - smak jest genialny!!! Składniki: spora główka młodej kapuchy
sierotka maRysia w kuchnilisty ( poza parówkami i serem ) , wsypujemy i wlewamy do miski . Masło dodajemy po roztopieniu , ma być płynne ale nie gorące . Całość wyrabiamy na gładką masę , najlepiej użyć automatu do chleba . Wyjmujemy z miski , toczymy w rulon i kroimy w kawałki wielkości nieco mniejszej niż docelowe bułki ( bo przecież wyrosną ) . Układamy na lekko poprószonym mąką , papierze do pieczenia . Odstawiamy do wyrośnięcia
Ogrodnik w podróżyPita to popularne pieczywo Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Nam kojarzy się z w miarę zdrowym fastfoodem – knysze i pity pod wrocławskim dworcem głównym pamięta chyba każdy. Chleb pita jest bardzo prosty do zrobienia w domu, a można go zjeść na wiele przyjemnych sposobów. Odlać z naszykowanych 320ml ciepłej wody pół szklanki, wsypać do niej cukier, wymieszać do rozpuszczenia
Karo in the Kitchenwymaga zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać drewniana łyżką! Czas przygotowania to około 10 minut. Czas do wyrośnięcia jest niestety trochę dłuższy bo około 2 godzin. Ale warto poczekać - bo chleb wyszedł pyszny! Miękki w środku z chrupiącą skórką. A co najważniejsze wiesz co jesz i do tego ta odrobina satysfakcji ;-) Gorąco polecam. Składniki: 500 g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia,orkiszowa
potrawyregionalnechwil przy patelni. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Tosty najlepiej jest robić z chałki lub bułki paryskiej, zwanej czasami angielką, można również użyć białego pieczywa bez przypraw albo chleba tostowego. Polecam serdecznie bo pysznie i szybko. Dziękuje wszystkim osobom które razem ze mną smażyli tosty na masełku. Tosty francuskie z figami i węgierkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniechlebek szybko, szybko rośnie ale nie można się potem doczekać bo za wolno stygnie. Pachnie w całym domu a tu jeszcze gorący i nie można zjeść, ech. Polecam gorąco. Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDobrego chleba nigdy za dużo, ten bochen polecam serdecznie. Jest zdrowy, pyszny i łatwy do zrobienia. Polecam wszystkim laikom jak i wytrawnym wypiekaczom. Orkiszowy graham na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieustawioną temperaturę, piec przez 15 min. po czym zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 15 min. Następnie odkryć i jeżeli zachodzi taka potrzeba przyrumienić górę chleba. Po wyjęciu spryskać wodą i zawinąć w papier i grubą ścierkę
Gotowanie jest łatweSkładniki: 500 g dyni (my użyliśmy dyni Hokkaido) 170 g cukru kostka drożdży (42 g) 1kg mąki 85 g masła 1 jajko szczypta soli Porcja jest na dwa bochenki chleba, śmiało można podzielić ją na pół, my jednak lubimy czasami zrobić coś podwójnie i ten drugi bochenek podarować naszym najbliższym. Przygotowanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w duże kostki
KasiaiKrzysiu.plDziś przypada Międzynarodowy Dzień Chleba. W związku z tą okazją postanowiłyśmy wraz z Mirabelką , Mopsikiem , Gin , Lejdi i Emilią upiec chlebki. Rzadko zajmuję się wypiekami, ponieważ zwyczajnie mi się nie udają. Chciałabym to jednak zmienić, a żeby to zrobić trzeba ćwiczyć i próbować. Dlatego postanowiłam upiec łatwy chlebek a la pizza. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i muszę przyznać
Codzienne GotowanieSKŁADNIKI: pełnoziarnisty chleb tostowy figi ser ricotta ocet balsamiczny rukola czosnek granulowany oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Tosty ochlapać oliwą i przyprawić czosnkiem. Zapiekać w piekarniku lub na patelni grillowej. Wysmarować serkiem ricotta. Położyć plasterki z fig i doprawić octem balsamicznym. Szybko, smacznie i aromatycznie
ClauditteMissCooking