dzisiaj wam również chciałabym przedstawić moją kolejną propozycję, którą są miseczki chlebowe na kefirze. Już raz piekłam miseczki chlebowe, ale te wydają mi się lepsze. Utrzymują świeżość długo, smak chleba jest taki lekki, a skórka chrupiąca. Miseczki chlebowe można upiec wcześniej i przechowywać zamrożone. Można upiec je kilka dni wcześniej i do samego serwowania podgrzać 10 minut w 200 stopniach
dom-agi.plugniatamy przez 5-7 minut. Przekładamy je do formy wysmarowanej olejem. Wkładamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb nacinamy ostrym nożem i posypujemy mąką. Pieczemy 35-40 minut. Studzimy na kratce. SMACZNEGO!:) Przepis pochodzi ze strony Polka Dot Recipes
Czerwona PorzeczkaMamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju
Gosia gotujebedzie delikatniejsze. Gotować na małym ogniu przez 90 minut. Po zdjęciu z ognia mięso pozostawić w garnku do ostygnięcia we własnym sosie. Podawać pokrojone w cienkie plasterki do chleba , lub w grubsze na ciepło z ulubionym sosem. Smacznego
Gosia gotujeNiedziela, więc czas na coś specjalnego, kolejna wędlina do chleba, tym razem pieczona. Uwielbiam domowe smaki i polecam z czystym sumieniem, choć powiem szczerze, ze jednak wolę szynkę. Składniki: 1,30 kg wąskiego schabu wieprzowego 3/4 łyżeczki soli 3 łyżki suszonego majeranku 3 łyżki suszonego lubczyku 3 łyżki suszonego oregano 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 /2 łyżeczki pieprzu
Gosia gotujestaram się nie podjadać. Widzę efekty i wiem, że można! Ten pasztet powstał w wyniku mojej niedawnej fascynacji fasolą. Z czarnej fasoli robiłam również zupę oraz pastę do chleba. Nigdy nie miałam na fasolę czasu, bo trzeba moczyć, bo trzeba wcześniej zaplanować. Ale dziś patrzę na to inaczej, bo zmieniło się moje podejście... posilki zaczęłam po prostu planować! Przepis
bistro mamaMoja propozycja na dziś to chlebek bo je kocham piec i piekę dużo. Ten chleb zauroczył mnie chociażby tym że pachnie latem i ogórkami małosolnymi. Jest z serii tych bardziej zbitych ale za to wilgotny i pyszny. Zachęcam do pieczenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemiski wsypujemy 1 kg mąki, zalewamy ponad litrem ciepłej wody, sól. Dodajemy rozczyn. Mieszamy . Dodajemy jeszcze z pół torebki mąki /wg uznania/. Im ciasto rzadsze tym więcej dziur w chlebie. Wyrabiamy ciasto.Przekładamy do foremek, wygładzamy mokrymi rekami. Czekamy az wyrośnie do brzegów. Po tym czasie wkładamy do zimnego piekarnika. Nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około godziny
Anioły w kuchnichwilowej nieobecności (za co bardzo przepraszam), wracam z przepisem na pyszny pasztet warzywny. Jest on świetnym zamiennikiem pasztetu z mięsa i kolejnym smarowidłem do chleba, które ożywi kanapkę :-) Podstawą przepisu jest soczewica czerwona, pozostałe składniki można dobierać według gustu. Jeśli ktoś jest weganem należy zamiast jajka wprowadzić zamiennik: nasiona chia, agar, mielone nasiona lnu bądź
Życie na widelcureszty masła w punkcie 4 przed posmarowaniem masłem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posypać bułeczki odrobiną cukru pudru i odstawić, by ostygły przed podaniem. Źródło inspiracji ,, Encyklopedia chleba
Apetyczna babeczkaPrzepis na nie dostałam od znajomej. Przyznam się, że kusiły mnie od samego początku ale jakoś nie mogłam się do nich zabrać. Układając się wczoraj do
Krakowskie smaki AniKolejny przepis na smarowidło do chleba. Dziś proponuję pastę z łososia. Ryby powinny być obecne w naszej diecie dwa razy w tygodniu, ponieważ zawierają kwasy omega-3, witaminy A, D, B oraz jod, selen, potas, fosfor i magnez. Ponad to są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Co to są te kwasy
Życie na widelcuposzerzyć rolując wałek w przód i w tył aż spód krateru będzie cienko rozwałkowany a sam krater będzie miał około 5cm szerokości. Lekko obsypać mąką i zawinąć obie części chleba do środka tak aby się stykały. Tak uformowane bochenki ułożyć kraterem w dół w koszach i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W ostatniej godzinie wyrastania rozgrzać piec wraz
w mojej kuchniFugasse to tradycyjny francuski chleb z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek i oczywiście z najlepszą odmianą zielonych lub czarnych oliwek. Dodatek oliwy sprawia, że chlebek jest długo świeży, elastyczny i ma miękką skórkę. Składniki na jeden bochenek fugasse: 35 dag mąki pszennej 3,5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłej wody 3 łyżki
Apetyczna babeczkaCałkiem sporo przepisów czeka na pojawienie się tutaj... Chleby, ciasta, ciasteczka, naleśniki... Jednak dopiero te bagietki skłoniły mnie do przełamania ogarniającej mnie ostatnio blogowej niemocy. Nie mogłam nie wspomnieć o ich pysznym, kremowym miąższu i o złotej, chrupiącej skórce. Maksimum prostoty, minimum składników i odrobina wolnego czasu, ale tylko odrobina:) Złociste bagietki (4 bagietki) Zaczyn 300g mąki pszennej
Zapiski Młodej Żony