przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:455/867)

Chleb orkiszowy z prażonym słonecznikiem 168

Chleb ten powstał spontanicznie, ale efekt jak dla mnie jest całkiem dobry. Podprażony słonecznik jest bardziej wyrazisty w smaku i bardziej chrupiący. Ciasto zrobiłam  wieczorem i pozostawiłam do wyrastania na noc. Składniki na jeden duży bochen : 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego 310 ml wody łyżka soli 1/2 łyżki

apetytnapieczenie
Chleb pszenny z otrębami na jogurcie 220

razowiec. Użyłam do niego zakwasu pszennego, gdyż sporo mi się go nagromadziło, ale spokojnie można użyć zakwasu razowego - trzeba tylko pamiętać, żeby nie wyrabiać zbyty długo ciasta. Składniki na chleb : mąka pszenna typ 750, woda, jogurt grecki, otręby pszenne, sól i zakwas. Wykonanie : Do miski przesiałam 2,5 szklanki mąki, dosypałam 1/2 szklanki otrąb pszennych - wymieszałam. Odmierzyłam 3 łyżki jogurtu

apetytnapieczenie
Chleb żytni z orzechami włoskimi 172

Chlebek ten jest bardzo prosty do wykonania, a przy okazji smaczny. Piekłam go dwa razy: w małej i dużej blaszce. W tej pierwszej chleb wyrósł do wysokości brzegów keksówki, w tej drugiej zaś jest mniej wysoki, ale równie smaczny. Podaje dwa przepisy - wykonanie jest takie samo Na małą blaszkę 25x11x7: Mąka żytnia jasna typ 720 - 2,5 szklanki Cukier

apetytnapieczenie
Chleb pszenny razowy 201

Dobry, lekko kwaskowaty z chrupiącą skórką - taki chleb na śniadanie to ja lubię. Jak dla mnie najlepszy jeszcze ciepły z masłem - ale co kto lubi. Skład bardzo prosty, wykonanie nieskomplikowane,a efekt zadowalający. Na początek przesiałam do miski 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dosypałam szklankę otrąb pszennych i dolałam 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam i odstawiłam

apetytnapieczenie
Chleb żytnio - pszenny 199

razowym zakwasie, bo ostatnio innego nie "hoduję", ale na żytnim jasnym też będzie smaczny. Postawiłam tym razem blaszkę w ciepłym miejscu i po niecałych 6 godzinach wyrastania upiekłam chleb. Składniki : 2 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720 szklanka mąki pszennej typ 650 łyżeczka cukru płaska łyżka drobnej soli 3 łyżki gęstego zakwasu żytniego razowego 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody

apetytnapieczenie
Mini chlebki pszenno - kukurydziane 118

kolejny propozycja dla tych, którzy wolą wypieki drożdżowe. Właściwie pierwotnie miał być to jeden chleb, ale ciasto wyszło dość luźne, więc pomyślałam o czymś w rodzaju małych chlebków. Przy okazji wykorzystałam małe prostokątne foremki o wymiarach 11,5 x 6, 5 cm, które kupiłam kilka miesięcy temu i rzadko od tamtego czasu używałam. Można wykorzystać do tego przepisu każdych innych

apetytnapieczenie
Chlebki bazyliowe 194

Pracochłonne, ale warte upieczenia. Aromatyczne, mocno bazyliowe i  mięciutkie w środku. Spodobało mi się to wyzwanie Pomysł na chleb : moja siostra, która nieustannie wierzy w moje możliwości piekarnicze Sposób wykonania zaczerpnięty z bloga : http://walkawkuchni.wordpress.com/2014/02/12/zielony-chleb-z-udzialem-szpinaku/ Do zrobienia chlebków potrzebne są : masło czosnkowe, dwie doniczki świeżej bazylii, 2 szklanki mąki pszennej, oliwa, sól, cukier, drożdże, woda i czas, dość

apetytnapieczenie
Chleb razowy z suszoną śliwką ( na zakwasie) 150

Długo zbierałam się do upieczenia tego chleba, aż w końcu doczekał się on nawet dwóch wersji. Ta jest całkowicie na zakwasie i powstała wczoraj. Niedługo pojawi się także wersja mieszana - na zakwasie i drożdżach. Składniki i wykonanie : 1 i 2/3 mąki pszennej typ 650 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 ( drobno mielonej) 1/3 szklanki otrąb pszennych

apetytnapieczenie
Żytni z miodem gryczanym 140

chlebie napisze bardzo krótko - jak dla mnie pyszny. Długo zachowuje świeżość - przynajmniej 4 dni, miękki środek, chrupiąca skórka. Przepis prosty i szybki do wykonania. Skład : 1 i 2/3 szklanki mąki żytniej typ 720 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 750 ( chlebowej) 3 łyżki rzadkiego zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10h przed pieczeniem) łyżeczka drobnej soli łyżka płynnego miodu gryczanego

apetytnapieczenie
Bułeczki z serkiem "Pesto i rukola" i otrębami 91

znaczy domowe pieczywo i jak je piec, a teraz staję przy kuchennym blacie i z tego co mam akurat w szafkach piekę pieczywo :) P.s. dziś też upiekłam chleb "co się nawinie" ;) Składniki na 12 bułeczek: ok. 15 g świeżych drożdży ok 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie serka kremowego Apetina "Pesto z rukolą" 1 jajko 1 żółtko

Kolorowy Przepisownik
Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem. 158

Ostatnio popełniłam kilka chlebków.  Ten jest naprawdę smaczny dlatego dzielę się z Wami przepisem. Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem. Składniki: 700 g mąki pszennej typ 480 3 łyżeczki soli 75 g siemienia lnianego 75 g ziaren słonecznika 80 g płatków owsianych 70 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 szklanki letniej wody Mąkę przesiewamy z solą do dużej

Miksturownik
Chleb - bez zagniatania, bez wyrastania 57866

Łatwiejszego chleba chyba już nie znajdziecie..prosto i szybko..bez zagniatania , bez wyrastania...wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką [ drewnianą ! ], przełożyć do foremki , posmarować wodą [ o tym to ja zapomniałam] i wstawić do zimnego piekarnika..załączyć piekarnik i gotowe..polecam..mój chlebek wyrósł w górę i pękł..byłam zdziwiona dlaczego..nigdy wcześniej tak mi się nie zdarzyło..aż dopiero teraz szykując

Moje domowe kucharzenie
Pasta na chleb SEROWO - PISTACJOWA 176

jednocześnie energicznie mieszając rózgą.  2/ Po dodaniu sera, dodajemy masło, pistacje i przyprawiamy lubczykiem i pieprzem. Chwilę podgrzewamy a na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną. 3/ Ostudzoną pastą smarujemy chleb. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Smalec wegetariański mamusi (smalczyk z jabłek, cebuli i rodzynek) 122

Koleżanka wczoraj stwierdziła, że smalczyk wegetariański brzmi jak oksymoron. Niech będzie, że oksymoron ale za to jaki smaczny!  Polecam zajadać się nim na pajdzie chleba z kiszonymi ogórkami i świeżym tymiankiem. Mmmmmm, pychotka...                 Składniki (duża porcja na kilka osób i parę dni) : 6 większych cebul

Pora na pora i pomidora
Sandomierz - Czas Dobrego Sera - IV Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka 154

krowiego. Wystawców było kilkudziesięciu, w tym z Polski i zagranicy. Wszystkiego było od koloru do wyboru - sery świeże i dojrzewające, miękkie i twarde, itd. Prezentowane były też wina, chleby i lokalne wyroby. Podczas festiwalu jedną z przygotowanych atrakcji były pokazy gotowania przez znanych szefów kuchni - bardzo się na to nastawiliśmy, aczkolwiek czas pozwolił nam zobaczyć tylko pokaz Dariusza Wójcika

Plate of Joy