oliwy z sezamu, soku z cytryny i ja dodałam harrisy (pasta z papryczek chilli i czosnku). Tę pastę możemy doprawiać sobie według własnego gustu smakowego. Dobra jest jako zimna przekąska na imprezy :) Hummus SKŁADNIKI: -3 szklanki ugotowanej cieciorki -2 ząbki czosnku -2 szklanki wywaru z ugotowanej cieciorki -sok z 1 cytryny -2 łyżeczki tahini
Zainspiruj się kuchniątowarzystwie słodko- kwaśnych buraków i słonego sera z dużą ilością ziół. Kruchutka tarta z takim farszem smakuje o każdej porze dnia (i niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia" , którymi ostatnio uraczyło nas Ziarenkowo . W skład mieszanki wchodzą ziarna konopi, słonecznika i pestki dyni, które wspaniale chrupią i nadają charakter
Symfonia Smakówsposób powstał kurczak w sosie pomarańczowym. Mimo że obiad zajmuje około 45 min - to warte jest przygotowania. Tym bardziej że takiego kurczaka polecam też jako przekąska na imprezę, tyle że bez sosu. Zapraszam i zaczynamy: Składniki: 7-9 podudzi kurczaka 125 ml soku pomarańczowego 1 jajko 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki przyprawy curry 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki
Smaki Edytywyjęciu oddzielamy od pestek, twardą trzeba niestety skrobać łyżką, chyba że mamy na tyle dużą dynię, by dało się ją wyciąć nożem. Pestek nie wyrzucamy - wysuszone będą wspaniałą przekąską. Miąższ zaś posłuży nam do przygotowania niecodziennej zupy dyniowej. Gdy dynia jest już wydrążona, czas na zrobienie mordki. Pole do popisu jest to spore, ja jednak przy moim absolutnym braku talentu
Kulinarne zapędy Kokosasię nie podobało, w związku z czym poszłam na żywioł i udało się ;) Sałatka nadaje się nie tylko na imprezy - przekonałam się, że to również idealna przekąska do pracy :) Użyłam mortadeli, Wy możecie użyć tego, co Wam się żywnie podoba - szynki, parówek, kiełbasy, jeśli chcecie, by Wasza sałatka była bezmięsna, zamiast wędliny dodać można kukurydzę z puszki. Składniki: - pół główki
Kulinarne zapędy Kokosapozwoliłaby mi odpuścić :D Myśl o zrobieniu takich bananów podsunęła mi kiedyś Mila , ale jakoś tak brakowało mi motywacji i okazji, więc akcja była jak znalazł. Przygotowanie tej przekąski jest nieco czasochłonne, ale naprawdę warto. Dodam jeszcze, że zdecydowanie lepsze okazały się na zimno, dziewczyny z pracy powiedziały, że smakują jak takie małe racuszki :) Wodę z przepisu można zastąpić częściowo
Kulinarne zapędy KokosaDziś nadspodziewanie smaczny pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeś ć gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku. Składniki: - ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej - dwie kulki mozarelli - opakowanie ciasta francuskiego - szczypta cukru - sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę
Kulinarne zapędy KokosaDziś jedna z najbardziej klasycznych sałatek imprezowych. Pyszna i sycąca, smakuje każdemu, równie dobrze sprawdzi się jako przekąska jak i pełnoprawne danie obiadowe :) Dobrze jest robi ć ją w przeźroczystej misce ze względu na to, iż wtedy ładnie prezentują się warstwy. Składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - opakowanie przyprawy gyros - pół główki kapusty pekińskiej - puszka kukurydzy - mały słoik ogórków konserwowych
Kulinarne zapędy KokosaDANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. DYNIA (5 min) Wydrążamy kawałek dynii, najlepiej ręką. Pestki wyjmijcie z miękiszu i wysuszcie na kawałku ścierki lub papieru – będziecie mieć z tego zdrową przekąskę. Następnie obieramy dynię, najłatwiej podzielić ją na kawałki i dopiero obierać, gdyż skóra jest dość twarda. Na końcu kroimy ją w średnią kostkę. 2. GOTOWANIE DYNI (25 min) Do garnka
Nerds Kitchenpierwszy w moim warzywniaku zawitał jarmuż. Najlepiej smakuje nam taki duszony z czosnkiem ale postanowiłam zrobić też chipsy. I okazało się, że takie chipsy to bardzo fajna i smaczna przekąska a do tego zdrowa. Polecam spróbujcie:) składniki: kilka dużych liści jarmużu (po odrzuceniu twardych części ok 300 g) słodka papryka ok 1 łyżeczki sól czosnkowa ok 2 duże szczypty olej
Monia miesza i gotujefistaszkowym kolejny przepis z dodatkiem masła orzechowego. Wypieki z jego wykorzystaniem wspaniale łączą w sobie smak słony i słodki, a uzupełnione o chrupiące orzeszki, zadowolą niejednego maniaka orzechów i przekąsek z ich dodatkiem. Muffiny najlepiej przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowają wtedy swoją świeżość przez kilka
Smakołyki BerenikiDzisiaj kolejna propozycja przystawki na Halloween. Nie ma wymaga dużego nakładu pracy, a efekt jest bardzo ciekawy.Tak, wiem z czego robi się parówki, ale do tej przekąski nadają się idealnie. O pomoc w wykonaniu parówkowych mumii można poprosić dzieci - będą zachwycone! Składniki: 10 parówek opakowanie ciasta francuskiego pieprz ziarnisty lub goździki dodatkowo: ulubiony sos lub ketchup Wykonanie: Z parówek zdjąć
Pasja SmakuZamroziłam jeszcze trochę dyni...Po wyciągnięciu świetnie będzie się nadawać jako przekąska, ale przede wszystkim do bułki z dynia;)))LISEK
Anioły w kuchniTypowo wegetariańska przekąska, kolorowa i smaczna. Do przygotowania tej potrawy użyłyśmy mrożonej fasolki i tofu wędzonego, które ma bardziej wyrazisty smak od marynowanego. Danie posypałyśmy czarnym sezamem, którego dostałyśmy od naszego ulubionego sprzedawcy. Po tę i inne przyprawy zapraszamy do : SKWORCU.PL Składniki: 500g mieszanki fasolki szparagowej opakowanie twardego tofu (marynowanego lub wędzonego) 0,5 czerwonej papryki 1 czerwona cebula
Anioły w kuchniZapraszamy na cykl " Majówka z Aniołami". Na początek pyszna tarta, która wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno jako przekąska. Muszę powiedzieć, że nam bardzo smakowała. Polecamy:) Składniki: 1,5 szklanki mąki 100g zimnego masła, 1 jajko, 2 łyżki zimnej wody, łyżeczka soli, 6 świeżycgh pomidorów, 3 kule mozzarelli, 1 duza cebula, lub 3 dymki
Anioły w kuchni