przekąska - 23005 przepisów (strona:892/1534)

Kalafior w cieście pomidorowym 795

Kalafior w smażony cieście pomidorowym to świetny pomysł na drugie danie lub jako przekąska na imprezę. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki : 1 nieduży kalafior 2 jajka 120 ml mleka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30% mąka pszenna  sól, pieprz, cukier ok 1-1,5 litra oleju Przygotowanie : Kalafior rozdrabniam na różyczki najlepiej

Mechanik w kuchni
Zdrowa, lekka, witalna sałatka z kapusty pekińskiej i nie tylko :) 184

Kolorowa sałatka dobra na wszystko ;D Prezentowana przeze mnie sałatka, to zdrowa przekąska dla każdego. Łączy w sobie owoce i sałatę pekińską, które są bogate w witaminy, mikro i makro elementy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu oraz błonnik, wspomagający pracę jelit. Dodatkowo jest w niej pyszne i odżywcze połączenie twarożku i oleju lnianego, o którym coś nie coś napomknęłam

Kuchenny Skrawek Nieba
Zapiekanki z bułeczek z pieczarkami 131

Jest to danie, które często serwuję na kolację lub przekąskę dla znajomych. Szybkie , smaczne , chrupiące.  Nie zdążyłam zrobić po upieczeniu, dlatego zdjęcia pokazują etap przed włożeniem do piekarnika. SKŁADNIKI Bułki kajzerki ( na dużą blachę wystarczy 6) 1/2 kg. pieczarek jedna cebula ser tarty mozzarella do posypania sól , pieprz trochę masła WYKONANIE  Bułki przeciąć na połowę

W kuchennym oknie Ewy
Proziaki z dżemem na idealny poranek 222

blaszce w kuchni lub przez ciocię kilka lat temu nad ogniskiem na biwaku. Smak nieziemski, niezapomniany. Można robić małe, duże, płaskie i bardziej napuchnięte. Malutkie nadają się świetnie jako przekąska przed telewizorem lub deser po obiedzie, natomiast duże można przekroić, posmarować ulubionym dżemem i zabrać w plener. Moją ukochaną wersją są te z dżemem malinowym oraz z aronii. A Tobie

Czarnawisienka
Naleśniki pełnoziarniste z sosem wiśniowym "MAGIA SMAKU"!!! 323

przynajmniej raz w tygodniu. A to na obiad, a to na podwieczorek, raz nawet na kolacje...a co tam!;-) Meeeega pyszne, meeega proste i przede wszystkim to zdrowa przekąska, no chyba, że dodacie do tego jeszcze Nutellę - jak mój M;-)  Podstawowy przepis na naleśniki pełnoziarniste (8 sztuk): 2 jajka "0" ma się rozumieć;-) 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (orkiszowej, pszennej

Restauracyjka Literacka
Makaronowo jajeczne babeczki ze szpinakiem i pieczarkami 176

Spaghetti z jajkami, szpinakiem i pieczarkami zmieszałam i do foremek powkładałam. Serem żółtym je pozakrywałam i ciekawe babeczki uzyskałam. Sos ze śmietany, czosnku i koperku przygotowałam i gotową przekąskę otrzymałam.    Składniki na 6 babeczek: 100 g makaronu spaghetti, 2 jajka, garść świeżego szpinaku, 10 małych pieczarek, 6 plasterków sera żółtego, 100 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku

Moniki Smakołyki
Ziemniaczki na hiszpańską nutę. 198

Ziemniaczane tapas czy kartofelki fingerfood to mała ,smaczna przekąska. 8 małych ziemniaczków lub więcej1 papryka100 g sera mozzarella lub pleśniowego (zależy od nastroju)16 czarnych oliwekoliwa z oliwek, sól, pieprz, ząbek czosnku Ziemniaki ugotować w całości. Pilnować ,by się nie rozgotowały.Każdy przekroić na pół, posmarować oliwą z wyciśniętym czosnkiem, posypać solą i pieprzem. Mogą być zioła.Pozostawić

Kulinarny karnet Christophera
Tęczowy deser z persymoną. 150

związków mineralnych. To jabłko Orientu, podobnie jak nasze jabłka jest łatwy w konsumpcji. Miękki, bez pestki, można zjadać skórkę. Dostarcza tyle energii, że wystarczy na śniadanie szkolne czy przekąskę w pracy. Polecam do jedzenia na surowo i jako składnik sałatek, ale  dzisiaj wystąpi jako składnik deseru. 1 owoc persymony ½  granatu (ziarenka) 100 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru

Kulinarny karnet Christophera
Jaja 100-letnie. 176

przyprawy ,zanurzyć jajka i gotować na maleńkim ogniu godzinę.Następnie pozostawić jajka w roztworze przynajmniej na całą noc.Jajka obrać ,podziwiać brązowe pajączki , pokroić na ćwiartki i serwować jako aromatyczną przekąskę

Kulinarny karnet Christophera
Clafoutis ze szparagami. 223

Clafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu. Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe. Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami. 500g szparagów zielonych 3 łyżki koperku 100g sera gruyere 60g mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 200ml mleka sól ,pieprz

Kulinarny karnet Christophera
Małe "co nieco" z jajeczną pajęczyną. 193

wylewamy jajko na patelnię.  Ugotować jajeczka ,każde owinąć paskiem szynki. Na talerz wyłożyć ajvar ,a na nim ustawić jajeczko na plasterku ogórka. Całość nakryć jajeczną pajęczyną. Analogicznie przygotować przekąskę pojedynczą

Kulinarny karnet Christophera
Phyllo na słodko i wytrawnie. 148

słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych   8 plastrów marcepana-10dag 8 daktyli raczej świeżych 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej 1 jajko roztrzepane

Kulinarny karnet Christophera
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 192

kwadraty, na każdym położyć łyżkę farszu i skleić. Posmarować białkiem i ozdobić lub nie, też będą smaczne. Piec w temp.180stop.,około 20 min. Wyśmienite do barszczyku, lub same jako przekąska

Kulinarny karnet Christophera
Chrupiący makaron - Paccheri. 175

Paccheri with meat. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 15 dag mięso mielone 5 dag ser żółty mozzarella 1 cebulka 1 łyżka śmietana 18% 1 żółtko 1 ząbek czosnku oregano papryka ostra sól

Kulinarny karnet Christophera
Paccheri ze szpinakiem. 207

Paccheri with spinach. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 20 dag twaróg 10 dag świeży szpinak 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml śmietana kremówka 1 żółtko sól, pieprz 1 łyżka oliwy

Kulinarny karnet Christophera