Grzyby. Do smarowania. Pasta grzybowa z kurek i moreli 280Pasta z grzybów to ciekawy dodatek do pieczywa czy mięs. Można podawać ją na grzankach czy krakersach jako przekąskę, ale świetnie będzie smakowała z soczystym stekiem. Pasta kurkowa pachnie lasem a w smaku jest mocno grzybowa, słodko-pikantna i pyszna. Można przygotować pastę grzybową z innych gatunków - radziłabym jednak nie mieszać różnych bo np. borowiki i kurki mają zupełnie inny
Smaczna Pyza
Kanapki z nori 457jest sushi, to nie jest klasyczny wrap. Dowolność w przygotowaniu tych przekąsek jest tak duża, że trudno nadać im jakąś nazwę. Inspiracją do tego dania był dla mnie przepis z dodatku do Gazety Wyborczej – Palce Lizać (nr 10, wydanie z dnia 14/01/2014). Zrobiłam je jednak zupełnie inaczej, nie tylko jeśli chodzi o dodatki, ale głównie o sposób wykonania
OstryKęs
MUFFINKI Z MALINAMI I KRUSZONKĄ 274zamieniłam na stopiony olej kokosowy by było jeszcze zdrowiej. Polecam, przygotowanie błyskawiczne (ja piekłam moje w nocy, zajęło mi to chwilę) a świetnie się sprawdzą w podróży jako zdrowa przekąska. Składniki na 12 sztuk: - 270g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 130g ksylitolu (lub cukru) - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki stopionego, letniego oleju kokosowego lub zwykłego oleju - 1/4 szklanki
Smaczne Zdrowe
Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem 993czerwonej papryki, kaparów, oliwek, ugotowanych krewetek czy kurczaka. Sałatkę spożywa się na zimno i obowiazkowo musi “przegryźć się “ w lodówce. Z reguły podawana jest jako antipasto (przekąska na zaostrzenie apetytu, przed głównym posiłkiem), można nią również nadziewać bagietki czy malutkie bułeczki i serwować podczas brunchu. Tą sałatkę przygotowałam na sobotnią kolację, doskonale komponowała się podana
Mia Cucina Sofieta
Piersi nadziewane suszonymi pomidorami 391Suszone pomidory już same w sobie stanowią doskonałą przekąskę. Lubię wykorzystywać je także do gotowania różnych potraw. Jakiś czas temu zrobiłem pierś z pomidorami i fetą wg przepisu, który znalazłem w koperkowej kuchni . Tym razem postanowiłem fetę zastąpić mozzarellą - obie wersje są bardzo smaczne. Danie to jest proste w przygotowaniu i efektownie wygląda. Składniki: pierś z kurczaka suszone pomidory
Gotuj z Misiem
Carpaccio z pomidorów i mozzarelli 272Doskonałe śniadanie lub przekąska imprezowa. Pomidorek z mozzarellą i pesto. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a wygląda to całkiem nieźle i bardzo dobrze smakuje. Jeśli pomidory pokroimy cienko, to możemy nazwać potrawę „carpaccio”, co daje dodatkowe +5 punktów do lansu ;) Składniki: pomidory – 2 szt. kulka mozzarelli w zalewie (tym razem kupiłem mozzarellę z bazylią) pesto – 3 łyżeczki
Gotuj z Misiem
Batoniki z musli, czyli samo zdrowie 178zrobienia domowych batoników zainspirował mnie ten przepis: klik . Jest to, jak na słodycze, dość zdrowa przekąska, a na pewno doskonały sposób na dostarczenie dzieciom sporej dawki błonnika. Moje małe szkodniki były błonnikiem zachwycone ;) Najfajniejsze jest to, że możemy sobie pozwolić na pełną dowolność jeśli chodzi o skład naszych batoników. Podane poniżej proporcje są przybliżone. Radzę tylko trzymać się ilości margaryny
Gotuj z Misiem
Domowe masło czekoladowe 243Moje małe szkodniki uwielbiają kanapki z masłem czekoladowym. Jest to przekąska dość kaloryczna i niezbyt zdrowa, jednak od czasu do czasu daję się namówić i kupuję im słoiczek tego smakołyku. Ostatnio znalazłem na jednym z blogów przepis na niby Nutellę . Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłem zaserwować dzieciom taką podróbkę. W smaku nie przypomina za bardzo masła czekoladowego
Gotuj z Misiem
Warkoczyki z szynką parmeńską 397Bardzo prosta w przygotowaniu i szybka przekąska. Oczywiście pod warunkiem, że skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego, którego samodzielne przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane, ale jednak czasochłonne. Czytaj dalej
Gotuj z Misiem
Cynamonowe bułeczki żytnie z suszonymi owocami (bez cukru i mąki pszennej) 204dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie są puszyste jak one, ale za to nadrabiają smakiem. Idealnie smakują świeże z masełkiem i szklanką ciepłego mleka. Składniki na 8-10 bułeczek: 500g mąki żytniej razowej typ 2000 szczypta soli 2 pełne łyżeczki
Ze smakiem i z pasją
Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika 267patelni. Skrzydełka najlepiej zamarynować dzień wcześniej żeby przyprawy wniknęły w głąb mięsa i żeby mięso było soczyste. Danie świetnie sprawdzi się jako rodzinny obiad a same skrzydełka będą pyszną przekąską na każdej domówce. Składniki na porcje dla 3-4 osób: Skrzydełka: 12 skrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu 6 łyżek oleju 6 łyżek wody 4 ząbki czosnku 4 pełne łyżeczki
Ze smakiem i z pasją
Bezglutenowe muffiny sezamowe z mąki sojowej 366zaznaczam, że mimo dodania tahiny i sezamu, soja jest dość wyczuwalna więc muffiny zasmakują raczej tym, którzy przepadają za soją. Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu babeczki będą idealną przekąską dla bezglutenowców, osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym i nie tylko! Składniki na 10 sztuk: mokre: 3 łyżki tahiny 2 jajka 280 ml mleka sojowego lub krowiego suche
Ze smakiem i z pasją
Twarożek ze szczypiorkiem 235Wiosna i lato to czas, w którym królują świeże i lekkie dania i przekąski. Gdy temperatura przekracza 30 stopni w cieniu mało kto ma chyba ochotę na ciężkie i tłuste potrawy. Warto zatem wykorzystać sezonowe warzywa, owoce i zioła i dodawać je do każdego posiłku. Szczęście mają zwłaszcza ci, którzy mają własny ogródek i mogą cieszyć się własnymi warzywami
Ze smakiem i z pasją
Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 540Mini pizze to świetny pomysł na smaczną przekąskę. Smakują równie dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Można zabrać je ze sobą na wycieczkę, do pracy czy szkoły albo poczęstować gości na domówce. Część z nich można zamrozić po wystudzeniu i wyjąć świeże z zamrażarki kiedy przyjdzie nam na nie ochota. Dzisiejsza wersja jest lekko pikantna. Składniki
Ze smakiem i z pasją
OGÓRKOWE ROLADKI 231obiad miałam grillowanego indyka. Zastanawiałam się, jaką sałatkę do niego przygotować. Na nic nie miałam ochoty. Wtem w lodówce "uśmiechnął" się do mnie ogórek :). Ogórkowa przekąska idealnie współgrała ze smakiem mięsa. Polecam :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry