przekąska - 23005 przepisów (strona:875/1534)

Pomarańczowa jajecznica na słodko z ziarnem płaskurki 134

odrobiny mąki gryczanej, miodu i soku z pomarańczy zrobimy niezwykłą jajecznicę. Jajecznice podamy z owocem morwy białej której smak przypomina figi a sam suszony owoc delikatnie chrupie. Idealna poranna przekąska dla małych i dużych :)Czas przygotowania 10 minutDla 1 osoby duża porcjaSkładniki:4 łyżki płaskurki ugotowanej wcześniej (30 minut gotowania)4 łyżeczki mąki gryczanej niepalonej1 jajko EKOOlej kokosowy 2 łyżkiSok

Kuchnia PROzdrowotna
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 1898

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – to alternatywa dla spóźnialskich, co nie zdążyli wcześniej przygotować ciasta drożdżowego, a kolacja wigilijna już za parę

Kulinarne Przeboje
Poduszki z ciasta francuskiego z papryczką chili 157

wiem co mnie pokusiło, żeby w trakcie przygotowywania tego dania ugryźć sobie papryczkę chili? :/ to już nawyk podjadania ;)Oto propozycja przekąski, którą zaserwowałam na zlot sąsiadek :) było dużo wina i uśmiechów :D Składniki:1 gotowe ciasto francuskiekilka pomidorów suszonychkulka mozzarellikilka oliwek (najlepsze są czarne ale u mnie były zielone)1 papryczka chili1 białkoCiasto rozwijamy

Bon Appetit Małgorzaty
Bliny z łososiem i szpinakiem 168

Podczas towarzyskich spotkań, kulinarna formuła mini, sprawdzi się znakomicie.  Finger Food  w Europie Zachodniej to nic innego jak małe przekąski, które spożywamy palcami bez użycia sztućców. Są to zakąski po prostu na 1 - 2 kęsy. Nasze polskie koreczki z wykałaczką w środku są idealnym przykładem finger food.   Mogą to być koreczki, kanapeczki, krakersy z pastami

Bon Appetit Małgorzaty
Karnawał na stole 208

tuńczykiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka gyros Sałatka gyros z sosem czosnkowym  Sałatka żółtaSałatka z kurczakiem i selerem Przekąski:Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowymChrupiące kąski kurczaka Roladki szynkowe z sałatą Kolorowe kanapkiMuffinki z szynką i żółtym serem Jajka faszerowane chrzanem i szynkąJajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane tuńczykiemGalaretka

Kuchnia domowa Ani
Wafle kajmakowe z powidłem 187

Wafle to szybka słodka przekąska. Jest już kilka propozycji na blogu. Tym razem zapraszam na wersję kajmakową z powidłem.Składniki:1 opakowanie wafli1/2 puszki masy kajmakowej1/2 kostki miękkiej margarynypowidła śliwkoweSposób wykonania:1. Margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo masę kajmakową.2. Wafle smarujemy masą, a jednego wafla powidłem. Przykrywamy ostatnim waflem bez smarowania.3. Wafla obciążamy np. deską i odstawiamy na kilka godzin.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kalafior w panierce 130

Prosty sposób na kalafior jako dodatek do obiadu lub jako przekąska.Składniki:1 kalafior2 jajkabułka tartasólolej do smażenia Sposób przygotowania:1. W osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru gotujemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki na półtwardo. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.2. Jajka roztrzepujemy, każdą różyczkę kalafiora maczamy z każdej strony w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy

Kuchnia domowa Ani
Śledzie z cebulą i ziołami w oleju 199

Jesteśmy wielkimi fanami wszelkich śledzi. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Będą w sam raz jako przekąska na nadchodzące Andrzejki.Składniki:6 płatów śledziowych solonych1 szklanka mleka1 szklanka wody2 cebule2 łyżki soku z cytryny3 ziela angielskie3 liście lauroweszczypta cukruszczypta soliświeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki mieszanki ziół (u mnie tymianek i bazylia)olej rzepakowySposób wykonania:1. Filety pokroić na kawałki

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka „Snickers”, czyli ciastka owsiane karmelowo – orzechowe 266

Pyszne karmelowo-orzechowe ciasteczka owsiane. Do ich upieczenia zainspirował mnie baton Snickers. Ciasteczka są bardzo chrupiące, długo zachowują świeżość, a co najważniejsze naprawdę wspaniale smakują. Idealne na szybką przekąskę.Ciasteczka  „Snickers”, czyli ciastka owsiane karmelowo – orzechoweSkładniki:1 łyżka mąki3 łyżki miękkiego masła2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych50 g orzechów ziemnych solonych50 g orzechów laskowych4 łyżki masy krówkowej4 łyżki masła orzechowego50

Mania Gotowania
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 420

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty

Słodka Strona
Wegetariański pasztet z jajek i pieczarek 221

używam funkcji termoobieg, a ostatnie 20 - góra/dół, by pasztet miał chrupiącą skórkę. Po upieczeniu studzimy i bez problemu wyciągamy z foremki. Podajemy jako samodzielną przekąskę lub z chlebem

Zakręcony Widelec
Zupa dyniowa (+ suszenie pestek dyni) 196

papryki i soli. Gotujemy chwilę i gotowe! Gdy pestki są już wysuszone, część obieramy, by wsypać do zupy, a resztę możemy przełożyć np. do słoika, by mieć zdrową przekąskę gdy najdzie nas ochota. Zupę nalewamy do miseczek, nakładamy po łyżce śmietany i posypujemy pestkami. Możemy udekorować świeżymi ziołami, które aktualnie mamy w domu

Zakręcony Widelec
Ciasto na pierogi 33529

Ciasto na pierogi – najlepsze pod Słońcem! <3 Mój dawny przepis poszedł w kąt, gdyż ten przepis na ciasto na pierogi jest o niebo lepszy

Kulinarne Przeboje
Kapuśniaczki grzybowe - paszteciki z farszem z kapusty i grzybów 525

ciasta użyć do wypieków z innym farszem - mięsnym albo jarzynowym. Jest dość uniwersalne. Kapuśniaczki świetnie smakują jako dodatek do czystego barszczu czerwonego , ale dobrze są też na zimno jako przekąska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem 4150

Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem – pewnie część z Was zaraz się oburzy, że serwuję taką chemię, ale z drugiej strony trzeba odpowiedzieć sobie na

Kulinarne Przeboje