przekąska - 23005 przepisów (strona:868/1534)

Bułeczki czosnkowe 252

Dobra przekąska na piątkowy wieczór. Idealna do sałatki albo do zjedzenia solo :) Szczególnie polecam wszystkim tym, którzy lubią mocny smak czosnku połączony z pietruszką i ciastem drożdżowym ;)Bułeczki czosnkowe   Składniki:Ciasto: 400 g mąki pszennej20 g cukru1 łyżeczka soli15 g drożdży260 ml letniego mleka30 g roztopionego masłaNadzienie:100 g masła10 ząbków czosnku3 łyżeczki suszonej natki pietruszkiPrzygotowanie:Ciasto

Lawendowe Niebo
Muffiny z Michałkami 121

Mała przekąska dla Miłośników Michałków... i muffinek ;) Czyli połączone siły smakowe ;)Na dobry początek weekendu...Muffiny z MichałkamiSkładniki:250 g margaryny250 g brązowego cukrukilka kropelek olejku waniliowego230 g mąki4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao3 łyżki cappuccino 4 łyżki mleka 10 MichałkówPrzygotowanie:W dużej misce ucieramy margarynę z brązowym cukrem na puszystą masę.Dodajemy do tej masy

Lawendowe Niebo
Paluchy krucho-drożdżowe z serem 238

Doskonała przekąska na sobotni wieczór...Kruche, słone i idealne do dobrego napoju ;)Przygotowuje się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z miseczki ;)Paluchy krucho-drożdżowe z seremSkładniki:4 szklanki mąki3 dag drożdży1 jajko2 żółtka1 szklanka śmietany2 łyżki smalcu1 margaryna1 łyżeczka cukruser żółtysólkminekkminek mielonybiałka do smarowaniaPrzygotowanie:Drożdże rozmieszać z cukrem i śmietaną. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Mąkę przesiać

Lawendowe Niebo
Party time - eleganckie mini kanapki / Party time - elegant mini sandwiches 164

zapewne pokusi się o zorganizowanie domówki samemu. U mnie pierwszą karnawałową domówką były 25 urodziny brata. Przy tego typu imprezach osobiście preferuję stół szwedzki zaopatrzony w wiele przekąsek i sałatek. Tak też pomogłam zorganizować urodzinową imprezę braciszka - hmmm braciszka - brzmi to zabawnie kiedy pomyślę że przerasta mnie o dwie głowy:) Jeżeli szwedzki stół to nie mogło zabraknąć mini kanapek, efekt

Magiczna kuchnia Darii
Tacos - placki domowym sposobem 378

małym wałku i zostawiam do ostygnięcia, aby zachował ładny kształt. Jeżeli zbyt długo będziecie smażyć placki to zrobią się twarde - ale nic straconego - można je połamać i zjadać jako przekąskę z salsą

Magiczna kuchnia Darii
Tofu z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 195

masz pomysłu na tofu? Nigdy nie próbowałeś tego smaku? Zapewniam, że warto to zmienić. Czas na szybką przekąskę! Jeśli masz ochotę na lekki i szybki posiłek bez mięsa, bez nabiału, a za to bogaty m.in. w białko, śmiało możesz wykorzystać poniższy pomysł: Składniki: 1 opakowanie tofu (u mnie naturalne) 1 puszka… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Sałatka z pieczonym bakłażanem i krakersami 200

Witajcie! Uzupełniam dziś księgę sałatek karnawałowych :) Dziś trochę nietypowo ale składniki znajdziecie w każdym większym sklepie :) Polecam na każdą prywatkę jak i smakowitą przekąskę! Zapraszam do kuchni i jeśli się wam podobało to dajcie + Kuchni PROzdrowotnej :)Dla 2 osóbCzas przygotowania ok 30 minutSkładniki:1 średniej wielkości bakłażan2 garści pokrojonej kapusty pekińskiejkilka krakersów1 pomidorPół kulki mozzarellimasłosok z limonkisól himalajska i pieprzksylitol

Kuchnia PROzdrowotna
Pączki hiszpańskie 252

zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie inaczej nazywane gniazdami. Skąpane w słodkim lukrze, są idealną przekąską. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła Polskie z Mlekovity  8 jaj szczypta soli olej do smażeniaSkładniki na lukier: 200 g cukru pudru  4-5 łyżek

Malinowe Pocałunki
Egzotyczna owsianka z suszonym mango 212

się, że wieje nudą. Nie wieje, gdy jesteśmy kreatywni, wykorzystujemy sezonowe owoce i bawimy się smakami ;) Dziś gwoździem programu jest... suszone mango, które zdecydowanie stało się moją ukochaną przekąską i dodatkiem. Smak dojrzałego owocu nie ma nic wspólnego z jego suszoną alternatywą,  która jest dość słodka, ale po przegryzieniu miesza się to z bliżej niezidentyfikowanym, kwaśnym smakiem. Pyszności

Kitchens Alphabet
Domowe batoniki musli 115

Przepis znalazłam w majowym magazynie "KUCHNIA".Chyba nikt nie odmówi tej zdrowej przekąski, choć nie ukrywam, że batoniki są też wyjątkowo słodkie.Następnym razem zrobię z polowy porcji, bo z przepisu podanego poniżej wychodzi ich naprawdę dużo!Czytaj więcej

bistro mama
Lody z kajmakiem i prażonymi migdałami w polewie czekoladowej 109

Mój mąż w domu bardzo lubi coś przegryzać. Szukając dla niego zdrowszej, ale obowiązkowo chrupiącej przekąski, kupiłam kiedyś łuskane solone prażone migdały. Uwaga, uwaga... firmy Son Sanchez :) Tak, tak, ja też myślałam, że to tylko słonecznik. Na pewno kojarzycie charakterystyczne opakowania z panem z sumiastym wąsem.Czytaj więcej

bistro mama
Pieczona ricotta 156

Pewnie zdziwi niektórych to, co teraz napiszę. Nie przepadam za ricottą, wolę tradycyjny polski twaróg. Jednak do przygotowania szpinakowego farszu do tej przekąski, idealny serem jest właśnie ricotta. Kupiłam  dwa opakowania, tak na wszelki wypadek, bo nie wiedziałam do końca czy jedno wystarczy. Wystarczyło, a ja zostałam z drugim w lodówce. Czytaj więcej

bistro mama
Koreczki śledziowe z pepperoni 173

Smaczna przekąska na każdą domową imprezę. Składniki na 20 koreczków:5 niedużych, kwadratowych kromek chleba, najlepiej żytniego5 filetów śledziowych wiejskich3-4 ogórki kiszone średniej wielkościkilka cienkich plasterków żółtego sera6-7 małych papryczek pepperoni20 wykałaczek Przygotowanie:Każdą kromkę chleba podziel na 4 kwadraty. Wg. uznania możesz odciąć skórki.Każdego fileta śledziowego pokrój na 4 części.Ogórki kiszone pokrój

Ze smakiem i z pasją
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 280

czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany jako danie główne, kolacja lub przekąska. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)450 g mrożonego szpinaku15 pomidorków truskawkowych4 jajka300 ml śmietanki 30 %1 łyżka startego

Oryginalny smak
Chleb pszenny 20h - bez zakwasu 126

zapach. Dla mnie jednak nie jest to na tyle duży mankament, by przesłonił zalety tego wypieku. Pieczywo jest delikatne i o nienarzucającym się smaku. Dzięki temu nadaje się do przekąsek, w których głównym bohaterem jest to co na nim. Dodatkowo chleb w zasadzie robi się sam.Składniki:490g mąki pszennej (na zdjęciu typ 550)10g soli2-3g świeżych drożdży360g letniej

W kuchni wieczorem