świątecznym szaleństwie dobrze przekąsić coś lżejszego:-) Po tradycyjnych domowych smakołykach, przekąskach warto zjeść coś kolorowego, wartościowego i jakże wiosennego:) Sałatka powstała dosyć szybko w przypływie nagłego głodu, który nawiedził mnie i męża, który chyba też był głodny bo nawet pomagał. Los sałatki skończył się jak każdej innej smacznej sałatki, a mianowicie szybko i bezboleśnie ;) Sałatka idealna na cieplejsze dni podana
Kuchnia Pełna Pasjirównież działanie antydepresyjne i likwidujące zły nastrój, ale również jest źródło magnezu, żelaza i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ciastka z płatków są nie tylko zdrową sycącą przekąską, ale też na pewno zadowoli nie jednego konesera słodyczy. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki cukru brązowego 100 g roztopionego
kgwjanczewodowolne kształty (w zależności od tego czy mają to być bułeczki, koszulki czy rożki), kilka śliwek umytych i pokrojonych w ćwiartki, cynamon, brązowy cukier. Przygotowanie: Farsz do tych słodkich przekąsek można zrobić na dwa sposoby: wrzucając do garnka pokrojone śliwki, dodając łyżeczkę cukru i pół łyżeczki cynamonu. Całość zagotować i dusić (tak, żeby sok możliwie odparował jak przy powidłach). Drugi
Pełna LodówkaSpring rolls to nic innego jak nieusmażone sajgonki w cieście ryżowym. Uwielbiam je zarówno jako przekąski na zimno jak i jako danie obiadowe podawane z ryżem jaśminowym i warzywami oraz sosem. Spring rolls: 6 arkuszy papieru ryżowego, pół kostki tofu naturalnego, pół szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego, ogórek; ćwiartka cukini, czerwona papryka, marchewka pokrojona w słupki i podgotowana, natka pietruszki
Pełna LodówkaWszyscy mówią o świętach, ale przecież wielkimi krokami zbliża się SYLWESTER. Na tej imprezie nie może zabraknąć słonych przekąsek jak krakersy, paluszki, sałatki no i czipsy. A skoro mają być czipsy, to lepiej żeby były domowe i z pieca niż z paczki ze sklepu. Proponuję zatem dwa przepisy, jeden na szybko, długi z gotowaniem. Składniki: 3 duże czerwone ziemniaki
Pełna LodówkaWśród świątecznych łasuchów są tacy, którzy zajadają się tylko sałatkami, miłośnicy pasztetów, fani ryb, mięsiw i pieczeni z kaczki, ale także ci, którzy preferują wszelkiego rodzaju przekąski i przegryzki. To właśnie z myślą o tych ostatnich dzisiejszy przepis na świąteczne orzechy z garam masala, syropem karmelowym i rozmarynem. Składniki: 300 g dowolnych, niesolonych orzechów (najlepiej mieszanki), 1,5 łyżeczki
Pełna Lodówkamoże być smaczniejsza przekąska niż pieczona marchew? Tak! Pieczona marchew z czipsami z buraka. Do tego świeże zioła i odrobina oliwy z oliwek. Wszystko zdrowe, z ekologicznych upraw. Takie połączenia lubię najbardziej. Takimi pomysłami dzielę się z Wami najchętniej. Składniki: kilka marchewek (najlepiej z ekologicznych upraw), 1 mały burak, świeży rozmaryn, świeża kolendra, 1 łyżka oliwy z oliwek
Pełna Lodówkawersję pasty jajecznej, którą dla Was przygotowałam jakiś czas temu? Tym razem w roli głównej jej starsza siostra - pasta jajeczno-twarogowa. Jest pyszna na każde śniadanie. Nada się jako przekąska na wielkanocne śniadanie przy stole z rodziną. Polecam wypróbować. Dodatkowo zapraszam do lektury dotyczącej wyboru jajek. Składniki: 4 jaja (najlepiej 0 lub 1), 1 kostka twarogu, 3 łyzki jogurtu
Pełna LodówkaJeśli chodzi o chrupiące przekąski, to spośród wszystkich zdrowych i nietłustych przegryzek moim numerem jeden jest zdecydowanie pieczona ciecierzyca. Problem w tym, że ciecierzycę najpierw trzeba namaczać, a potem gotować na półtwardo, żeby po upieczeniu nie zgrzytała zbyt między zębami, a na końcu podpiec w piekarniku. Dlatego albo przygotowujemy duży zapas ciecierzycowych chrupek, co może okazać się zdradzieckie
Pełna Lodówkaaustriacką czy włoską. Dzięki czemu znalezienie dla siebie smacznego obiadu nie jest takie trudne. Jeśli chodzi o nasze kulinarne odkrycia na Teneryfie to sprowadzały się one głównie do niewielkich przekąsek czy dań na lunch. Urozmaiconą obiadokolację mieliśmy zapewnioną w hotelu, więc nie jadaliśmy dań obiadowych często. W Los Gigantes przykładowo trafiliśmy do małej hinduskiej knajpki, gdzie kelnerzy nie mogli oderwać
Pełna Lodówkajest zimno, bo sezon grzewczy jeszcze się nie zaczął i oprócz bluzy oplatam się kocem, popijam rozgrzewającą śliwkowo-cynamonową herbatkę z dodatkiem imbiru i podjadam pierwsze rozgrzewające potrawy i przekąski, takie jak pikantna zupa z dyni z mleczkiem kokosowym czy chociażby pikantna pasta mango z fetą i czarnuszką, którą właśnie dla Was przygotowałam! Pasta mango z fetą
Pełna Lodówkateż karnawał, proponuję Wam przygotować coś z listy moich przepisów na imprezę. A dla wszystkich tych, którzy wciąż nie wiedzą czym zastąpić niezdrowe czipsy i tłuste słone przekąski przygotowałam przepis na krakersy z mąki z ciecierzycy, bez glutenu podane z hummusem paprykowym od firmy Primavika. Krakersy są łatwe w przygotowaniu, do tego chrupią i są sycące. Mąkę z ciecierzycy
Pełna LodówkaDawno ich nie robiłam i jakoś ostatnio wpadła mi w ręce kartka z moimi najstarszymi przepisami. Postanowiłam więc, że zrobię rogale, bo doskonale nadają się do kawy jako słodka przekąska. Są bardzo smaczne, mają smak maślano-śmietankowy, a dodatkowo uroku nadaje im nadzienie. Najlepiej użyć marmolady, bo dżem wycieknie. Mi na kilka ostatnich zabrakło i dałam powidła śliwkowe. Też smaczne
Passions hobbies lifeMożna je jeść na śniadanie albo jako słodką przekąskę. Powinny smakować szczególnie naszym milusińskim, bo z dodatkiem słodkiego truskawkowego dżemu są pyszne. Przepis jest prosty, a ich przygotowanie zajmie nam zaledwie kilkanaście minut. Składniki : 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki zmielonego twarogu 10 dag rodzynek 2 łyżka cukru ½ łyżeczki soli 1 łyżka śmietany 18% olej do smażenia
Walijskie Pichceniewiemy co mamy sobie dobrego zrobić na drugie śniadanie lub kolację. Polecam niezwykłe kanapki .One nigdy się nie znudza bo nigdy nie będą takie same. Składniki na naszą przekąskę śniadaniową lub...kolację -chleb ciemny razowy -ugotowane na twardo jajo - marynowany bialy imbir od Kuchnie Świata -czosnek + masło -suszone pomidory u mnie Ole -oliwki -ser żółty u mnie Cymes
Z Kuchni Do Kuchni