bądź razie coś innego ale nie mniej smacznego;) Przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne na śniadanie jak i na kolację, znakomicie sprawdzają się również jako przekąska. Polecam bardzo;) Składniki: 8 kromek chleba tostowego 8 plasterków salami 2 opakowania mozzarelli pomidor 1,5 szklanki mleka 2 jajka bułka tarta masło sól pieprz suszona bazylia Wykonanie: Pomidora
Krakowskie smaki AniZiemniaczki są pyszne, bardzo aromatyczne i idealnie chrupkie, takie jak lubimy, często do nich wracamy. Mogą stanowić dodatek do dań mięsnych a także wybornie smakują jako samodzielna przekąska podana np. z sosem czosnkowym. Ciekawe czy i Wam posmakują?? Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki przyprawy do ziemniaków, można wymieszać swoją kompozycję ziół ale ja użyłam gotowej 4 łyżki oliwy
Krakowskie smaki Aniodmiana włoskiej pizzy . Jest to połączenie drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach. Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego co akurat znalazłam w lodówce i całość świetnie
Krakowskie smaki Anirównież bogatą w składniki odżywcze kaszę jaglaną. Kasza ma dużo dobrze przyswajalnego białka a także odznacza się dużą zawartością witamin B1, B2, B6, oraz żelaza i miedzi. Idealne jako przekąska czy też słodki podwieczorek. Inspiracja: wycinek z gazety z moimi modyfikacjami. Serdecznie polecam;) Składniki 300 gramów kaszy jaglanej 4 szklanki mleka szklanki mleka 4 łyżki prawdziwego miodu
Krakowskie smaki AniPyszna, prosta, szybka i bogata w składniki odżywcze sałatka. Nam bardzo posmakowała i będzie często gościła na naszym stole. Idealna na lekkie śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Serdecznie polecam;) Składniki: 180 gramów miksu sałat (frisee, escarola, radicchio, roszponka, sałata rzymska) pół kostki sera typu feta pęczek szczypiorku 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 duży pomidor
Krakowskie smaki Anioczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko i cebulę łączymy ze śmietaną i majonezem, dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Kawałki śledzia układamy na półmisku, a na nie wykładamy sos śmietanowy. Przekąska najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Smacznego
KasiekGotujewydzielania większej ilość żółci. Dodatkowo cykoria jest niskokaloryczna - powinni więc sięgać po nią wszyscy dbający o sylwetkę. Zobacz, w jak łatwy sposób wykorzystać cykorię do przygotowania lekkich przekąsek w formie łódeczek z farszem z jajka i pieczarek! Faszerowane łódeczki cykorii - przepis: Składniki: (farsz na około 9 łódeczek) cykoria 2 jajka 20-25 dag pieczarek około 5-8 dag orzechów włoskich
Moje QulinariaDonuts - donaty - amerykańskie pączki z dziurką Donaty, czyli tzw. pączki z dziurką to jedna z ulubionych słodkich przekąsek Amerykanów. Nic dziwnego, częstował nimi swoich kolegów nawet mroczny morderca ze znanego serialu Dexter . Wyglądem przypominają nasze oponki, donaty zrobione są jednak z ciasta drożdżowego, nie serowego. Smakiem nie różnią się właściwie od naszych rodzimych pączków, są może bardzie zbite
Moje Qulinariajeden raz. 7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podane w formie przystawki, obiadu (koniecznie z soczystą sałatką), kolacji lub jako przekąska na piknik. Nadzienie można dowolnie komponować, a nawet podawać w wersji na słodko, jak to się robi w m.in. w Chile i Argentynie. Mam nadzieję, że te powody choć część
KUCHARNIAwersja nie była przeze mnie testowana, ale wydaje mi się, że lepiej sprawdzi się w wersji pieczonej niż smażonej. * przepisy cytuję za książkami: TAPAS, Hiszpańskie przysmaki; Kuchnia Hiszpańska; Przekąski - Wielka Księga Kucharska
KUCHARNIAświetnie ulokowałam swoje uczucia. Was też gorąco namawiam do tego zakochania:) Danie jest niezwykle proste, lekkie, świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Może być podane jako przekąska, lunch, część lekkiej kolacji. Idealne na zakończenie lata! PIECZONA RICOTTA Z POMIDORAMI /na 2 porcje/ 500 g ricotty 2 białka oliwa z oliwek masło do wysmarowania formy sól
KUCHARNIAtylko mamy ochotę. Bread cones idealnie nadają się na karnawałowe przyjęcia - jeśli przygotujecie kilka rodzajów past lub sałatek, goście chętnie będą sami nadziewali rożki i komponowali swoje ulubione przekąski. To także świetna propozycja na przyjęcie dla dzieci - możecie zamienić te bułeczki na lubiane przez dzieciaki hot-dogi. Jak przystało na rogi obfitości, możecie je napełnić czym tylko zapragniecie
KUCHARNIAPatelnię zdjąć z ognia, a plasterki owoców przełożyć ostrożnie na pergamin. Smakują wybornie - zachęcam Was do przygotowania ich w ten sposób nie tylko jako składnik terriny, ale jako samodzielną przekąskę! Teraz pora na ser. Jeśli nie lubicie koziego, można użyć innego kremowego serka, choć osobiście uważam, że smak koziego sera jest tu ( jak i w wielu innych daniach) niezastąpiony! Serek
KUCHARNIAraczej Rok Królika , którym 3 lutego rozpoczął się Chiński Nowy Rok . Natrafiłam na informacje o smakołykach, jakie szykuje się z tej okazji. Jednymi z nich są kuih , małe przekąski przygotowywane na parze najczęściej z mąki ryżowej. Do kuih należą ciastka, kluski, pierożki - to takie azjatyckie finger food. Jednymi z nich są Kuih Keria , malezyjskie pączki z batatów. Kiedy tylko
KUCHARNIAdziełem przypadku), powstały już w średniowieczu. Jak głosi legenda, pewien mnich w północnych Włoszech, bądź w południowej Francji piekł chleb. Zostało mu trochę ciasta, więc postanowił zrobić z niego przekąskę dla dzieci, które nauczyły się nowej modlitwy. Ciasto uformował na kształt rąk złożonych do modlitwy (w tamtych czasach modlono się z rękami skrzyżowanymi na piersi), stąd charakterystyczny wygląd precli. Stworzone
KUCHARNIA