przekąska - 23005 przepisów (strona:850/1534)

Ciasteczka na patyczku 131

które mam dla Was dzisiaj nie są zbytnio słodkie a to dzięki dodatku polewy z gorzkiego kakao. Idealne nie tylko na urodziny najmłodszych ale także jako fajna i szybka przekąska kiedy mam ochotę na coś słodkiego na ząb.  Polecam;)  Składniki: 3 jajka 100 g masła 3 łyżki cukru  4 łyżki mleka 60 g wiórków kokosowych

Krakowskie smaki Ani
Pieczone bataty/ziemniaki 611

Pyszne pieczone ziemniaczki i słodkie bataty do doskonały dodatek do mięska do obiadu. Wyśmienicie smakują również jako przekąska z dodatkiem ulubionego dipu. Można doprawić ulubionymi przyprawami, ja użyłam tymianku i mieszanki do sałatek z młynka. składniki: 1,5-2 kg batatów i/lub ziemniaków tymianek przyprawa do sałatek, u mnie młynek Prymat olej do skropienia Bataty/ziemniaki obrać ze skórki. Następnie obrane

Monia miesza i gotuje
Grzanki z pesto, mozzarellą i pomidorem 220

leciałam do piekarnika szykować kolejną. Ponadto sporym atutem jest szybkość i łatwość w przygotowaniu – praktycznie całą robotę odwala za nas piekarnik. Szczerze polecam, nie tylko na śniadania, ale też przekąski i kolacje. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: ok.10 kanapeczek Składnik: Pesto z tego przepisu Duża bagietka Kulka mozzarelli Pomidor Masło Szczypiorek Bagietkę

Kolizje Smaków
Pasta z sera feta i czerwonej papryki - na kanapki 161

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby pasta stężala. Podajemy jako smarowidło na kanapki. Pasta świetnie sprawdza się również jako dip do krakersów, paluchów chlebowych i wszelkiego rodzaju słonych przekąsek. Smacznego

W kuchni Katie
Kurpiowskie podpłomyki wegetariańskie 159

oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy. Zawiera też sporą ilość białka  oraz błonnik. I voila! Kurpiowska , wegetariańska , prosta jak drut przekąska gotowa.  Chrupiąca, pełna aromatu i wspomnień. Teraz już wiem, co zrobię z kuleczką ciasta pierogowego, które mi zostanie następnym razem! Prościej być nie może! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczywo czosnkowe 95

Pieczywo czosnkowe stało się bardzo popularnym dodatkiem do sałatek, lecz także jako samodzielna przekąska. SKŁADNIKI: 1 bagietka 1/5 kostki masła 2 ząbki czosnku pół szczypty soli opcjonalnie: posiekana pietruszka KROK 1 Bagietkę kroimy w kromki po skosie, co zwiększa powierzchnię takiej "pajdy" :) KROK 2 Masło roztapiamy i dodajemy do niego obrany czosnek, wyciśnięty przez praskę. Delikatnie solimy i mieszamy. Opcjonalnie

smacznieinatemat
Naleśniki ze szpinakiem 172

Naleśniki kojarzą nam się najczęściej z dzieciństwa jako słodka przekąska. Dzisiaj przedstawię trochę inną odsłonę naleśnika, bowiem naleśnik ze szpinakiem z sosem beszamelowym. Sos beszamelowy to popularny dodatek do zapiekanek czy właśnie naleśników podawanych na słono. Prosty w przygotowaniu, a potrafi urozmaicić banalną potrawę. SKŁADNIKI: 200 g mąki 200 ml mleka 2,5% 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko szczypta

smacznieinatemat
Krem z kukurydzy 109

Pikantny krem z kukurydzy to alternatywa na szybki obiad lub rozgrzewającą przekąskę w chłodne wieczory. SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego puszka kukurydzy 1 marchewka 2 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 1 papryczka chili 2 łyżki masła 100 ml mleka łyżka mąki sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, kurkuma, sproszkowany imbir KROK 1 Zagotowujemy bulion Marchewkę oraz

smacznieinatemat
Makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów i cukinii 163

często i często będą pojawiały się na blogu. Wystarczy kilka składników, które mamy pod ręką, paczka makaronu i możemy szybko wyczarować pyszne danie na obiad lub kolację czy przekąskę do pracy/szkoły. Dziś zapraszam Was na szybki w wykonaniu i bardzo smaczny makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów i cukinii.  Składniki na 2 duże

Zawsze głodna!
"Pogrzebany" mus czekoladowy na Halloween 94

Już niedługo Halloween! W tym roku wypada w piątek, co daje nam możliwość zorganizowania fajnych spotkań ze znajomymi z przebraniami i strasznymi przekąskami. Na moim blogu również Halloween. Początkowo chciałam przedstawić Wam przepis na "tradycyjne" już paluchy czarownicy. Zdecydowałam się jednak na coś bardziej oryginalnego i bardziej czekoladowego...tak powstał delikatny, bardzo czekoladowy w smaku mus. W formie nagrobków ;) Składniki

Zawsze głodna!
Sałatka z granatem i serem pleśniowym z sosem miodowo-imbirowym 563

również jako dodatek do śniadaniowej owsianki czy granoli. Dziś zaproponuję Wam sałatkę, która powstała dosyć przypadkowo, ze składników, które miałam akurat pod ręką, ponieważ chciałam zrobić szybką i lekką przekąskę do wieczornego oglądania filmu. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, smaki i konsystencja składników fajnie się tu dopełniają. Jeśli lubicie ciekawe połączenia smaków słodkich i słonych, składników miękkich z chrupiącymi, a przy

Zawsze głodna!
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 319

już wspominałam, jestem wielką fanką makaronów. Często przyrządzam makaron w formie zapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym

Zawsze głodna!
Pasta z wędzonego łososia i awokado 123

Pasta z wędzonego łososia i awokado to pyszna, zdrowa i szybka przekąska, w sam raz na sylwestrową lub karnawałową imprezę. Można ją podać na grzankach, chrupkim pieczywie lub jako dodatek np do grissini. Robiłam już jej kilka wersji i ta jest najlepsza :) Do tej wersji użyłam dużego filetu (nie żadne tam sałatkowe skrawki) z łososia wędzonego na gorąco w dymie

Zawsze głodna!
Wytrawne praliny 177

dodatku zbliża się weekand. Dla wszystkich, którzy planują imprezkę, oraz dla tych, którzy wolą spędzić weekend spokojnie, przed telewizorem mam dziś prostą, ale za to pyszną i bardzo efektowną przekąskę. Winogrona w gorgonzoli, z orzechami. Klasyka smaku. W dodatku robi się błyskawicznie. Dzis podaję tylko składniki, bez ich ilosci, ponieważ wszystko zależy od wielkości winogron oraz od Waszych preferencji smakowych

Zawsze głodna!
Ekologiczna granola z bakaliami Symbio 169

poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako dodatek do musli, płatków zbożowych i jogurtu oraz do mięs i sałatek. Ekologiczne jagody goji suszone, nie poddawane procesowi siarkowania. Można je spozywać jako przekąskę lub dodawać do musli, płatków zbozowych i jogurtu. Znakomicie dodają się do deserów i wypieków. Można je również jako dodatek do herbat i napojów. Doskonale komponują się w warzywnych potrawach

Zawsze głodna!