Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom do kieliszka czerwonego wina. Palmiery przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego (no chyba, że Wasze ambicje na to nie pozwolą :) ), które posypywane jest pokruszonym serem, posiekanymi orzechami
Moja DelicjaWarto zrezygnować z ciężkich, kremowych ciast na rzecz lżejszych i zdrowszych przekąsek, równie skutecznie zaspokajających apetyt na słodycze. Te niepozorne kuleczki są pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. A co najważniejsze - są bardzo zdrowe i dozwolone nawet na diecie. :-) 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 3/4 szklanki kaszy manny (125g) 1/4 szklanki cukru (u mnie Ksylitol od Skworcu
Szefowa kuchniChrupiące i rumiane paluchy, z przyprawami jakimi lubimy. Idealna przekąska na wieczór z przyjaciółmi, banalnie proste wykonanie! Składniki: 25 dag dobrego wiejskiego twarogu 25 dag masła lub margaryny 25 dag mąki pszennej Te trzy składniki zawsze dajemy w takiej samej ilości Dodatkowo: 1 rozmącone jajo kminek, sezam, sól gruboziarnista, suszone pomidory lub chili, co kto lubi 1. Do miski
Apetyczna babeczkaniestety w moim zachwycie pozostaję osamotniona. Przede mną weekend pełen gości, bo Franek za tydzień kończy trzy lata i tak pomyślałam... może taki zapiekany bakłażan byłby dobrą przekąską? Muszę usiąść i podumać, bo nie mam pomysłu na całą imprezę, a taki trzylatek to swoje urodziny i własnych gości przecież mieć musi! Pomysłu na tort też brakuje. Niestety, talentu
bistro mamaoctowe zapewne znajdą wielu zwolenników. Poza mocnym, kwaśnym smakiem, ich niewątpliwą zaletą jest kolor. Po kilku dniach spędzonych w zalewie z octu balsamicznego są prawie czarne. Świetna, atrakcyjna przekąska, mogą być składnikiem sałatek, możemy je zajadać z majonezem chrzanem i sosami jakie lubimy. Polecam! Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu składniki: 8-10 ugotowanych
Stare Garywłoska prosta przystawka dobra na rozbiegi kolacji a same grissini jako dodatek do zup lub przekąska do filmu :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaBiałko: 16.0 g Tłuszcze: 60.3 g Cholesterol: 0.0 mg Sód: 4.00 mg Błonnik: 6.5 g Index glikemiczny: 20 Jak widać zawierają same zalety. Orzechy włoskie polecam na przekąskę lub jako dodatek do innych dań. Wystarczy garść dwa razy w tygodniu, aby uzupełnić w witaminy wymieniono powyżej.Stwierdzam, że naprawdę warto je jeść! :) Wartość energetyczna i odżywcza w 100g: kilokalorie
Truskawkowa FiestaŚniadanie mistrzów, czyli kasza manna. Wszyscy pewnie dobrze znają i przywołuje one wspomnienie dzieciństwa :) W każdym razie fajny pomysł na śniadanie, deser, czy inną przekąskę. Pychota :) Składniki: 1 szklanka mleka ½ szklanki wody 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka syropu mniszkowego lub miodu kilka orzechów włoskich i suszonych moreli Do wody wsypujemy kaszę manną. Mleko doprowadzamy
Smakowy RajPyszne jajeczka nadziewane pastą sardynkową. Znakomite na przekąskę i śniadanko czy też kolację, doskonale sprawdzą się też na Wielkanocnym stole. składniki: 5 jajek 1 puszka sardynek w oleju, u mnie sardynki SuperFish z pastą pomidorowo-czosnkową 2-3 łyżki majonezu natka pietruszki do dekoracji Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Każde jajko przekroić na pół i wydrążyć
Monia miesza i gotujeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po kaszubsku to danie, które idealnie sprawdza się jako potrawa na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jako przekąska na Sylwestra, czy też inną imprezę… a miłośnicy ryb, tacy jak ja, jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-) Śledzie po kaszubsku – Składniki: 400g filetów śledziowych solonych w oleju (śledzie Matjas SEKO) 150ml
Kulinarne Przebojepierwsze zachwycił mnie kolor: ciepły i nietypowy a po drugie rozmiar (w sklepie mamy szeroki wybór kolorów i rozmiarów, można podejrzeć TUTAJ ). Etażerka jest mała i zgrabna, idealna do przekąsek, pralinek, ciastek lub mini-babeczek. Jest stabilna, wykonana z twardego i mocnego plastiku a zarazem bardzo lekka. Ma przepiękny kolor, przez co nie da się przejść obok niej obojętnie
Szefowa kuchniSałatka ze słodko-kwaskowych owoców niekoniecznie musi być deserem . Można ją podać i zjeść jako samodzielne danie np. na przekąskę w ciągu dnia. Jabłka i kiwi są powszechnie dostępne i warto je wykorzystywać jak najczęściej. Taka owocowa surówka może też być dodatkiem do pieczonego drobiu i będzie z nim doskonale harmonizować. Jest pełna smaków, chrupiąca i pyszna. Zawiera też dużo
Smaczna Pyzabatony z chrupiącym słonecznikiem, rozpływającym się w ustach miodem i kremowym masłem orzechowym, a to wszystko bez dodatku cukru, mąki i innych niepotrzebnych dodatków, dowód na to, zdrowe przekąski również mogą smakować wyśmienicie. Ostatnio pisałam na temat niesamowitych właściwości siemienia lnianego, dlatego dzisiaj chciałabym przedstawić przepis, w którym siemię jest jednym z głównych składników. Batony nie wymagają pieczenia
zdrowa vege kuchniaPyszny, ostry i kremowy dip serowy, niezastąpiony dodatek do nachos (np. na domowy seans filmowy ), przekąsek oraz potraw z grilla. Składniki: 150 g serka topionego Ementaler do smarowania 90 g sera Cheddar (pomarańczowego) (może być też parmezan lub grana padano) 1/2 malutkiej papryczki chili 1/3 szklanki mleka 1/3 łyżeczki suszonej słodkiej papryki Przygotowanie: Do rondelka wlać mleko, dodać serek topiony
Oryginalny smakbardzo prosta i pyszna. Słodkie i słone z delikatną nutą wyczuwalnego sera. Jednym słowem - PYCHOTA! Składniki: 125 g mozzarelli 20 daktyli 10 plastrów wędzonego boczku Równie pyszne przekąski tutaj Przygotowanie: Daktyle oczyszczamy z pestek, nacinając wzdłuż, w środek wkładamy ser i zawijamy boczkiem ( plaster przecinamy na pół, aby nie był za długi
Niezły Młynek