przekąska - 23005 przepisów (strona:840/1534)

Włoskie paluszki chlebowe 137

roku. I choć tyle mówię o wiośnie, dziś mam dla Was coś uniwersalnego. Włoskie paluszki chlebowe dziś zaprezentuje z sezamem, makiem albo solą morską - zwane inaczej grissini, idealne jako przekąska, dobre do wina, fajne ze smakową oliwą. Świetnie sprawdzą się na imprezie. Jedliście kiedyś? Które lubicie najbardziej? Ja zdecydowanie z makiem :)"Składniki:400 g mąki pszennej25 g drożdży1,5 łyżeczki

Słodkie Przyjemności
Słodkie grossini 141

nową odsłoną warsztatów kulinarnych na Radzymińskiej, dziś na Tarchominie szykuję warsztaty z robieni domowych hamburgerów.  W każdym razie, ten tydzień nie będzie należał do najnudniejszych. Na poniedziałkową przekąskę proponuję Wam słodkie grissini, włoskie paluszki chlebowe na słodko - słona wersja bardzo przypadła mi do gustu, dlatego postanowiłam spróbować z tymi paluszkami na słodko. Nie zawiodłam się. Jeżeli lubicie te klimaty

Słodkie Przyjemności
Mix owocowy z dipem jogurtowym 153

oczywiście pysznych smakołyków zjadanym na świeżym powietrzu - tak miedzy nami uważam, że wtedy smakują dużo lepiej! A jeżeli mowa o owocach - dziś przygotowałam dla Was właśnie coś owocowego! Przekąska owocowa na grilla, posiadówkę ze znajomymi czy też samotne spędzanie czasu z dobrą książką na powietrzu, o czym mowa? A o tym!"Składniki na 3-4 miseczki:2 banany3 kiwi1 grejpfrut1

Słodkie Przyjemności
Klasyczne kruche ciasteczka 159

najprościej opisać ten przepis. Przepis na domowe, klasyczne, kruche ciasteczka, znane mojemu pokoleniu, pokoleniu mojej Mamy, a także i Babci. Świetnie nadają się do chrupania razem z herbatą, jako przekąska poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze w nich jest jednak to, że tak niewiele pracy potrzeba do ich przygotowania. Zapraszam na Klasyczne kruche ciasteczka.Składniki:500 g maki

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka zbożowo-owsiane 165

związku z rozpoczętą dla mnie majówką, mam dla Was szybki, prosty przepis na zbożowo-owsiane ciasteczka. Szczerze godne polecenia dla lubiących zdrowe przekąski, dobre do pracy, autobusu czy szkoły. Mam nadzieję, że wypróbujecie, bo naprawdę warto dla nich zgrzeszyć. Nie chcę nazywać ich dietetycznymi, ale w sumie, jak dla mnie takie właśnie są. Mają cukier, ale przeważa mimo wszystko

Słodkie Przyjemności
Kukurydziane placuszki z jabłkiem 147

Przygotowałam dla Was słodką propozycję śniadaniową. Lekkie placuszki podawane na plasterkach jabłka to idealna przekąska na lekkie śniadanie, lunch czy deser. Chrupiące z zewnątrz mięciutkie w środku, skusicie się?"Składniki:3 białka2 żółtka2 łyżki mąki kukurydzianejłyżka maki pszennejłyżka mlekałyżeczka ekstraktu waniliowegopół łyżeczki proszku do pieczenia2 jabłkaSposób przygotowania:Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy obie

Słodkie Przyjemności
Domowe Natchos 194

pomiędzy posiłkami, mówię, że mam ochotę, a nie, że to robię, choć przyznam się, czasami się zdarza. W takich sytuacjach lubię wiedzieć co jem. Gdy mam ochotę na słone przekąski, często chodzi za mną smak Natchos. A wyobraźcie sobie ich domowy smak! Taak! Jest jeszcze smaczniejszy. Może macie ochotę przygotować je sobie sami?"Składniki:200 g mąki pszennej200 g maki

Słodkie Przyjemności
Mini tarty szparagowe w sosie beszamelowym 150

Sezon szparagowy właściwie się już kończy, trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dlatego chciałam Wam zaproponować francuskie mini tarty z parmezanem, suszonymi pomidorkami i białymi szparagami. Fajna przekąska na letnie przedpołudnie :) Zapraszam!"Składniki:opakowanie ciasta francuskiego9 białych szparagów3 suszone pomidorkiliście świeżej bazyliiparmezansos beszamelowy :szklanka mleka2 łyżki mąki2 łyżki masłasól i pieprzSposób  przygotowania:Szparagi myjemy, obieramy ze skórki. W garnku gotujemy

Słodkie Przyjemności
Lekkie gofry cynamonowe 176

Gofry to jedne z moich ulubionych niedzielnych przekąsek. Mogę je jeść na śniadanie, deser i kolacje - dziś będą na kolacje razem z wiśniowym dżemem i ubitą śmietanką. Nie są to tradycyjne gofry, raczej coś w stylu upieczonych omletów ponieważ, są również równie lekkie i puszyste, a dodatkowo są jeszcze ciekawsze, bo dodałam do nich ekstrakt cynamonowy. Wyszły pyszne! Można zjeść

Słodkie Przyjemności
Menu na Sylwestra 517

"Każdemu przyda się czasem drobna ściągawka, jakieś przypomnienie albo fajna inspiracja. Szczególnie na taką noc jak Sylwester, gdy nie chcemy spędzić zbyt dużo czasu w kuchni

Słodkie Przyjemności
Placki z gruszkami 185

przygotowałam dla Was tradycyjne placuszki z gruszkami, choć tak naprawdę można wykorzystać do nich inne, ulubione owoce. Świetnie nadają się na śniadanie, ale ja zazwyczaj przygotowuje je sobie jako przekąskę lub deser. A jak jest u Was? Częstujcie się!Składniki:2,5 szklanki mąkiłyżeczka proszku po pieczenia400 ml kefiru2 jajkałyżeczka ekstraktu waniliowego5 gruszekSposób przygotowania:Do miseczki witamy jajka roztrzepujemy

Słodkie Przyjemności
Lekki deser z bezą i musem truskawkowym 198

Pysznych, słodkich przekąsek nigdy dość!Dlatego dzisiaj bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deserek z truskawek, jogurtu i ciastek bezowych :)Składniki:truskawkikilka bez ok 10 dag (ciasteczek kupowanych na wagę)duży jogurt naturalnycukier trzcinowyWykonanie:W zależności od pory roku, opakowanie mrożonych truskawek lub ok 500 g świeżych owoców blendujemy na mus z kilkoma łyżkami cukru. Nie wskazuje dokładnej ilości cukru

Taste Of My Day
Kruche Marchewki 361

Mamy karnawał, co upoważnia nas do odrobiny kuchennych szaleństw ;)Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:)Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub

Czerwona Porzeczka
Bananowe ciasteczka z ziarnami i orzechami 255

już nie. Zamiast jednak je wyrzucać staram się wymyślić jakiś sposób, żeby je "zutylizować". Myślę, że tym razem wyszło bardzo szybko, smacznie i zdrowo. I w sam raz jako przekąska, np. do pracy :)Składniki (na ok. 12 ciasteczek):3 bardzo dojrzałe banany1 łyżka miodukilka suszonych moreli2 garści suszonej żurawiny lub rodzynek1 łyżka płatków migdałowych1 łyżka wiórków kokosowych2 łyżki

Zakręcony Widelec
Makowe francuskie koperty. 151

Jakoś taki niedosyt w spożyciu maku we mnie zapanował, dlatego na dzisiejszy wieczór słodka przekąska z moim oryginalnym przepisem na masę makową.  Masa makowa.200 gram suchego, zmielonego maku zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Na patelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu.150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła

BaRepas