Domowe batoniki musli 176Przepis znalazłam w majowym magazynie "KUCHNIA".Chyba nikt nie odmówi tej zdrowej przekąski, choć nie ukrywam, że batoniki są też wyjątkowo słodkie.Następnym razem zrobię z polowy porcji, bo z przepisu podanego poniżej wychodzi ich naprawdę dużo!Czytaj więcej
bistro mama
Lody z kajmakiem i prażonymi migdałami w polewie czekoladowej 172Mój mąż w domu bardzo lubi coś przegryzać. Szukając dla niego zdrowszej, ale obowiązkowo chrupiącej przekąski, kupiłam kiedyś łuskane solone prażone migdały. Uwaga, uwaga... firmy Son Sanchez :) Tak, tak, ja też myślałam, że to tylko słonecznik. Na pewno kojarzycie charakterystyczne opakowania z panem z sumiastym wąsem.Czytaj więcej
bistro mama
Pieczona ricotta 230Pewnie zdziwi niektórych to, co teraz napiszę. Nie przepadam za ricottą, wolę tradycyjny polski twaróg. Jednak do przygotowania szpinakowego farszu do tej przekąski, idealny serem jest właśnie ricotta. Kupiłam dwa opakowania, tak na wszelki wypadek, bo nie wiedziałam do końca czy jedno wystarczy. Wystarczyło, a ja zostałam z drugim w lodówce. Czytaj więcej
bistro mama
Koreczki śledziowe z pepperoni 236Smaczna przekąska na każdą domową imprezę. Składniki na 20 koreczków:5 niedużych, kwadratowych kromek chleba, najlepiej żytniego5 filetów śledziowych wiejskich3-4 ogórki kiszone średniej wielkościkilka cienkich plasterków żółtego sera6-7 małych papryczek pepperoni20 wykałaczek Przygotowanie:Każdą kromkę chleba podziel na 4 kwadraty. Wg. uznania możesz odciąć skórki.Każdego fileta śledziowego pokrój na 4 części.Ogórki kiszone pokrój
Ze smakiem i z pasją
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 366czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany jako danie główne, kolacja lub przekąska. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)450 g mrożonego szpinaku15 pomidorków truskawkowych4 jajka300 ml śmietanki 30 %1 łyżka startego
Oryginalny smak
Chleb pszenny 20h - bez zakwasu 185zapach. Dla mnie jednak nie jest to na tyle duży mankament, by przesłonił zalety tego wypieku. Pieczywo jest delikatne i o nienarzucającym się smaku. Dzięki temu nadaje się do przekąsek, w których głównym bohaterem jest to co na nim. Dodatkowo chleb w zasadzie robi się sam.Składniki:490g mąki pszennej (na zdjęciu typ 550)10g soli2-3g świeżych drożdży360g letniej
W kuchni wieczorem
Palmiery na słono i na słodko 190Palmiery to nic innego jak ciasto francuskie z dowolnym nadzieniem, jakie uda nam się przygotować na podstawie zawartości naszej lodówki, tyle że o specyficznym kształcie. Nadają się świetnie jako przekąska i mogą występować w wersji słodkiej lub słonej. Do zrobienia w mniej niż pół godziny (łącznie z pieczeniem).Składniki:na słodkociasto francuskiecukiercynamonna słonociasto francuskieulubione pestolubmusztarda francuskastarty drobno parmezanSposób przygotowania:Ciasto
W kuchni wieczorem
Proste pomarańczowe kruche ciasteczka 207Zawsze wolałam przekąski słone niż słodkie. Wyjątkiem od tej reguły są jednak kruche ciastka. Dziś u mnie w wersji "Zrób to sam". Przepis jest o tyle fajny, że można go modyfikować według własnych preferencji i eksperymentować. To co Wam przedstawiam to wersja minimum. Ciastka można posypać cukrem, dodać do nich orzechy, czekoladę, kakao, dodać aromatu waniliowego, albo zaostrzyć smak bardziej
W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. II - Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" 219Katie. Podzielone są ze względu na typ dania, tak jak to było u Lebovitza, ale mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się zainspirowanym po dłuższym przeglądaniu książki. Gdzieś czytałam, że jest
W kuchni wieczorem
Crostini z pastą z fasoli i czosnku, pieczoną szynką serrano i szałwią 360Nastał weekend. Czas się odprężyć. Można to zrobić samemu lub w gronie przyjaciół. Bez względu na to, która opcja nas czeka, zawsze warto mięć jakąś przekąskę do podjadania w międzyczasie. Przepis znalazłam w książce Katie Quinn Davies, o której pisałam tutaj. Grzanki z pastą w stylu hummusu tylko bez tahini, ale inspirację tym mazidłem widać od razu. Tylko
W kuchni wieczorem
Życzenia, plany, ciasteczka serowe i cydrowy drink 239łatwo się poddaję. Trzymajcie kciuki. Zanim jednak przejdziemy do wytężonej pracy - przyjemności, czyli sylwestrowe szaleństwo. Poniżej przepis na świetne serowe ciasteczka. Jako fanka słonego - polecam. Do piwa - polecam. Jako przekąskę z dipem - polecam. I jeszcze cydrowy drink zimowy, żeby nie zaschło w gardle ;)Ciasteczka - składniki250g mąki pszennej tortowej200g zimnego masła150g startego na drobnej tarce sera grana padano lub parmezanu1 jajko
W kuchni wieczorem
Sałatka ryżowa z kiełbaskami piwnymi 374imprezowym stole nie może zabraknąć różnych przekąsek, przegryzek i oczywiście sałatek. Ilość i różnorodność zależy od naszych możliwości i ilości gości. Ale przynajmniej jedna micha pysznej sałatki na pewno na takim stole się zawsze znajdzie. Sałatki to bardzo wdzięczne potrawy. Ich wariantów jest nieskończenie wiele i w komponowaniu składu ogranicza nas chyba tylko wyobraźnia. To dania, które mogą być bardzo
Smaczna Pyza
Koktajl wspomagający oczyszczanie organizmu 1681ułatwia trawienie. Dodatkowo działa korzystnie na układ nerwowy, polepsza pracę nerek i serca. Ponadto, seler naciowy to zaledwie 11 kcal na 100 g, więc sprawdzi się również jako przekąska między posiłkami :)POMARAŃCZE - obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii. Dodatkowo zawierają mnóstwo witamin, takich jak witamina C, B i potas.IMBIR - składnik, bez którego nie mogę żyć i dodaję
My Culinary Art
Szaszłyki z mięsa mielonego 242pyszne potrawy i miłe spędzenie czasu na wspólnym gotowaniu z bliskimi. Dziś prezentujemy Wam pyszne orientalne szaszłyki z mięsa mielonego. Doskonałe na obiad czy jako przekąskę podczas imprezy. Przygotować je można o każdej porze roku Można je grillować na grillu na łonie natury czy też na patelni grillowej
cookpl
Zdrowa pasta twarogowa na kanapki 227myjemy, suszymy i bardzo drobno szatkujemy. Dodajemy do twarogu razem ze startą marchewką i porządnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy do chleba jako pastę lub samodzielną przekąskę
W poszukiwaniu inspiracji