przekąska - 23005 przepisów (strona:862/1534)

TARTA CEBULOWA 246

głównej danie obiadowe (pomijając zupę cebulową). Polecam tartę - dla przełamania konwenansów i przetestowania cebuli jako głównej bohaterki. Ma wiele zalet. Nie tylko jako danie ciepłe, na zimno będzie świetną przekąską imprezową. * fragment pochodzi z wiersza Wisławy Szymborskiej pt.: "Cebula". TARTA CEBULOWA /własny;/ ciasto kruche: 1/2 kostki masła 2 żółtka 2 szklanki mąki 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli

W kuchni Karmel-itki
Mała wielka uczta - recenzja 149

jest dostępny na blogu Pauliny i Michała. Książka podzielona jest na kilka rozdziałów, a każdy z nich opatrzony jest stosownym wstępem. Te rozdziały to: świeże chrupiące (pieczywo), małe wielkie (przekąski i przystawki), smakowite gorące (dania obiadowe) i pyszne słodkie (desery).  Przeraża mnie natomiast cena okładkowa - 69,90 zł to naprawdę sporo pieniędzy. Ja swoją książkę dostałam od wydawnictwa

Pasja Smaku
Róże z ciasta francuskiego z salami 141

Już chyba pisałam, że gotowe ciasto francuskie to taki dobry wynalazek. Można pokombinować szybko i na rożne sposoby. Bardzo cenię sobie rożne przekąski z takiego ciasta. Dzisiaj zapraszam na róże  ciasta francuskiego z salami. Oczywiści środek może być inny, w przypadku , gdy nie lubimy salami. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 15 dag salami  (cienkie) 10 dag sera żółtego

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekana tortilla z oscypkiem 413

Tortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Dobre jako przekąska czy kolacja. Proste do zrobienia. Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych. Nie podaję dokładnych ilości, bo każdy robi w zależności od apetytu tortille (gotowe lub wykonane samodzielnie – przepis poniżej) kilka plastrów oscypka rukola serek śmietankowy z ziołami (typu almette) kilka plastrów wędzonej piersi

Bullio
Kruche ciasteczka maślane z czekoladą 168

Maga maślane, kruchutkie, polane czekoladą. IDEAŁ!  Często robię podwójną porcję bo moje małe ciasteczkowe potwory je uwielbiają... (i ja też;) ) Sa idealne do kawki, na słodka przekąskę, podwieczorek dla dzieci lub niespodziewanych gości.  SKŁADNIKI: szklanka mąki tortowej pół szklanki zmielonych płatków owsianych 130g masła 3 żółtka pół szklanki cukru pudru miąższ z laski wanilii lub cukier waniliowy tabliczka

Pyry na Gaz
Tarteletki z leśnymi grzybami 108

Małe , niezobowiązujące tarteletki są świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia. Wyrazisty farsz z leśnych grzybów w towarzystwie cebulki jest łagodzony smakiem masy jajeczno-śmietanowej.   Składniki (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 500g leśnych grzybów duża biała cebula masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku

Pyry na Gaz
Dynia marynowana z marchewką 86

goździków. Ja wolę ją w wersji z liściem laurowym, gorczycą i zielem angielskim. Mimo iż przyprawy są raczej wytrawne to dzięki dodatkowi cukru zalewa jest lekko słodka. Polecam jako przekąskę, dodatek do dań a także wypieków.   Składniki: 1kg miąższu dyni 150ml octu 10% biała cebula średnia marchewka czarny pieprz ziarnisty liście laurowe ziele angielskie 8 łyżeczek cukru łyżeczka ziaren

Pyry na Gaz
Francuskie świderki z kabanosem 154

Polecam fajną, niezobowiązująca przekąskę z ciasta francuskiego. Gotowa w 20 minut, mega prosta i bardzo smaczna! Składniki opakowanie ciasta francuskiego około 15 kabanosów pesto pomidorowe ostra papryka jajko Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w poprzek w paski o szerokości około 1cm. Paski smarujemy cienko pomidorowym pesto i doprawiamy ostra papryką. Zawijamy kabanosy w ciasto tworząc świderki i układamy

Pyry na Gaz
Churros z sosem czekoloadowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce 306

wyciskane ze szprycy wprost na gorący olej i podane z pysznym sosem czekoladowo-kawowym do maczania. Niewątpliwie kaloryczne, ale za to puszyste i przepyszne! Jest to jedna z ulubionych przekąsek w Hiszpanii, są sprzedawane na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Do przygotowania sosu do maczania, użyłam czekolady Horeca Select, które otrzymałam dzięki uprzejmości Makro Sprawdziła się doskonale

karmelowy
Warsztaty w Fabryce Czekolady E.Wedel - relacja 128

środka. Było bardzo słodko :) Na "dzień dobry" - chociaż właściwie był już wieczór - mogliśmy coś zjeść i porozmawiać ze znajomymi przy kubku gorącej czekolady. Ja na chwilę zatrzymam się przy przekąskach, bo uwielbiam tak podane jedzenie: małe kanapeczki, roladki czy kawałki tarty, były naprawdę pyszne i stały się dobrym wstępem do czekoladowego szaleństwa, które nastąpiło później.  Po powitaniu nas przez

Pasja Smaku
CZEKOLADOWE PRZEKĄSKI 92

samo słowo "czekolada" kryje w sobie tajemnicę, a jej miłośnicy zgodnie twierdzą, że ma ona niepowtarzalny i magiczny smak. W mojej kuchni dzisiaj też odrobina czekolady w postaci czekoladowych przekąsek. SKŁADNIKI NA 18 CZEKOLADEK: 125 g czekolady 50 g kolorowych pianek cukrowych (marshmallows) 25 g obranych migdałów posiekanych 25 g suszonych moreli posiekanych 2 łyżki kakao w proszku

Kuchnia w opałach
CARPACCIO Z CUKINII 118

dodatku z okropnym bólem głowy, wróciłam do domu. Moim oczom ukazał się koszmarny widok, brudnych naczyń w zlewie. Zazwyczaj zawsze mnie to irytuje, ale nie dzisiaj. Przygotowuję lekką przekąskę, potem gorąca kąpiel i relaks. Jutro od rana ręce pełne roboty, czyli Kuchnia w opałach na gościnnych występach. SKŁADNIKI:   1 mała cukinia oliwa z oliwek sól biały pieprz ocet winny

Kuchnia w opałach
CYKORIA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 103

urywek wiersza J. Tuwima, a jakże doskonale mnie dzisiaj obrazuje. Taka pogodę to ja najlepiej znoszę w basenie :) , ale niestety dzisiaj taki relaksik nie jest mi dany. Dzisiaj szybka przekąska, bo i tak nic bardziej konkretnego zjeść się w taka pogodę nie uda, organizm zdecydowanie odmawia, domagając się zwiększonej ilości płynów.   SKŁADNIKI:     2 cykorie 1 garść świeżego

Kuchnia w opałach
GRILLOWANA CUKINIA Z CAMEMBERTEM 117

Patelnia grillowa, to chyba jedna z moich bardziej trafnych inwestycji kuchennych. Uwielbiam grillowane warzywa, które zachowują swoją chrupkość, czyli to co lubię. Dzisiaj zapraszam na szybką i smaczną przekąskę. SKŁADNIKI: 1 cukinia 1 ser camembert 1 papryka 2 łyżki drobno pokrojonego pomidora sól kolorowy pieprz oliwa świeże oregano A jak to zrobić: Cukinię pokroić w plastry około 1 centymetra

Kuchnia w opałach
BOUCHEES A LA REINE 186

Bardzo szybka i smaczna przekąska, idealna na przyjęcie niespodziewanych gości. Należy tylko pamiętać, aby w lodówce, zawsze w pogotowiu mieć płat ciasta francuskiego. Farsz robimy według upodobań, choć warto zajrzeć w historię tego dania. Początkowo do farszu dodawano między innymi: móżdżek jagnięcy, jądra kogucie,szpik kostny, grasicę cielęcą..... Dzisiaj przepis został znacznie uproszczony i jak dla mnie na szczęście :) SKŁADNIKI

Kuchnia w opałach