Tarta dyniowa z serem pleśniowym 265Stęskniłam się już za dynią :-). Jak już kiedyś pisałam, gotowe ciasto francuskie to bardzo dobry wynalazek. W ciągu dosłownie 30 minut możemy zrobić pyszną przekąskę. Ja wykorzystałam upieczoną wcześniej dynię i dla kontrastu smakowego połączyłam ją z serem pleśniowym, dodałam trochę trochę pokruszonych płatków chili i, moim zdaniem wyszło pysznie ! Tarta dyniowa z serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie
Kulinarne przygody Gatity
Tarta z pieczonymi pomidorami 202przepis z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Została mi resztka pieczonych pomidorów, nie miałam pomysłu co z nimi zrobić... Wpadło mi w oko ciasto i postanowiłam upiec szybką i pyszną przekąskę. Oto smakowita tarta, bardzo łatwa do zrobienia, nawet dla niewprawnego kucharza ! Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek pieczonych pomidorów
Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką 205Dzisiaj przedstawiam Wam efektowny i pyszny przepis na przekąskę, starter czy też danie, które doskonale dopełni każdy szwedzki stół czy bufet na imprezie czy przyjęciu. Przepis przywiozłam od naszej koszalińskiej rodzinki. Bułeczki upiekła nasza gospodyni i od razu zostały pożarte, jeszcze ciepłe ! Ich skład nieco mnie zaskoczył...rzodkiewki... ? Ale rzodkiewka nie dość, że się kolorystycznie pięknie prezentuje, to jeszcze
Kulinarne przygody Gatity
Mleczne gofry ryżowe 198Gofry, pyszna słodka przekąska na szybko... Zawsze je robiłam według klasycznego przepis na bazie mąki pszennej, aż tu niedawno wpadł mi w oko przepis na blogu Bake & taste na gofry upieczone na mące ryżowej. Posiadałam takową, kupioną gdzieś na wszelki wypadek, ale tak na prawdę nie za bardzo wiedziałam do czego
Kulinarne przygody Gatity
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 312czas chwile słabości i trzeba jakoś temu zaradzić ! Tak więc dziś kolejny przepis na danie w wersji light: zdrowe i chrupiące ciasteczka owsiane jako przekąska lub dodatek do południowej kawy. Zawierają minimalną ilość cukru, ale za to mogą się pochwalić dużą zawartością błonnika. Jeśli nie posiadacie w domu mąki owsianej sami
Kulinarne przygody Gatity
Rybna pasta twarożkowa 229Dzisiaj wracam do jednego z moich smaków z dzieciństwa. Niewątpliwie jest nim pasta z makreli i białego sera. Doskonała na drugie śniadanie, lunch czy jakąś drobna przekąska w ciągu. Pomyślałam, że może też pojawić się na karnawałowych kanapeczkach czy tartinkach. Przygotowanie tej pasty to dosłownie chwila, natomiast jeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie rozgnieść
Kulinarne przygody Gatity
Pasta łososiowa 209było odróżnić poszczególne składniki. Zróbcie tak jak Wam najbardziej smakuje ! Pastę łososiową, a także rybną pastę twarożkową można wykorzystać do przygotowania karnawałowych przekąsek lub tartinek. Inspiracja Dorota smakuje . Pasta łososiowa Składniki: 200 g wędzonego łososia 200 g serka śmietankowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Łososia kroimy
Kulinarne przygody Gatity
Paprykarz szczeciński 247spróbowałam odnaleźć smaki sprzed lat... Przeszperałam sieć i u Małej Mi znalazłam przepis. Hmmm, chyba nie do końca udało mi się odwzorować tamten smak, ale i tak przekąska wyszła pyszna. Paprykarz szczeciński Składniki: 1 wędzona makrela (około 250 g) 50 g ryżu 1 marchewka 1 cebula 4 duże pieczarki 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej
Kulinarne przygody Gatity
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 279puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają się bardzo łatwo, a dzięki temu
Kulinarne przygody Gatity
Pasta z tuńczykiem 231blogu pasta łososiowa i pasta twarożkowa z makrelą , teraz pora na kolejną z ulubionym przeze mnie tuńczykiem. Ta pasta będzie też doskonałym dodatkiem do karnawałowych przekąsek, typu tartinki czy kanapeczki na jeden kęs. Pasta z tuńczykiem Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 200 g białego sera 1 duża łyżka majonezu 2 jajka na twardo
Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą łososiową 229Karnawał zbliża się powoli ku końcowi. Lada moment ostatnia karnawałowa sobota, a później ostatki. Dlatego moja dzisiejsza propozycja to szybka i prosta imprezowa przekąska. Można ją przygotować dzień wcześniej, należny wtedy jednak pamiętać o tym, żeby jajka dokładnie przykryć folią spożywczą, żeby farsz
Kulinarne przygody Gatity
Roladki z francuskiego ciasta z łososiem 860Jutro ostatnia sobota karnawału ! Moja dzisiejsza propozycja to szybka przekąska, która może być podana na zimno lub na ciepło. Będzie idealna jako uzupełnienie szwedzkiego stołu, obok na przykład jajek faszerowanych pastą łososiową . Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt, jak widać na zdjęciach, również miły dla oka. Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez
Kulinarne przygody Gatity
Wiosenna sałatka z groszkiem 225skoro wiosna, to ma być lekko i zdrowo. Sałatka z dodatkiem ryżu i kawałka mięsa będzie jak znalazł na lekki obiad, lunch czy po prostu przekąskę w ciągu dnia. Natomiast, jeśli chcielibyście zjeść coś konkretniejszego, a nie będzie się Wam chciało stać przy kuchni i gotować, albo cały dzień jesteście poza domem, to możecie
Kulinarne przygody Gatity
Pasta rybna w wersji light 276odchudzona propozycja, tym razem będzie to przepis na lekką pastę rybną przygotowaną na bazie chudego białego sera. Taka pasta to idealna propozycja na dietetyczne śniadanie lub szybką i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Pastę przygotujemy w dosłownie 2 minuty. Pasta rybna w wersji light Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 400 g białego chudego sera 3 łyżki
Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szparagami i pomidorami 259kolejny przepis na szybkie danie obiadowe lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia. Powoli kończy się sezon na szparagi, więc czas je wykorzystać zanim znikną ze straganów ! Dzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego
Kulinarne przygody Gatity