tuńczykiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka gyros Sałatka gyros z sosem czosnkowym Sałatka żółtaSałatka z kurczakiem i selerem Przekąski:Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowymChrupiące kąski kurczaka Roladki szynkowe z sałatą Kolorowe kanapkiMuffinki z szynką i żółtym serem Jajka faszerowane chrzanem i szynkąJajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane tuńczykiemGalaretka
Kuchnia domowa AniWafle to szybka słodka przekąska. Jest już kilka propozycji na blogu. Tym razem zapraszam na wersję kajmakową z powidłem.Składniki:1 opakowanie wafli1/2 puszki masy kajmakowej1/2 kostki miękkiej margarynypowidła śliwkoweSposób wykonania:1. Margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo masę kajmakową.2. Wafle smarujemy masą, a jednego wafla powidłem. Przykrywamy ostatnim waflem bez smarowania.3. Wafla obciążamy np. deską i odstawiamy na kilka godzin.Smacznego
Kuchnia domowa AniProsty sposób na kalafior jako dodatek do obiadu lub jako przekąska.Składniki:1 kalafior2 jajkabułka tartasólolej do smażenia Sposób przygotowania:1. W osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru gotujemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki na półtwardo. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.2. Jajka roztrzepujemy, każdą różyczkę kalafiora maczamy z każdej strony w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy
Kuchnia domowa AniJesteśmy wielkimi fanami wszelkich śledzi. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Będą w sam raz jako przekąska na nadchodzące Andrzejki.Składniki:6 płatów śledziowych solonych1 szklanka mleka1 szklanka wody2 cebule2 łyżki soku z cytryny3 ziela angielskie3 liście lauroweszczypta cukruszczypta soliświeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki mieszanki ziół (u mnie tymianek i bazylia)olej rzepakowySposób wykonania:1. Filety pokroić na kawałki
Kuchnia domowa AniPyszne karmelowo-orzechowe ciasteczka owsiane. Do ich upieczenia zainspirował mnie baton Snickers. Ciasteczka są bardzo chrupiące, długo zachowują świeżość, a co najważniejsze naprawdę wspaniale smakują. Idealne na szybką przekąskę.Ciasteczka „Snickers”, czyli ciastka owsiane karmelowo – orzechoweSkładniki:1 łyżka mąki3 łyżki miękkiego masła2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych50 g orzechów ziemnych solonych50 g orzechów laskowych4 łyżki masy krówkowej4 łyżki masła orzechowego50
Mania GotowaniaDrożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty
Słodka Stronaużywam funkcji termoobieg, a ostatnie 20 - góra/dół, by pasztet miał chrupiącą skórkę. Po upieczeniu studzimy i bez problemu wyciągamy z foremki. Podajemy jako samodzielną przekąskę lub z chlebem
Zakręcony Widelecpapryki i soli. Gotujemy chwilę i gotowe! Gdy pestki są już wysuszone, część obieramy, by wsypać do zupy, a resztę możemy przełożyć np. do słoika, by mieć zdrową przekąskę gdy najdzie nas ochota. Zupę nalewamy do miseczek, nakładamy po łyżce śmietany i posypujemy pestkami. Możemy udekorować świeżymi ziołami, które aktualnie mamy w domu
Zakręcony WidelecCiasto na pierogi – najlepsze pod Słońcem! <3 Mój dawny przepis poszedł w kąt, gdyż ten przepis na ciasto na pierogi jest o niebo lepszy
Kulinarne Przebojeciasta użyć do wypieków z innym farszem - mięsnym albo jarzynowym. Jest dość uniwersalne. Kapuśniaczki świetnie smakują jako dodatek do czystego barszczu czerwonego , ale dobrze są też na zimno jako przekąska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSałatka z zupek chińskich z tuńczykiem – pewnie część z Was zaraz się oburzy, że serwuję taką chemię, ale z drugiej strony trzeba odpowiedzieć sobie na
Kulinarne PrzebojeKiedy tylko zobaczyłam zdjęcia takich małych „cudów” na Instagramie od razu pomyślałam: „muszę takie zrobić dla Jacha.” Tym razem nie z nim, a dla niego. Na deser, podwieczorek, przekąskę, do podjadania. Jako bazę wykorzystałam babeczki pomarańczowe z drobinkami czekolady, ale mogą to być jakiekolwiek inne babeczki. Samo zdobienie to była czysta przyjemność. Potem szybkie fotki z Jerzym u boku
Kolizje SmakówAparat w naprawie , na szczęście zanim odmówił współpracy, zrobił jeszcze nieco zdjęć :)Szybka do zrobienia i smaczna przekąska.przepis znaleziony kiedyś na stronie BBC Bood Foodskładniki4 długie papryki, przekrojone wzdłuż, oczyszczone z nasion1 łyżka oliwy z oliwek, oraz dodatkowo do spryskania2 opakowania mozzarelli (po125g), podzielona na małe kawałki2 łyżki czarnych oliwek, bez pestek, pokrojone1 łyżka oregano2 ząbki
Stare GaryGravlax, to cytując Wikipedię: " tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska , krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie, w towarzystwie specjalnego sosu . Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali
Stare Garysokiem z cytryny. Do placków można podać tzatziki tzatziki( w Turcji zwane cacik ) Smacznego!Uwagi: placki sądobre nawet zimne, więc można traktować je jako dobrą przekąskę
Stare Gary