litewsku, roladki śledziowe, czy sałatki śledziowe. Nie było jednak połączenia śledzia z suszonymi śliwami. Do tego nieco zamarynowanej czerwonej cebuli i wyśmienity olej rzepakowy. Efektem jest pyszna, wigilijna przekąska! Mniam!Potrawa wolna od glutenu.Ilosc porcji: 2 Składniki:3 filety śledziowe a'la matjas½ szklanki suszonych śliwek2 łyżki oleju rzepakowegoŁyżeczka soku z cytryny½ łyżeczki cukruCzerwona cebulaŚwieżo mielony pieprzŚledzie wyjmujemy
Kolizje SmakówChrupiąca włoska przekąska, idealna na piątkowy i sobotni wieczór. Do paluszków możemy dodać nasze ulubione składniki i podawać je z ulubionymi sosami. Najlepsze są od razu po wyciągnięciu z piekarnika, znikają w mgnieniu oka. Aby na drugi dzień odzyskały chrupkość, można je wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok 5 min. Składniki, około 21 sztuk: 260 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki
cooklifenaszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami, z cytrusamiDzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowną, ale i mało pracochłonną Świąteczną terrinę z łososiem, na którą przepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu, ta terrina będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.Były już
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś szybka i smaczna przekąska. Póki cukinia jest jeszcze za przysłowiowe grosze możemy eksperymentować ze smakami. Do przygotowania tego dania wykorzystałam:1 cukinię średniej wielkościPanierka to: 2 jajka, pieprz, sól, oregano, czosnek, trochę mleka (aby panierka nie była ciężka)Zamiast bułki tartej użyłam kupionej w sklepiej z orientalną żywnością panierki do chrupiącego kurczaka.Cukinię pokroiłam w plasterki, wymoczyłam
Z butelką mleczka w tlePlacki tortilla powinny być pod ręką zawsze. Są super wyjściem na nagłą chęć szybkiej przekąski, lekki obiad, czy ciepłą kolację. Można je jeść jako quesadillas lub jako wrapy.Dziś mój sposób na wrap. Innowacyjną częścią wykonania było użycie papirusów firmy Winiary.Do wykonania wrapów potrzebowałam:- 2 tortille szpinakowe (można użyć dowolnej, ulubionej tortilli)- 200g piersi z kurczaka
Z butelką mleczka w tlesiły i czasu? Stąd też dzisiejszy kryzysowy wpis na kryzysowe kromki.. Ręka w górę kto ich nie zna z dzieciństwa :) To sprawdzony sposób na niejadków, ciepłe, szybkie śniadanie, przekąskę albo na problem pod tytułem "coś bym zjadła ale sama nie wiem co".- 4 kromki pieczywa (niekoniecznie musi być dzisiejsze)- 1 jajko- 1 chlust mleka- pieprz, sól, chilli lub pieprz
Z butelką mleczka w tlePyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 300 g mrożonego szpinaku (dałam własny zamrożony grubo siekany) 60 g fety 2 łyżki smietany 18 % 1 garść startego sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 małe jajko Szpinak podsmażyć
Monia miesza i gotujeThe post Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojedobry początek... Cud, miód i orzeszki, czyli przepyszne karmelowe batoniki z prażonymi fistaszkami. Idealny pomysł na szybką, słodką i chrupiącą przekąskę. Orzeszki w Karmelu - Składniki: 2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych (ok. 350 g)* 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1 łyżka margaryny 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Orzeszki w Karmelu - Sposób przygotowania: Orzeszki podsmażamy na suchej patelni. Prostokątną formę do pieczenia
Słodka StronaParówki w cieście francuskim to szybka i apetyczna przekąska smakująca zarówno na ciepło jak i zimno. Proponuję pomysł na podanie tej popularnej przystawki w sposób troszkę inny niż tradycyjny. Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Składniki: 6 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego opcjonalnie: 6 plasterków szynki lub chudego boczku
Słodka Stronaprostu jako zakąska np. do seansu filmowego. Małe, zgrabne, przypadną do gustu każdemu amatorowi ciasta francuskiego. Przygotowując je z gotowego ciasta zaoszczędzimy wiele czasu, a mimo to przekąska będzie całkiem efektowna. Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (musi być mocno schłodzone)dowolna szynka, polędwica lub chudy boczek ( plastry)ser żółty
Słodka StronaStripsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych polędwiczek z KFC. Wyśmienite kawałki filetów z piersi kurczaka w chrupiącej złocistej panierce to przekąska, której mało kto jest się w stanie oprzeć. Zachęcam do zrobienia domowych stripsów w naszych kuchniach. Proces ich powstawania nie jest skomplikowany, a smak jest wyjątkowy. Stripsy - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek
Słodka StronaMini wersja znanego tortu Szwarcwaldzkiego z wiśniami. Takie małe torciki to idealna propozycja na kinderbale, przyjęcia, czy po prostu jako słodka przekąska. Łatwe w wykonaniu, atrakcyjne z wyglądu, a przede wszystkim przepyszne w smaku.Mini Torciki Szwarcwaldzkie - Składniki:Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)9 łyżek cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku
Słodka StronaRoladki z łososia wędzonego to efektowna i smaczna przekąska. Do tego pięknie prezentuje się na stole i ozdobi każde przyjęcie. Można je podawać na mini kanapkach lub jako oddzielną przystawkę.Roladki z Łososia Wędzonego - Składniki:200 g łososia wędzonegoopakowanie kremowego serka (ok. 200 g)przyprawy: koperek suszony, gorczyca w proszku, sól, pieprz, słodka papryka2 łyżki musztardyłyżka majonezuczarny sezam (opcjonalnie)Roladki
Słodka Strona