przekąska - 23005 przepisów (strona:877/1534)

Sałatka z plasterków buraka, roszponki i koziego sera z sosem pietruszkowym 328

zrobienia przy okazji pysznej sałatki z takich pieczonych buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem. A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas na wigilijny barszczyk ? To już ostatnio dzwonek, ale jeszcze zdąży się

Smaczna Pyza
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA W DWÓCH NOWYCH WERSJACH SMAKOWYCH 247

blaszce.Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C (termoobieg) i prażę ok.35-50 minut, w międzyczasie kilkakrotnie mieszam każdą wersję na blaszce, uważając by się nie zmieszały.Idealna przekąska na długie filmowe wieczory ale nie tylko, również jako zdrowe drugie śniadanie lub ot tak sobie, do pochrupania... ;-)                 wersja łagodna

Smaczne Zdrowe
Śledzik na raz, czyli tatar ze śledzia na krakersach 325

Prosta, szybka i smaczna przekąska dla miłośników śledzia :)SKŁADNIKI1 opakowanie krakersów5-6 filetów śledziowych w oleju z cebuląkilka kawałków papryki konserwowej2-3 korniszonykilka marynowanych grzybków1 łyżka majonezu1 łyżka śmietanykilka liści sałaty lodowejświeżo mielony pieprz kolorowyPRZYGOTOWANIE Śledzie i cebulkę odsączamy na papierowym ręczniku.Filety kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy. Dodajemy pokrojone grzyby, paprykę i korniszony. Mieszamy i dodajemy majonez

Moje Kuchenne Rewelacje
Śledzie po kaszubsku 325

Śledzie ze smażoną cebulką w czerwonym słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Najlepiej smakują na drugi dzień, gdy są już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym... Składniki:300 g śledzi matiasów3 cebule90 g przecieru pomidorowego2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka cukru3 łyżki octu winnego1/2 szklanki oleju rzepakowego + 2 łyżkiszczypta pieprzu i/lub chilliMatiasy namoczyć

wyzwania kuchenne
Zupa krem z kalarepy z lubczykiem-wegeteriańska 155

zycia. Wskazana jest dla cukrzykow,poniewaz nalezy do produktow bardzo wolno podnoszacych poziom cukru we krwi. Jednoczesnie nie jest kaloryczna.100 g to zaledwie 27 kcal.Dlatego moze byc rowniez smaczna przekaska dla wszystkich liczacych kalorie i dbajacych o linie Jest pomocna przy zaburzeniach metabolizmu cholesterolu,ze wzgledu na mala zawartosc tego zwiazku. Polecana jest takze chorym na miazdzyce. Najwyzsza wartosc odzywcza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Suszone pomidory w oleju z rozmarynem i oregano 124

Cudownie slodkie, suszone pomidory w oleju,ktorych smak dodatkowo intensyfikuja dodane ziola to naprawde wspaniala przekaska,ktora rozpieszcza nasze podniebienia.Ten srodziemnomorski przysmak na dobre sie u nas rozgoscil.Coraz wiecej z nas przygotowuje je jednak samodzielnie.I to nie tylko z powodu wysokiej ceny.Te domowe sa nieporownywalnie smaczniejsze.Teraz ,kiedy pomidory sa najslodsze,bo dojrzewaly w sloncu,a nie w szklarni to najlepszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki czekoladowo-orzechowe z jeżynami-najlepsze 137

receptury sa wyjatkowe nieskomplikowane,sprowadzaja sie wlasciwie do wymieszania skladnikow i to bez uzycia miksera.Sprawdzaja sie nie tylko jako swietny deser,bo w zaleznosci od uzytych skladnikow beda swietna przekaska,podwieczorekiem lub sniadaniem. Moje sa smacznym deserem z owocami.Smacznym to malo powiedziane,sa po prostu przepyszne.Pierwszy raz robilam je na bazie jogurtu greckiego.Sa zachwycajace w smaku,bardzo puszyste,mieciutkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłka pieczone z marcepanem,migdałami i rodzynkami 165

swiat i chyba troche zapomniany.Przy tym tak prosty niezwykle dekoracyjny i efektowny.Bardzo polecam pieczenie jablek,bo to nie tylko smaczny ale i bardzo zdrowy deser lub cudownie rozgrzewajaca przekaska na krotkie ,jesienne dni.Przy wypelnianiu jablka mozecie puscic wodze fantazji i jablkowy farsz zrobic z tego co lubicie najbardziej.Nie pomijajcie jednak cydru,gdyz po upieczeniu utworzy przepyszny sosik.Oto moja propozycja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Sledzik po japońsku" 212

sledzik owiniety wokol jajka ugotowanego na twardo podany na salatce jarzynowej (z ziemniakami) .Zreszta obojetnie jak go podacie,wazny jest zestaw tych trzech skaldnikow.Szkoda,ze taka smakowita zimna przekaska zostala zapomniana.Najwyzsza pora by powrocila na nasze stoly. Pomimo nazwy jest to potrawa niezana w Japonii,ale to nie jedyne polskie danie noszace dziwna nazwe.Na swiatecznym stole u wiekszosci bedzie goscic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mleko migdałowe. Poznaj moc migdałów 190

flawonoidy LECZNICZE DZIALANIE MIGDALOW :  choroby ukladu moczowego choroby drog zolciowych jako lek wykrztusny w zapaleniu oskrzeli przy chrypkach i suchym kaszlu sprzyjaja obnizeniu poziomu zlego cholesterolu jako wartosciowa przekaska nie powoduje wzrostu masy ciala-dla wszystkich majacych klopoty z nadwaga lub po prostu dbajacych o szczupla sylwetke neutralizuja przykre objawy zgagi wzmacniaja laktacje Nalezy jednak pamietac,ze ich dobroczynny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Omlet z czerwona cebula i octem balsamicznym 95

omletu jest tu czerwona cebula,ktora za sprawa dodatku bialego octu balsamicznego plasuje ten omlet wsrod naprawde wykwintnych dan.Uniwersalnosc omletu jest tak duza,ze sprawdzi sie on jako przekaska lub glowne danie  i na sniadanie,obiad czy kolacje.Koniecznie sprobuj,bo omlet w wydaniu z tak przygotowana czerwona cebula jest po prostu pyszny. Skladniki na 2 porcje: 2 czerwone cebule

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Currywurst-kulinarna legenda Niemiec 152

porcji rocznie mowi sama za siebie. Currywurst to kielbaska pieczona na grillu,a przed podaniem pokrojona i podana z pomidorowym sosem curry i dodatkowo przyprawa posypana.To swietna przekaska na kazda pore dnia.Danie to zwykle spozywane jest z bulka lub frytkami. Zawrotna kariere Currywurst rozpoczela sie 4 wrzesnia 1949 roku,a jej autorka jest Herta Heuwer.W Berlinie-Charlottenburgu w prowadzonym przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia marynowana z papryką 157

Jesli cukinia obrodzila nadzwyczajnie i zastanawiasz sie co poczac z nadmiarem ,po prostu ja zamarynuj.Gdy jej nie rozgotujesz podczas pasteryzacji bedziesz sie cieszyc zima chrupiaca ,smaczna cukinia.Ta wysmienita przekaska,bedzie rowniez swietnym dodatkiem do zimowych salatek.Marynowanie i kiszenie ogorkow jest bardzo popularne,juz cukinii nie koniecznie . Porownywanie jednak cukinii z ogorkami wlasciwie nie ma sensu,bo cukinia pod wzgledem wartosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienna owsianka z figami i jeżynami 116

Owsianka na sniadanie ? To najlepszy wybor z możliwych,bo owsianka to same zalety.Zaspokoi głod na wiele godzin i sprawi,że nie mamy ochoty na podjadanie kalorycznych przekąsek.Ponadto przy obfitosci skladnikow odżywczych pozwala jednocześnie zadbac o szczupla sylewtke.Szczególnie dietetyczna jest owsianka przygotowana na wodzie i z dodatkiem sezonowych swieżych owoców,zamiast kalorycznych suszonych.Należe do grupy osob,ktore uważaja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fasolka szparagowa & cząber 185

minut.Odcedzićmasło rozpuścić w ronelku,dosypać bułkę tartą.Zamieszać i trzymać na ogniu,aż bułka z masłem się spieni.Polać fasolkę.Posypać cząbrempodawać jako dodatek do dania głównego lub przekąskę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!