przekąska - 23005 przepisów (strona:885/1534)

Wiosenne kolorowe ziemniaczki, czyli młode ziemniaki z twarożkiem 172

razem wymieszać - nie solić. Na upieczone ziemniaki nakładać twarożek. Można zajadać jak mini-kanapki, na gorąco i na zimno. Przygotowane z małych ziemniaków mogą być podane jako imprezowa przekąska.No to witaj wiosno! :)Smacznego!Powyższy wpis bierze udział w konkursie organizowanym przez portal Przepis na Kobietę  "Wiosna! Ach to Ty!"Chcesz wziąć udział? Zajrzyj tam >KLIK

Codzienna kuchnia niecodzienna
Andrzejkowe szybkie przysmaki 218

zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowymNuggets'y z sosem musztardowo-miodowymZupa serowa po studenckuNa zimno:Sałatka z boczkiem i jajkiemTortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoliŁososiowa przekąska na szybkoNa słodko:Błyskawiczny jabłecznik sypanySkubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocamiGruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowymŻyczę wszystkim udanej zabawy i samych szczęśliwych wróżb

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czapki Mikołaja 199

Szybki i prosty pomysł na słodką przekąskę dla dzieci w Mikołajki. Wykonanie jest ekspresowe, a radość na twarzy dzieci ogromna! Polecamy.Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 16Składniki:Duże opakowanie ciasteczek Oreo16 truskawek300ml śmietany kremówki1 łyżka serka mascarpone1 łyżka cukru pudruZimną śmietanę kremówkę miksujemy na wysokich obrotach z cukrem pudrem i mascarpone. Przy pomocy szprychy nakładamy kremówkę na środek

Kolizje Smaków
Czapeczki Mikołaja 156

Dzisiejsza propozycja to prosta i śliczna słodka przekąska na Mikołaja, która na pewno spodoba się wszystkim dzieciom. Malutkie czekoladowe lizaki w kształcie czapeczek Mikołaja z cukiereczkami w środku i piankami na zewnątrz :) Potrzebne będą: czekolada do stopienia lub kuwertura czekoladowa drobne cukiereczki np. M&Msy lub Lentilki (zamiast cukierków można użyć ulubionych bakalii) patyczki do lizaków lub szaszłyków pianki

Ciastkozercy
Mini tortille kukurydziane z awokado 103

Kupiłam ostatnio mąkę kukurydzianą, bo jak się naczytałam o szkodliwości glutenu i jakie spustoszenia wywołuje w organiźmie osób nawet nie chorych na celiakię i o tym

Nie Bo Piekło
Falafel najsmaczniejszy 136

Falafel to popularna wegańska przekąska, znana przede wszystkim z ulicznych barów typu fast-food. Niemalże wszędzie stanowi „zielony” zamiennik mięsa w kebabie. Falafel zrobiony w domu jednak różni się znacząco — nie zawiera tyle tłuszczu, jest lepiej przyprawiony, a co najważniejsze jest po prostu smaczniejszy. Kotleciki robi się przede wszystkim z suszonej ciecierzycy (choć spotkałem

Food Square
Dulces de Semana Santa 143

słodycze (dulces) przygotowywane specjalnie w tym okresie. Wszystkie smażone na oliwie z oliwek, a później posypywane dużą ilością cukru i cynamonu. O tak, Hiszpanie kochają wszystkie przekąski smażone na głębokim oleju. Pojawiają się one zawsze podczas świąt, festiwali i różnych ważnych okazji. W pierwszej chwili przywiodły mi one na myśl rodzime obchody Tłustego Czwartku, jednakże hiszpańska

Food Square
Kotleciki z kaszy jaglanej 176

Kotleciki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Dobrze komponuj się ze wszelkiego rodzaju sosami np. z hummusem, chutney z mango, sosem pomidorowym, czy chrzanowym. Mogą służyć jako przekąska, część obiadu, czy składnik wegańskich burgerów. Warto eksperymentować! Smacznego

Food Square
Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem 142

Placki ziemniaczane zna chyba każdy. Są idealne jako ciepła przekąska bądź kolacja. Doskonale smakują zarówno same, z gęstym sosem grzybowym, jak i z aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą.  Potrzebne nam: - 1 kg ziemniaków - 180-200 g wędzonego boczku - 1 duża cebula - 2 jajka - 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są    mączyste, wystarczą

W poszukiwaniu inspiracji
Rozpieszczam się oliwkami 117

podziwu. Ciasto jest mięciutkie, lekko chrupiące z wierzchu, cebulka i oliwki nadają mu niesamowity smak. Po prostu rewelacja! Nie tylko jako dodatek do zupy, ale samo w sobie jako przekąska sprawdzi się również znakomicie. Ciasto wyrabiałam mikserem - jest mięciutkie i sprężyste, i nawet mikser o niewielkiej mocy da sobie z nim radę. Nieco się lepi, użycie miksera znaczą więc ułatwia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
A po drugie... 155

najprostszej smakują dobrze po prostu posmarowane masłem i zjadane solo. Nam napełniły brzuszki w niedzielę na kolację, a później w poniedziałek zjedliśmy je w ramach śniadania, a resztę jako przekąskę w czasie jazdy. Tak naprawdę jedyną rzeczą, którą dokupiłam, żeby je zrobić, był boczek. Mąkę, cukier, sól i mleko  (szczególnie mleko) zawsze mamy w domu, w koszyczku znalazła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szparagowe trzy po trzy 139

szparagi, ale okazało się, że zamiast tego nadał tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym ciastem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybki letni deser 216

jednak czasem to po prostu silniejsze ode mnie. Hmpf... Nic się jednak nie marnuje - w końcu zawsze coś się wymyśli. Czasem po prosu pochłonie się je ot tak, jako przekąskę w czasie oglądania filmu na przykład. Częściej jednak nachodzi mnie pomysł, i owoce lądują w ciastach i deserach. Mniam. Tym razem inspirację znalazłam w Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Figi, ach te figi... 136

Dusi znalazłam banalny przepis na smażone figi. Zmieniłam nieco proporcje, dodałam coś od siebie (pamiętając to i owo o figowych połączeniach smakowych), i wyszedł znakomity deser, a może przekąska...? Nie bardzo słodki, gdzie owoce grają zdecydowanie pierwszą rolę. Miód dodaje im słodyczy, ocet charakteru, rozmaryn wytrawnego rysu, a masło sprawia, że sos jest cudownie gęsty i przypomina toffi. Naprawdę

Pożeraczka, czyli raz adobrze