przekąska - 23005 przepisów (strona:890/1534)

Rolada szpinakowa 146

prostu ją uwielbiam ! Połączenie szpinaku, kremowego serka i drobiowej szynki jest jednym z moich ulubionych ;) Idealna jako przekąska, POLECAM ! :) Składniki: 1 opakowanie szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz dodatkowo : serek almette szynka drobiowa lub łosoś Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy szpinak, czosnek pokrojony bardzo drobno

charlotte gotuje
Marchewkowa przekąska 284

stop.30 minut. Ostudzić ciasto. Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać. Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami. Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy

Kulinarny karnet Christophera
Banany w cieście 266

Szybki deser lub przekąska z owocowym nadzieniem.Składniki:porcja ciasta francuskiego (może być sklepowe)2 bananytrochę gorzkiej czekolady  jajkoolej Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Dla uzyskania wyraźnych rozwarstwień smaruję odrobiną oleju, składam na pół i jeszcze raz wałkuję. Jeśli kupujecie gotowe ciasto francuskie wystarczy je rozwinąć i pokroić. Kroję na trójkąty - około 10 sztuk.  Układam

prawdziwe jedzenie
Proste babeczki waniliowe 3291

najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów (co widać po częstotliwości występowania na stronie). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę "na szybko" lub eleganckie babeczki na przyjęcie. W obydwu przypadkach ten przepis ma jedną niepodważalną zaletę - zawsze wychodzi :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkladnki cukru2 łyżeczki cukru

Ciastkozercy
Eleganckie babeczki z bananami 175

Niemal każde babeczki można zamienić w elegancką przekąskę jeśli zafundujemy im odpowiednią dekorację. Kwiatki, które widać na zdjęciu są wykonane z białej masy cukrowej przy wykorzystaniu wykrawaczek. Gotowe ozdoby można jednak kupić w sklepie. Babeczki, które mam Wam dziś do zaproponowania  dzięki bananom są aromatyczne i idealnie wilgotne po upieczeniu.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki

Ciastkozercy
Drożdżowe bułeczki z ziarnami 186

ziarnami nadają się równie dobrze na słodkie śniadanie jak i na wytrawną przystawkę wieczorem.W zależności od upodobań można je podawać z dżemem owocowym lub masłem czosnkowym i słonymi przekąskami.Składniki:2 szklanki mąki50 g drożdży1 czubata łyżeczka soli1 łyżeczka cukru1 szklanka ciepłej wody2 łyżeczki oliwy z oliweksłonecznikziarna dynisiemię lnianeMąkę, sól i ziarna mieszamy razem w misce. W ciepłej wodzie rozpuszczamy

Ciastkozercy
Sylwestrowe świnki 171

Świnki z drożdżowego ciasta to pyszna i urocza przekąska, która smakuje równie dobrze na ciepło (tak, jem ciepłe ciasto zaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy nie bolał mnie od tego brzuch :) ) jak i na zimno. Jako nadzienie możecie użyć owoców ze słoika, porządnego babcinego dżemu (dobrze wysmażony i bez żelatyny) lub najprościej - Waszej ulubionej czekolady. Ja upiekłam świnki

Ciastkozercy
Mini pizzeriny 178

Pizza to danie, o którym można śmiało powiedzieć, że sprawdza się na każdej imprezie. Chciałabym Wam zaprezentować jej nieco inny wariant - małe przekąski do pogryzania przy piwie lub winie (lub jakimkolwiek innym trunku sylwestrowym, który preferujecie).   Składniki: 2 szklanki mąki 50 g drożdży 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki ciepłej wody

Ciastkozercy
Wytrawne bułeczki drożdżowe 192

Chrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać.Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek..Składniki:2 szklanki mąki50

Ciastkozercy
Rogaliki z masłem orzechowym 186

drożdżowe, które chciałabym Wam dziś zaproponować, możecie nadziewać wedle własnej fantazji czekoladą, migdałami w karmelu, gęstym dżemem, masłem orzechowym, czy jego słodką wersją - kremem orzechowym. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na podwieczorek, a ich wielką zaletą jest także to, że zamknięte w metalowej puszcze lub słoiku mogą być przechowywane nawet tydzień czy dwa i ciągle są pyszne. Choć osobiście uważam

Ciastkozercy
Cytrynowe babeczki z galaretką 233

mamom (albo ewentualnie babciom). Całe szczęście bywają przepisy, które udają się zawsze. Z pewnością należy do nich ten, na babeczki cytrynowe. Muffinki z galaretką i delikatnym kremem będą świetną przekąską na ciepłe wiosenne popołudnie.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy)2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekacytrynowa galaretka

Ciastkozercy
Świąteczne kruche ciasteczka 177

Świąteczne kruche ciasteczka Kruche ciasteczka w kształcie małych zajączków i kurczaczków świetnie nadają się jako świąteczna przekąska. Co zrobić, żeby wyglądały jeszcze bardziej uroczo? Nabić je na patyczki :) W takiej formie na pewno spodobają się najmłodszym smakoszom i zaręczam Wam, że nie będą długo czekać, aż ktoś się do nich dobierze. składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 1 szklanka

Ciastkozercy
Świąteczne ciastkowe lizaki - pisanki 209

Świąteczne ciastkowe lizaki - pisankiLizaki z ciastek w kształcie pisanek to urocza wielkanocna słodka przekąska. Jeśli widzieliście już ciastkowe lizaki wiecie, że wystarczy ulepić z ciasta nieco inny kształt i at voila - mamy pisanki :) Do ozdoby można wykorzystać przeróżne słodkości, jakie znajdziecie u siebie w kuchni: cukrowe koraliki, małe cukierki (m&msy, lentilki), bakalie czy żelki. Na lizaki nadają się

Ciastkozercy
Czekoladowe lizaki ciastkowe 160

Czekoladowe lizaki ciastkoweKolorowe czekoladowe lizaki to idealna przekąska na niedzielne popołudnie. Podobnie jak lizaki z ciastek, które już wcześniej pojawiały się na blogu, można zrobić je z kilku babeczek, kawałków babki lub biszkoptu. Jeśli ciasto jest zbyt suche wystarczy dodać trochę tłustej śmietany lub kremu. Ja swoje lizaki zrobiłam z prostych babeczek czekoladowych.Składniki na babeczki czekoladowePolewa czekoladowa (lub tabliczka

Ciastkozercy
Babeczki migdałowo pomarańczowe 123

Babeczki migdałowo pomarańczoweDzisiejsze babeczki to idealne połączenie orzeźwiającego smaku pomarańczy i chrupiących migdałów. Z dodatkiem kremu z serka mascarpone będą szybką i elegancką przekąską na przyjęcie, bez kremu z powodzeniem można zabrać je ze sobą na drogę na drugie śniadanie.Składniki na babeczki:100 g migdałów1 szklanka mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g masła (lub margaryny

Ciastkozercy