prosty chleb - 3416 przepisów (strona:7/228)

Ktoś nam podłożył świnię! …. 175

towarzyszyły domowe przetwory warzywne – ogórki krokodylki, papryka kiszona i słodko-kwaśna, papryka marynowana z ogórkami oraz świeżo upieczony chleb na zakwasie z miodem gryczanym autorstwa San Jacinto z przepisu Prosty chleb na zakwasie , miałam w nim mały udział, gdyż w niedzielę o 7.00 rano wkładałam go do pieca Ta kulinarna impreza wzbudziła również zainteresowanie lokalnych mediów -prasy i radia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb tostowy dla leniwych 114

wyszedł naprawdę dobry, miękki i jasny - taki właśnie "tostowy". Prawdę mówiąc już od dawna miałem ochotę na zwykły, prosty, pszenny, smaczny chlebek. Bez dziwactw, cudowania i wymyślnych składników :) Zwykły prosty chleb. I oto on! :) 340 g mąki pszennej 200 ml wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 30 g ziaren słonecznika odrobinę oleju do posmarowania Skoro(...)być prosto i dla leniwych to szybki i prosty przepis. Co prawda prawdziwy przepis dla leniuchów powinien się zaczynać od słów: "Idź do najbliższego sklepu spożywczego...", ale aż tak łatwo nie będzie :) Wszystko (poza olejem) do dużej miski i wyrabiamy. Niestety tutaj na moment odłóżmy lenistwo i wyróbmy to ciasto porządnie. Przez 15 minut. A jak naprawdę masz lenia

Marder&Marder Manufacture
Chleb żytni na zakwasie 124

niedopieczonych i niewyrośnietych bochenkach, pewnie dziś nikt z domowników nie przekonałby się, jak smakuje dobry, własnoręcznie przygotowany chleb. Małymi krokami poprawiałam to, co poszło mi nie tak. Zaczęłam od prostego chleba na drożdżach, z płatkami owsianymi. Piekłam go bochenek za bochenkiem. Tak smakował! Przepis dałam znajomym, rodzinie i każdy, kto go wykorzystał, był zadowolony. To dodało mi odwagi i zachęciło

Raj dla Podniebienia
Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia 200

pieczenia, przepyszny  chleb żytni. Tym razem Amber zaprosiła nas do wspólnego pieczenia razem z Guciem z Kuchni Gucia. Gucio wybrał dla nas ten prosty żytni chleb, o którym pisze, że "ten chlebek jest efektem poszukiwań oryginalnych smaków chlebów żytnich razowych. Historia tego przepisu sięga 1938 roku i chleb ten był uznawany za numer jeden

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno-żytni 103

Kolejny chleb na zakwasie żytnim. Zgodnie z opisem  w oryginalnym przepisie  jest to rzeczywiście prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Mój zakwas był nieco "lżejszy" niż zazwyczaj, gdyż w części zamiast dokarmić go mąką razową użyłam żytniej 720. Chleb na szczęście na tym nie ucierpiał. 2 x 4/5 dużej szklanki mąki pszennej 450 200 gram zakwasu żytniego

Czerwony Gupik
Chleb pszenny ze słonecznikiem, czosnkiem niedźwiedzim i żurawiną 181

pięknego i smakowitego chleba nigdy dość. Mój dzisiejszy bochen jest wilgotny, puszysty i bardzo szybko znika, znacie to? Chleb prosty w wykonaniu dlatego zapraszam do pieczenia. Zaczynamy? no nie daj się prosić. Chleb pszenny ze słonecznikiem, czosnkiem niedźwiedzim i żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tatterowiec 153

Bardzo popularny na wielu blogach chleb razowy na zakwasie – Tatterowiec. Jak sama nazwa wskazuje autorką przepisu jest Tatter piekarniatatter.blogspot.com (strona niestety nie jest już aktywna). Chleb prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Polecany szczególnie początkującym, ze względu na użytą do wypieku chleba sporą ilość zakwasu, szybko i bezproblemowo wyrasta. Mi przypomina trochę w smaku pieczywo typu graham. Składniki na ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z dynią 162

 Ciasto zakwaszone metodą 3 stopniową, cykl powinien zamknąć się od 22 - 24 godz. Na 3 foremki.przepis stąd- od Danusi 60 g zakwasu z mąki żytniej

Proste Potrawy
Chleb na maślance 168

Dostałam zaproszenie od Amber do wspólnego  pieczenie chleba z tang zhong. Dziękuję.Nie byłam jednak pewna czy taki chleb uda się w automacie którego używam

Proste Potrawy
Chleb pszenno - żytni 121

Składniki : 1 szklanka mąki żytniej ze sklepu z MIESZANKI CHLEBOWE - dawne receptury  1 szklanka ciepłej wody 1 szklanka mąki pszennej 1/8 część 10 dag paczki

Proste Potrawy
Klasyczny chleb żytni 109

tytule - zwykły, klasyczny, najprostszy z prostych chleb żytni. I bardzo smaczny do tego :) A co ciekawe robi się go szybciej niż większość chlebów. Co dodatkowo podnosi jego wartość :) Bo właśnie noc późna - jak zawsze jak się za pieczenie biorę - i pomyślałem, że własnie takiego trochę szybszego chlebka potrzebuję, żeby możliwie jak najszybciej spać iść. Nie jest może jakiś super szybki

Marder&Marder Manufacture
NOCNY CHLEB Z KASZĄ BULGUR 148

kategorie. Testowanie przepisów dziewczyn z tego smakowitego bloga zaczęłam od chleba z dodatkiem kaszy - w oryginale jaglanej, a u mnie kaszy bulgur, którą miałam akurat ugotowaną.  Przepis bardzo prosty, chleb przygotowujemy wieczorem, wstawiamy do lodówki, a rano buch do piekarnika i po 40 minutach rozkoszujemy się pysznym, ciepłym, świeżym pieczywem.  Dodatek suszonych pomidorów i ulubionej czarnuszki dodatkowo "podkręcił

Walijskie Pichcenie
Chleb pszenny najprostszy 112

Dawno nie piekłam chleba. Przeważnie bułki na różne sposoby, a chleb jakoś rzadko. W poszukiwaniu czegoś nowego trafiłam do Doroty z Moje Wypieki, a tam na przepis na prosty chleb pszenny . Upiekłam niemal z marszu. Wyszły dwa całkiem spore bochenki pysznego i delikatnie puszystego chleba. Polecam ten przepis każdemu, kto rozpoczyna swoja przygodę z pieczeniem chleba. Dodatek suchych drożdży bardzo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie 172

orkiszowej pol na pol wymieszanej z jasna maka orkiszowa.Tak nam ten chleb posmakowal,ze pieklam go juz 4 razy z rzedu i nie wiem ,czy na tym sie skonczy.Nieklopotliwy,prosty chleb foremkowy.Neutralny w smaku,pasujacy do wszystkich dodatkow.Bardzo polecam.Skladniki na 1 duza foremke (32x13 cm ) :220 g zakwasu zytniego II lub III-fazowego100 g maki zytniej jasnej450 g maki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny wg Hamelmana 210

wystawił mi środkowy palec i szlag go trafił. Z pomocą przyszedł mi pan Hamelman i jego książka „Chleb”. Postawiłam na Pain Rustique. Postawiłam następny zaczyn i wyszedł bardzo przyzwoity chleb. Prosty do zrobienia, wymagający odrobiny cierpliwości. Przepis wymaga wyrastania w koszyczku. Zanim nabyłam drogą zakupu koszyki rozrostowe, to moje chleby rosły sobie w durszlaku wyłożonym ściereczką i też było super

ladykitchen