Bardzo smaczny ,prosty chleb pszenno żytni bez wyrabiania.Wystarczy wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i odstawić na noc do wyrośnięcia.Rano upiec chleb i gotowe.Prawda ,że proste? Składniki: 300 g mąki pszennej chlebowej 300 g mąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży 500 g letniej wody 1 szklanka słonecznika Drożdże rozpuścić w połowie szklanki letniej(...)odczekać aż zaczną pracować ,około 20 minut .Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić na noc przykryte folią .Masa jest dość rzadka,ale nie przejmujcie się tym ,chleb dzięki temu jest bardziej wilgotny i nie zbity.Rano wyjąć masę na stolnicę obficie podsypaną mąką ,uformować okrągły bochenek i piec na blaszce znajdującej się w piekarniku w 200 stopniach przez
Ladylaura.wzmacniaczy smaku. No i nie muszę wspominać o satysfakcji, płynącej z samodzielnego zrobienia masła ? :) Dodajcie do tego domowy chleb (możecie wypróbować przepis na ten różowy chleb buraczany lub ten prosty chleb na sodzie) i naprawdę nie trzeba już wiele więcej. Więcej
Okolice PalnikaBochenki które dziś widzicie wyglądają pysznie, smakują wybornie i rewelacyjnie chrupią pod zębem a to za sprawą orzeszków arachidowych które zmiękną trochę w chlebie i są rewelacyjne. Prosty chleb pszenny z orzechami arachidowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNaturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło. Oj a wynikło coś pysznego i prostego do przygotowania. Całkiem niedawno w moje ręce trafił naturalny zakwas do chleba od Piekarni & Cukierni Gronpiek. Plastikowa butelka taka jak butelka na żurek ale w środku zakwas chlebowy, coś co usiłuję hodować(...)jednego z dołączonych przepisów zrobiłam chleb jasny pszenny – pyszny z chrupiącą skórką. Zrobiłam też jeden chleb z mąki pszennej razowej : Obydwa chleby pyszne, ale co najważniejsze proste do zrobienia. Instrukcja jest jasna i dokładna. Jeśli chcecie przygotować taki pyszny chleb to zaglądnijcie TU wybierzcie odpowiedni zestaw ( dostaniecie w nim mąkę, foremkę do pieczenia, miarki, drożdże
Kuchnia na wzgórzuProsty chleb pszenny z foremki. Lekko się kruszy, nie jest wilgotny w środku. Oryginalny przepis pochodzi stąd , zastąpiłam jedynie zakwas pszenny zakwasem żytnim. Proporcje na blaszkę 21x10 cm. 340 gram mąki typ 650 1 1/2 łyżeczki soli 4/5 szklanki wody 110 gram aktywnego zakwasu żytniego Mąkę wymieszać z solą. Dodać zakwas, a następnie partiami wodę cały czas mieszając. Wyrabiać przez
Czerwony GupikProsty chleb do zrobienia..wystarczy parę minut zagniatania i potem ciasto np.na noc do lodówki...rano wystarczy wyjąć blaszkę z lodówki , odczekać 10 minut i do piekarnika a potem zajadać się pysznym chlebkiem..ja jak zawsze muszę zjeść "piętkę "na gorąco..chociaż wiadomo, że to nie zdrowo..Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj ..a po nitce do kłębka doszłam
Moje domowe kucharzeniemialam dziś takiego linia, że nie miałam ochoty pójść do sklepu po chleb? Pomyślałam sobie, a co mi tam, gorąco nie jest, to upiekę. Miałam w zamyśle jakiś prosty chleb na drożdżach.. No to zrobiłam, prosty ale bez drożdży. Za to z jabłkami i bakaliami. Coś wspaniałego :) Czytaj więcej » Skomentuj
MamaOskarkacieszy mnie robienie chleb dla mojej rodziny, jak i to, kiedy zachęcone przeze mnie i obdarowane zakwasem siostra i mama częstują wypieczonym przez nie chlebem. Najczęściej piekę teraz bardzo prosty chleb wypiekany w garnku/naczyniu. Dlaczego? Jest najprostszy, a równocześnie daje nieskończenie wiele możliwości. Może być na drożdżach, jeżeli nie zaktywizuję wcześniej zakwasu (dowolnego, mój żytni nazywa się Gienek, pszenny
I tu będę miała takie tewychodził. Ale spróbowałam jeszcze raz i pora roku oraz ciepły grzejnik okazał się receptą na sukces. Kiedy już wyhodowałam zakwas to zabrałam się za chleb. Poniżej podaję przepis na prosty chleb który jak na razie jest moim hitem. Potrzebujemy: 200g mąki pszennej 300g mąki żytniej 100g mąki orkiszowej 5 łyżek zakwasu 500ml ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka soli pestki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/miłości do chleba! O miłość trzeba zawsze walczyć! My walczymy od lat o chleb doskonały! Pierwszy raz piekliśmy chleb w styczniu 2009 roku! Prosty chleb na drożdżach, który wystarczyło wymieszać i upiec w foremce - radość i duma z jego upieczenia była zupełnie niewspółmierna do włożonej pracy - w końcu upiekliśmy chleb! Pyszny chleb! Wiele razy wracaliśmy do tego pierwszego przepisu! Potem
Plate of Joyrazem przepis dla nas wybrała Marzena, która wypieka piękne bochenki i prowadzi blog Kulinarna Maniusia . Przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis ! Jest to prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach, pieczony w garnku. Najlepszy do tego celu jest podobno garnek żeliwny, ale ja takiego nie mam i piekłem ten chleb w zwykłym garnku emaliowanym(...)fazie 2-giej 25 minut. Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował. I niech nam się upiecze! Najprostszy chleb z garnka na blogach: Kuchennymi Drzwiami Proste Potrawy Konwalie w kuchni Grunt to przepis! Ogrody Babilonu nie-ład mAlutki Kuchnia Gucia Am.art kolor i smak Codziennik kuchenny Kulinarna Maniusia Leśny zakątek Smakowity
Przepisy na domowy ser i chlebProsty chleb na drożdżach z dodatkiem kaszy jaglanej i suszonych pomidorów. Jest lekko wilgotny, długo świeży i bardzo smaczny. Przepis jest bardzo prosty, stworzony dla osób początkujących w wypieku chleba :) Składniki: 4 łyżki ugotowanej kasz y jaglanej 500 g mąki pszennej 20g świezych drożdży 2 łyżeczki cukru 300 ml ciepłej wody 3 łyżki roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki soli
Walijskie PichcenieProsty chleb nie wymagający formowania. Można go upiec w takiej formie jaką akurat mamy pod ręką. Dzięki temu, że jest płaski i puszysty można go kroić w kwadratowe bułeczki. Dodatek siemienia lnianego i płatków owsianych nie zmienia smaku a wprowadza odrobinę zdrowia Składniki: 200 ml platków owsianych 3 łyżki siemienia lnianego 800 ml maki pszennej 500 ml wody
MohiellaProsty, jasny chleb pszenno-żytni na zakwasie i na drożdżach. Można go upiec w postaci okrągłego, czy też owalnego bochenka albo w podłużnej blaszce. Mało wymagający i bardzo smaczny. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaAromatyczny czosnek w prostym chlebie codziennym Miałam akurat ogromną ochotę na domowy chleb. Żadne tam sklepowe, purchate podróbki, tylko prawdziwy, domowy chleb własnoręcznie zrobiony. Z zapałem zabrałam się za wyławianie składników z czeluści szafek. Drożdże suche - są! Sól, cukier, olej - obecne! Czosnek dla wzbogacenia smaku - jest! Mąka! Mąka pszenna... Ajajaj, trochę mało tej mąki... Nie wystarczy! No żesz
Grunt to przepis!