prosty chleb - 3416 przepisów (strona:8/228)

Chleb pszenny wg Hamelmana 210

wystawił mi środkowy palec i szlag go trafił. Z pomocą przyszedł mi pan Hamelman i jego książka „Chleb”. Postawiłam na Pain Rustique. Postawiłam następny zaczyn i wyszedł bardzo przyzwoity chleb. Prosty do zrobienia, wymagający odrobiny cierpliwości. Przepis wymaga wyrastania w koszyczku. Zanim nabyłam drogą zakupu koszyki rozrostowe, to moje chleby rosły sobie w durszlaku wyłożonym ściereczką i też było super

ladykitchen
Bezglutenowy chleb gryczany "na zakwasie" 164

rozpoczęcia przygody z tym chlebkiem. Potem nabieramy wprawy i chleb możemy przygotowywać "na oko". Polecam Wam też inne moje przepisy na pieczywo: - chrupki chlebek ze słonecznika i lnu - prosty chleb bezglutenowy na drożdżach

Smakuje zdrowo
Jasny chleb na zakwasie, łatwy 210

Bardzo spodobało mi się to, co o tym chlebie napisała autorka blogu, z którego zaczerpnąłem przepis. Otóż napisała ona, że od czasu do czasu ma ochotę upiec prosty chleb, z kilku składników, bez większego wysyłku i wkładu pracy, ale ze stuprocentową gwarancją udanego wypieku. No i poza tym - chleb smaczny. Jak napisała dalej - chlebowe epopeje muszą mieć swój odpowiedni czas

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 155

Smaczny chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z nasionkami – tak jak to zwykle u nas bywa. Chleb prosty a zarazem szybki w wykonaniu. Nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych umiejętności, aby go przygotować. Skórka jest chrupiąca a miąższ chleba nie wysycha. Chlebek nie wymaga zagniatania a jedynie wymieszania dłonią wszystkich składników. U nas w wersji ze słonecznikiem i siemieniem w środku

Mieszam w Garnku
Chleb orkiszowy na zakwasie 131

jasnych. W sumie tak jakbym zwykły najprostszy pszenny chleb jadł, tylko o wiele smaczniej. Znaczy gwoli wyjaśnienia: orkisz to też pszenica. Tylko inna :) Bo tak naprawdę to jest zwykły prosty chleb, bez żadnych dodatków. Tyle tylko, że na zakwasie. Więc tak: 500 g mąki orkiszowej typ 750 165 g zakwasu żytniego 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru

Marder&Marder Manufacture
Chleb wieloziarnisty 174

świeżego, jeszcze trochę ciepłego z chrupiącą skórką kawałka chleba z masłem? Wspaniałe, ten zapach, ten smak...Przypominają każdemu inne chwile... Pewnego dnia moja mama dała mi przepis na bardzo prosty chleb, przygotowanie zajmuje 2 min., niestety na efekt końcowy trzeba poczekać trochę dłużej, ale warto. Na 2 bochenki (2 keksówki dł.36cm) Potrzebujemy: 1kg mąki krupczatki 6 łyżek siemienia lnianego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Chleb Tartine 126

pomysłów na jakiś nowy chleb. Podchodziłem jednak do niego jak pies do jeża. Luźne ciasto, składanie w misce, pieczenie w garnku żeliwnym - to wszystko mnie, piekącego dotychczas dosyć proste chleby (zazwyczaj w formie), trochę odstraszało. Niepotrzebnie! Okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują :)  Pierwsze trzy chleby, które upiekłem wcześniej, wyszły lepiej niż się

Przepisy na domowy ser i chleb
Naan z patelni z ziołowym masłem 117

pogoda. Ten chleb jest pyszny i sprawdzi się o każdej porze roku. Można go upiec na grillu latem, a zimą na suchej żeliwnej patelni. Przepis na naan jest prosty. Chleb można zamrozić. Lekko ciepły chleb warto polać ziołowym masłem. Przepis na naan z patelni 16 naan Składniki: 60 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu 1 łyżeczka łyżeczki suchych drożdży

codojedzenia
Chleb żytni z ziemniakami 227

jasna - ma być chleb żytni żytni, na razie przerwa od pszennych, orkiszowych, Tang Zhongów i innych wynalazków. Jako że piekę ja, ale inni jedzą, nie miałem wyjścia i wybrałem prosty chleb żytni z ziemniakami. Te ziemniaki to taka moja mała odrobina szaleństwa...a że przedłużają świeżość chleba i powodują, że miękisz nie jest taki suchy, zostały zaakceptowane ;-) , zwłaszcza

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb gryczany z ziarnami – prosty i zdrowy przepis (bezglutenowy) 96

usłyszałam o chlebie gryczanym od razu pomyślałam: “To nie dla mnie”. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie pokonała uprzedzeń i spróbowała Po kilku próbach udało się zrobić prosty przepis, a chleb przeszedł moje oczekiwania! Dokładne informacje o unikatowych wartościach zdrowotnych kaszy gryczanej możecie przeczytać na przykład tutaj . Polecam wypróbować również domowe bułki orkiszowe z ziarnami . Składniki (na formę keksówkę(...)ziaren słonecznika 1/2 szklanki (120 ml) pestek dyni 1/2 szklanki (120 ml) płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie) ziarna słonecznika i czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie: Przepis jest prosty, chociaż tego chleba nie pieczemy, gdy nam zabraknie pieczywa. Bo potrzebuje on fermentować,a to zajmuje trochę czasu. Wieczorem dokładnie płuczemy ziarna kaszy gryczanej kilkakrotnie zmieniając wodę. Gdy woda jest czysta, to zalewamy

Lamarida.pl
Chleb pszenny z dodatkiem płatków owsianych i miodu, na drożdżach 124

stanie się twardawy, możecie namoczyć go w mleku wymieszanym z jajkiem i panierować w bułce tartej. Potem tylko siup na patelnię i pyszne grzanki gotowe. Zapraszam na naprawdę prosty chleb pszenny z płatkami na drożdżach, świetny dla laików. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/04\/chleb-owsiany.jpg","recipeIngredient":["3\/4 szkl. wrz\u0105cej wody

Mieszam w Garnku
Borodiński - rosyjski chleb żytni z zaparką 243

gdzieś o nim słyszał. Ja, przyznam się nigdy oryginalnej wersji nie jadłem, ale cóż stoi na przeszkodzie aby spróbować go odtworzyć na podstawie starych rosyjskich przepisów. To nie jest prosty chleb. Jego przygotowanie składa się z 4 etapów i trwa cały dzień, nie licząc wcześniejszego odświeżania zakwasu. Co prawda samej pracy nie ma przy nim wiele, po prostu mieszamy składniki

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb na zakwasie żytnim 135

przepisy!     Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) 1 płaska łyżeczka soli 300 g wody 8 g świeżych drożdży 150 g aktywnego zakwasu Czytaj dalej... Artykuł Prosty chleb na zakwasie żytnim pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Pachnący bochenek na każdą porę roku 195

oraz dodatkiem kolendry. Może więc choć trochę niezwykły...? Ma chrupiącą skórkę i zwarty miąższ, pięknie pachnie - jeśli oczywiście lubicie kolendrę. Możecie ją pominąć, ale mi pasuje tutaj jak ulał . Prosty chleb z ziemniakami i kolendrą Składniki: (na 1 bochenek) 120 g ugotowanych ziemniaków 500 g mąki pszennej 300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb wieloziarnisty II 91

temperaturze 160ºC przy włączonym termoobiegu, po czym wyłączyłam i trzymałam w zamkniętym piekarniku jeszcze 10 minut. Polecam i życzę smacznego :)   Polecam serdecznie przepis na inny prosty chleb wieloziarnisty

cucinare
Chleb wieloziarnisty II 102

temperaturze 160ºC przy włączonym termoobiegu, po czym wyłączyłam i trzymałam w zamkniętym piekarniku jeszcze 10 minut. Polecam i życzę smacznego :)   Polecam serdecznie przepis na inny prosty chleb wieloziarnisty

cucinare