Dostaliśmy dziś od Ingalill - tutaj znajdziecie Jej blog - przepis na ogórki kiszone małosolne z estragonem Ingalill mieszka w tureckiej części Cypru i podobnie jak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataIm dłużej mieszkam w Al-Khobar , tym bardziej rozsmakowuję się w arabskich słodyczach. Na poczatku często miałem wrażenie, że wszystkie są mocno przesłodzone, teraz już mi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejny przepis z gatunku - " proste jak konstrukcja młotka ". Danie szybkie, tanie i często serwowane w knajpkach na Bliskim Wschodzie, choć wywodzące się najprawdopodbniej z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak napoje na bazie świeżych owoców. Sok ananasowy jest pyszny i bardzo zdrowy. Ponadto ananasy zawierają enzym bromelainę, ułatwiającą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataClebek naan Naan to rodzaj płaskiego chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach. Często podawany
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś kolejna porcja przepisów z serii Kuchnia ekspaty czyli jak przygotować potrawy kuchni polskiej nie mając dostępu do polskich produktów . Mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRas el hanout to bardzo popularna w krajach Afryki Północnej, a szczególnie w Maroku ( tutaj fotorelacja ) mieszkanka przyprawowa, w skład której wchodzi kilkadziesiąt ziół w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOsobiście ryb nie jadam bo nie lubię, wyjątek stanowi ryba wołowa, którą ze smakiem zajadałem na Sri Lance - tutaj fotorelacja . Natomiast Małżonka ma Aleksandra ryby lubi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki (na 12 - 18 babeczek) 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki pełnotłusego mleka 1 duże
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZdjęcie ze strony Leila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPasta tahini występuje w dwóch odmianach - jasna jest przygotowywana z naturalnych ziaren sezamu, ciemną, nieco ostrzejszą w smaku i bardziej aromatyczną przygotowuje się z ziaren prażonych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataW przeciwieństwie do Pawła, ja gotować nie lubię. Uwielbiam za to wszelkie kuchenne wynalazki. Mam oczywiście swoje ulubione sprzęty, ale palmę pierwszeństwa od dawne dzierży wolnowar
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataW kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem. Zjadłoby się pierogi z jagodami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNasze blogi mają już swoje strony na Facebooku :) Jeśli lubicie smaczne nowinki i kulinarne eksperymenty z potrawami z różnych zakątków naszego globu zapraszamy do "polubienia" na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNa naszym blogu W pustyni bez puszczy możecie przeczytać, jak to nie udało mi się zjeść sernika, bo w cukierni nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata